Gravide kan forebygge allergi med fiskeolie

Af: Malene Tonnung

Foto: Colourbox

En dansk undersøgelse viser, at gravide, som spiser fiskeolie i den sidste tredjedel af deres graviditet, giver deres børn en ekstra god start på livet.

En ny dansk undersøgelse viser en gavnlig effekt, når gravide spiser fiskeolie i den sidste tredjedel af deres graviditet. Studiet er offentliggjort i et af verdens førende lægetidsskrifter New England Journal of Medicine.

I alt 736 gravide kvinder deltog i undersøgelsen, hvor den ene halvdel af de gravide fik fiskeolie, mens den anden halvdel fik placebo i form af olivenolie i sidste trimester af deres graviditet. Blandt de vigtigste resultater er, at børn af kvinder på fiskeolie samlet set havde 30 pct. færre tilfælde af astma eller astmasymptomer som hvæsen – 16,9 pct. over for 23,7 pct. i placebogruppen. Hos de kvinder, der havde et lavt fiskeindtag og genvarianten GG, sænkede fiskeolien risikoen for astma hos deres børn med hele 54 pct. – 17,5 pct. over for 34,1 pct. i placebogruppen.

 

Bakker op om svensk forsøg

Tidligere har en svensk undersøgelse, som blev offentliggjort i lægetidsskriftet Acta Pædiatrica i 2009, vist lignende resultater. Her så man tilsvarende resultater på børn, hvis mødre havde indtaget fiskeolie under graviditeten. De svenske forskere brugte i denne undersøgelse danske Pharma Nords fiskeoliepræparat, Bio-Marin Plus, da denne fiskeolie indeholder omega-3 i form af frie fedtsyrer. Disse fedtsyrer gør det lettere for kroppen at optage dem.

 

Behøver mindre med frie fedtsyrer

I det svenske forsøg kunne kvinderne også nøjes med lidt mindre end de fire gram fiskeolie, som kvinderne fik i det danske forsøg. De 2,7 gram omega-3 fedtsyrer dagligt fra uge 25 var nok til sænke forekomsten af fødevareallergi og allergirelateret eksem til henholdsvis 2 og 8 pct. Hos babyer af mødre, der ikke tog fiskeolien, udviklede hele 15 pct. fødevareallergi og 24 pct. fik eksem, der var allergirelateret.

De frie fedtsyrer kan være medvirkende til, at dosis kan sættes lidt ned i forhold til effekt af fiskeolien.

Forskerne bag den danske undersøgelse opfordrer til gengæld til, at gravide begynder med fiskeolie tidligere i fremtidige undersøgelser af samme art. Eftersom fostrets organer bliver dannet allerede i den anden måned af graviditeten, giver det god mening. Og måske vil et tilskud af fiskeolie allerede her kunne give endnu mere gavn for barnets fremtidige sundhed.

 

Kilde: ‘Fish Oil–Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring’, New England Journal of Medicine (2016), doi: 10.1056/NEJMoa1503734

Furuhjelm C et al.; Acta Pædiatricia, April 2009

 


Gen gør det svært at optage fedtsyrer

I undersøgelsen viste 13 pct. af kvinderne sig at have den særlige GG-variant af FADS-genet, som gør det svært at optage fedtsyrer. Derfor havde de ekstra glæde af tilførslen af fiskeolie.