Huden et af vores største organer, der varetager flere opgaver. Blandt andet er den vores barriere mod udefrakommende bakterier, vira og kemikalier. Den er også et afgiftningsorgan, der i samspil med tarmsystem, lever og nyrer hjælper os med at udskille affaldsstoffer.
Huden er en fantastisk sladrehank, da ubalancer i vores krop og sundhed ofte kan aflæses her. Desværre tror mange af os bare, at vi er arveligt belastede, hvis vi lever med urenheder, rødmosset eller grå hud – eller deciderede hudsygdomme.
Det er vi på sin vis også, men dårlige fedtstoffer, for meget sukker samt for få fibre eller antioxidanter, sætter også spor og kan i længden medvirke til, at vores hudsygdomme eller ubalancer blusser op.
Modsat kan du også påvirke huden den anden vej: Til at blive smuk og ren, når den får de næringsstoffer, der bakker op om det.
Hvis vi vil rense ud i kroppen er fibre nødvendige. Når vi er forstoppede, udskilles affaldsstoffer ikke, som de skal, hvilket kan resultere i, at affaldsstoffer og brugte hormoner genoptages fra tarmen og via blodet føres til leveren, som igen skal bearbejde dem. Det giver ekstraarbejde for leveren, og kan den ikke følge med, vil kroppen tage huden til hjælp, og så har vi hudproblemerne.
Fibre kan både være vandopløselige og uopløselige og fås primært fra grøntsager og fuldkorn samt lidt frugt. Især kål og jordskokker er værd at fremhæve. Fibre stimulerer tarmens bevægelser, binder gift- og affaldsstoffer samt øger produktionen af gode tarmbakterier.
Sammen med tilskud af mælkesyrebakterier er sunde fibre en god investering for hud- og tarmsundhed uanset, om der er tale om uren hud, eksem eller pigmentforandringer.
En anden årsag til hudproblemer kan være skjulte overfølsomheder overfor bestemte fødevarer. Mens nogle får gener fra fordøjelsen, vil andre mærke allergi og intolerance i leddene – andre igen får eksem, udslæt eller uren hud. Ved gentagne hudproblemer er det altid værd at se kosten efter i sømmene.
Mens fibrene er første skridt på vejen til en sundere hud, er bitterstoffer, plantestoffer og antioxidanter det næste.
Vores fordøjelse og lever kan godt lide bitterstoffer. Se ved at spise rucolasalat, julesalat, radicchiosalat, valnødder og artiskokker kan man optimere fordøjelsen. Te af bitre urter som mælkebøtte, marietidsel, pebermynte og ensian er også godt.
Farvestrålende grøntsager, frugt og bær indeholder plantestoffer og antioxidanter, der beskytter os og huden mod frie radikaler, der om noget ælder vores celler, krop og hud.
Huden har også rigtig godt af at blive smurt indefra med sunde fedtstoffer. Omega 3-fedtsyrer fra fisk, chiafrø, hørfrø, valnødder og alger kan modvirke inflammation – der skaber sygdomme –, tør hud og ældning.
Der er flere urter og urteprodukter, der kan støtte op om fordøjelsen og huden. Brændenælde er en interessant urt, fordi den virker blodrensende, er basedannende og indeholder A- og C-vitamin, jern og kisel. Tørret brændenælde kan drikkes som te eller bruges i grød og bagværk.
Kisel/silicium et er vigtigt spormineral, når det gælder styrkelse af hud, bindevæv og hår. Du finder f.eks. kisel i brændenælde og mælkebøtte, ligesom havregryn, banan og fuldkornsris har et naturligt indhold. Kisel fås også som tilskud.
I produktet ‘Hudpleje’ fra Natur-Drogeriet får du stedmoderblomst, der er blodrensende samt antiinflammatorisk og er god til uren hud og eksemer.
‘Silky Beauty’ fra DFI indeholder antioxidanter, kisel og C-vitamin.
New Nordic har flere produkter til huden f.eks. ‘Pigment Clear’ og ‘Deep Cleanse’.
Agnus Castus/Vitex er en hormon-balancerende plante, som er anvendelig til både hormonel betinget uren hud og pigmentforandringer. Undlad dog at bruge den under graviditet og amning.
Samlet set er der mange naturlige og effektive løsninger for en hud, der trænger til lidt omsorg.
Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om hudpleje, hudsygdomme og finde kilderne brugt til denne artikel.
Ligesom vi ved tryk under fødderne kan stimulere kroppens organer under zoneterapi, har vi på samme måde et tilsvarende kort i ansigtet, der svarer til kroppens organer.
Derfor kan f.eks. uren hud eller pletter i ansigtet fortælle lidt om, hvor i kroppen vores udfordringer er.
Hudproblemer i panden kan være forbundet til tyktarmen, mens hudproblemer på hagen involverer hormonsystemet.
Zoneterapi – både under fødderne og i ansigtet – kan være en del af løsningen, hvis du vil stimulere kroppen til at rette op på ubalancerne.
Mange oplever pigmentforandringer som mørke pletter i huden –især i ansigtet.
Solpåvirkning, for meget sukker i kosten, brug af p-piller samt graviditet kan være årsagerne til pigmentforandringer.
For at undgå pigmentforandringer er det igen antioxidanterne og plantestoffer, vi skal have rigeligt af. Så få bær, frugt, og grønt i alle regnbuens farver evt. i kombination med E-og C-vitamin som tilskud.
Begge vitaminer virker som antioxidanter, beskytter cellerne mod solskader og medvirker til at holde huden smidig og spændstig.
E-vitamin findes f.eks. i frø, nødder, hvedekim, havregryn og avokado, mens C-vitamin kan fås fra hyben, broccoli, citrusfrugter, rød peberfrugt, havtorn og acai.
Få masser af flavonoider fra æbler, broccoli, bær og løg samt te.
Undgå til gengæld så vidt muligt sukker.
Også ved pigmentforandringer skal fordøjelsen fungere, for hormoner skal som nævnt udskilles af kroppen, når de er brugte.
Uanset årsag til pigmentforandringerne, så er solbeskyttelse helt afgørende for at mindske og begrænse yderligere dannelse af pletterne.