Grøn brændende kærlighed med rygeost, timian og ristede persillerødder

Af: Helse-redaktionen

Foto: Stine Christiansen

Op mod 800.000 danskere lever med nedsat nyrefunktion, og den kendsgerning stiller særlige krav til den daglige kost. For traditionel dansk mad er nemlig hård kost for nyrerne, da den får affaldsstoffer til  at hobe sig op i blodet og dermed kan skabe og forværre nyresygdom. En ny bog giver både viden og konkrete forslag til nyrevenlig mad.

Både opdateret viden og inspiration til at lave den mest hensigtsmæssige mad, der også er en nydelse at spise, kan være en mangelvare i hverdagens travlhed. Men nu er der hjælp at hente i den nye bog, Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse, som læge Louise Havkrog Salomon og klinisk diætist Nikita Misella Hansen står bag. Begge forsker i, hvordan kosten mest effektivt kan hjælpe mennesker med nyresygdom.

I bogen afslører de principperne bag Nyrevenlig hverdagsmad og præsenterer samtidig 78 appetitvækkende madopskrifter, som skåner nyrerne – og samtidig passer på hjertet.

Opskrifterne er udviklet af kokke fra Meyers Madhus med fokus på store smagsoplevelser med nyrevenlige råvarer, og de beviser, at kostrestriktioner ikke behøver at gå ud over madglæden.


I denne vegetariske version af den gode gamle hverdagsklassiker er det sprødstegte rodfrugter, der spiller rollen som bacon, mens den letrøgede smag kommer fra rygeost.

2 personer

Det skal du bruge:

Kartoffelmos

  • 600-700 g kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • 75 g rygeost
  • 1 knivspids salt
  • Friskkværnet peber

Persillerødder og løg

  • 250 g skrællede persillerødder
  • 2 små løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld fintsnittet hvidkål

Desuden

  • 80 g syltet rødløg (se side 227)
  • 2 spsk. plukkede timianblade

Sådan gør du

Kartoffelmos
Skræl kartoflerne og kog dem i usaltet vand i 25-30 minutter – de skal være helt møre.

Tag et par dl kogevand fra og gem det, inden du hælder vandet fra kartoflerne.

Mos kartoflerne med et kraftigt piskeris eller en kartoffelmoser, hvis du har en – brug ikke en blender.

Rør mosen med olivenolie og rygeost og tilsæt lidt kogevand, indtil mosen har en let og cremet konsistens.

Du skal ikke tilsætte alt vandet, kun det, du synes, der er brug for.

Rør saltet i mosen og krydr med sort peber.

Persillerødder og løg
Skær persillerødderne i tynde stave og hak løgene groft i tern. Rist begge dele gyldne i olivenolie ved middelvarme – 5-10 minutter.

De skal have godt med farve, men pas på, de ikke bliver sorte. Tag rødder og løg af panden og rist kålen, til den tager lidt farve.

Anret de stegte grøntsager på mosen sammen med syltede rødløg og drys med frisk timian.


Prøv også opskrifterne:

Ærtesuppe med bagt mørksej og perlebyg

Boller i karry med æblesalat og ris

Fakta – Om bogen

Titel: Nyrevenlig hverdagsmad – Ren nydelse
Forfattere: Louise Havkrog Salomo og Nikita Misella Hansen
Udgivelse: April 2023
Sideantal: 232
Forlag: Politikens Forlag.
Vejl. pris: 300 kr.