Vores fødevareproduktion og høje kødforbrug hører til blandt de største enkeltstående trusler mod vores miljø og klima. Derfor er vores daglige valg af råvarer og mad også dén faktor, som mest effektivt både kan forbedre et truet klima og din personlige sundhed.
En helt nødvendig omstilling fra kød til mere grønt er derfor i gang. Det går langsomt men sikkert i den rigtige retning, og det er både rigtig godt for kloden, men i allerhøjeste grad også for vores sundhed.
Et liv med mindre kød og mere grønt behøver ikke at betyde masser af afsavn, ikke hvis du ved, hvordan du får de grønne frikadeller, bøffer eller kødsauce til at smage. Det og meget mere kan du læse mere om herunder.
Læs også: Fra kød til mere grønt
Vi har stadig et godt stykke vej at gå, før vi er i mål med den nødvendige omstilling på fødevareområdet. Et af de mennesker, der ved mest om mad, miljø og sundhed er forsker og professor ved Institut for agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen. Han har igennem en årrække arbejdet på at udforme en række gode og velunderbyggede råd til såvel fremtidens fødevareproduktion som til, hvilken mad, der er sundest og mest miljøvenlig at spise. Og han kommer ikke med hverken lange eller vanskelige råd, for det kan opsummeres til et helt enkelt; spis mindre kød, flere grønsager og bælgfrugter og flere kerner, frø og nødder. Med andre ord ”spise mere grønt”.
Rent lavpraktisk betyder det, at kødsaucen, kyllingen og frikadellen må vige pladsen for grønne linsefrikadeller, hummus og postejer. Egentlig ikke noget dårligt bytte, for det både smager godt, er sundere, billigere og ovenikøbet helt optimalt for vores velbefindende og det vigtige tarmmikrobiom, der er betegnelsen for de cirka to kilo mikrober, vi har i tarmen.
Mad betyder meget for os mennesker. Den nærer, giver energi og danner ofte rammen om hyggelige sammenkomster og glædesfyldte samtaler. Det kan være udfordrende at ændre madvaner, men særligt fordi vi bruger alle vores sanser, når vi skal smage maden, så både følelser, minder og præferencer er i spil. Udfordringerne ved at ændre madvaner kan derfor ligge flere steder, men to af de afgørende parametre kan være, at vi skal have nye retter ind på harddisken, så vi på samme måde, som med spaghetti og kødsauce, frikadeller og karbonader, kan jonglere med grønne retter som squashspagetti med vegetar bolognese eller grønsagsfrikadeller med suveræn broccolisalat.
En anden, ofte overset dimension, handler om det simple faktum, at alt det grønne mangler smagen af umami, som vi evolutionært betinget eftertragter. Mange spørger derfor, om det så overhovedet er muligt at lave så velsmagende mad af grønsager, at vi i længden kan holde ud at spise den?
Svaret er JA. Det kan sagtens lade sig gøre, og det handler både om at tilføre smagen af umami og om måden, hvorpå vi komponerer og sammensætter vores måltider.
Umami kaldes den femte grundsmag, og minder os om smagen af kød. Derfor kan den være helt afgørende for, om de grønne retter rent faktisk bliver spist, at de tilføres denne grundsmag. Samtidig er det også vigtigt, at du komponerer grønsagsretterne, så du føler tilfredsstillelse og mæthed, når du har spist dem.
Ingen mad er sund eller bæredygtig, før den ligger i maven, så derfor er netop disse tilberedningsråd vigtige, hvis du vil lykkes med en grønnere levevis: Komponer dine måltider, så dagens tallerkener alle indeholder flest af årstidens økologiske grønsager, gerne en halv tallerken til hvert måltid. Dernæst er sundt fedt i form af kerner, nødder eller ekstra jomfruolier vigtigt, ligesom proteiner i form af bælgfrugter, ærter, svampe eller lejlighedsvist små mængder økologisk kød eller fisk er med til at stabilisere blodsukkeret og give større mæthed. Suppler evt. med lidt ris, kartofler, quinoa eller brød.
Komponer dine grønne måltider på samme måde, men tilfør smagen af umami. Det gør du ved at anvende lidt miso, der er fermenteret soja, og som jeg ofte bruger i eksempelvis den grønne kødsauce eller broccolifrikadellerne etc. Blot en lille smule miso tilfører den eftertragtede umamismag. Miso kan købes i helsekostforretninger, i mange supermarkeder samt på nettet. Også tang, tangpulver, Tamari sojasauce, soltørrede tomater eller svampe giver retterne den nødvendige mundfylde og smag. Også animalske råvarer som æggeblommer, moden ost, fiskesauce eller ansjoser tilfører umamismagen.
Krydderier og krydderurter er uundværlige, når du skal tilberede dine nye grønne favoritter.
De tilfører masser af smag og lækkerhed, og så giver et drys friske krydderurter dig også et skud af naturens vitaminer og mineraler af højeste kvalitet. Du kan dyrke dine egne krydderurter i vindueskarmen eller i en krukke på terrassen eller altanen, og plukke de smagfulde urter, som du tilsætter retterne med rund hånd. Det ser også smukt ud.
Om Anette Harbech Olesen
Forfatter og sundhedsdebattør på www.madforlivet.com
Aktuel med bogen ’Syv veje til et langt liv’ – Få det bedste ud af dine gener.