Hvis blot vi bliver gamle nok, kan vi alle se frem til en eller anden grad af grå stær. Det kan ikke forebygges og opstår i takt med, at klarheden i linsen gradvist nedsættes.
For at vi kan se klart, skal lyset kunne passere uhindret gennem øjet og samles på nethindens gule plet. Først rammer lyset hornhinden, herefter går det gennem hullet i regnbuehinden (pupillen) videre gennem øjets linse, for til sidst at ramme nethinden og punktet hvor skarpsynet sidder.
Når øjets linse er uklar, kan lyset ikke samles i ét brændpunkt på nethinden. Det spredes diffust inde i øjet, og vi kommer til at se uklart. Vi oplever det i begyndelsen, som om vi går rundt med briller, der er konstant fedtede. Nogle har blændingsgener i solen eller fra modkørende billygter. Og en hel del oplever dobbeltsyn, der ikke går væk, selvom man lukker det ene øje.
En øjenoperation er eneste løsning på problemet. Ved at lægge et meget lille snit i overgangen mellem den hvide senehinde og den klare hornhinde, kan øjenlægen udtage den uklare linse og erstatte den med en ny kunstig linse. Efter udmåling af øjet kan linsen bestemmes, således at man kan se næsten normalt uden briller og i visse tilfælde også klare sig uden læsebriller. Hvilken linse, der passer bedst til dig, kan du kun finde ud af i tæt dialog med din øjenlæge. Selve operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. en halv time.
Man bør kun lade sig operere, hvis man er generet af sin grå stær. Der er altid en risiko ved en operation, og der skal være et rimeligt forhold mellem den synsgevinst, man kan opnå, og den risiko, man løber ved en operation.
Læs mere om grå stær og øjenoperationer på ojenforeningen.dk
’Stær’ kommer fra tysk
Ordet ’stær’ kommer af det tyske ’starr’, der betyder stiv. Det kommer af det noget stive blik, som kendetegner den blinde person med grålige pupiller.
Grå stær kan ikke forebygges. Operation er eneste behandling. I dag opereres der årligt ca. 50.000 øjne i Danmark.
Man kan kun få det én gang
Har man først fået udskiftet sin naturlige linse i øjet med en kunstig, kan man ikke får grå stær igen. Hvis man alligevel oplever, at symptomerne kommer igen, kan man have fået efterstær, der kan komme efter operation.
Dyr får det også
I dag er det yderst sjældent at møde personer med så fremskreden en grå stær, at den kan ses udefra. Men vi kender synet fra vores kæledyr. Hunde og katte rammes også af grå stær og kan i en høj alder få næsten hvide pupiller.