Forsøg peger på at calcium til morgenmad mindsker risiko for hjertekar-sygdomme

Af: Helse Foto: Adobe Stock

At ændre tidspunktet for dit calciumindtag kan have en signifikant effekt på din hjertesundhed. Forskning antyder nu, at ved at spise mere calcium til morgenmaden og mindre til aftensmaden kan man reducere risikoen for hjertekar-sygdomme. Dette skyldes, hvordan kroppens rytmer påvirker absorptionen af calcium, med bedre absorption i dagtimerne.

En storstilet amerikansk undersøgelse med over 36.000 voksne deltager har kastet lys over, hvordan timingen af calciumindtag kan spille en rolle i forebyggelsen af hjertekar-sygdomme.

Læs også: Gode søvnvaner mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Undersøgelsen, som udelukkede personer under 20 år, gravide kvinder, brugere af calciumtilskud og dem, der indtager mere end 4.500 kcal om dagen, har undersøgt, hvordan spredningen af calciumindtag mellem morgen- og aftensmåltider påvirker hjertesundheden. Det skriver Medical News Today.

Ved at omfordele kun 5% af dagens calciumindtag fra aftensmaden til morgenmaden kan risikoen for hjerte-kar-sygdomme reduceres med op til 6%. Det er dog vigtigt at notere, at andre uobserverede eller ukendte faktorer også kan spille ind, og forskerne anbefaler derfor yderligere studier på området.

Calciums rolle i kroppen strækker sig langt ud over knoglesundhed. Det er afgørende for muskelkontraktion, blodets størkning og vedligeholdelsen af hjertets muskelfunktioner.

Læs også: Tarme i topform styrker hjertekar-helbredet

På trods af disse livsvigtige funktioner, advarer eksperter mod et overdrevent indtag af calcium – især fra kosttilskud – da dette kan have negative konsekvenser for hjertesundheden. For meget calcium kan lede til hypercalcæmi, hvilket kan øge risikoen for hjertearytmier, hjertepalpitationer og endda alvorligere hjerteproblemer.