Grøn stær er en snigende sygdom

Af: Øjenforeningen

Foto: Eye Translational Research Unit ved Zaynab Ahmad Mouhammad og Miriam Kolko

Du opdager det først selv, når en sygdom som grøn stær er meget udtalt.

 

Grøn stær er én af de øjensygdomme, der oftest fører til blindhed. Heldigvis kan sygdommen bremses, når den opdages. Men sygdommen kan ikke kureres, og det tabte syn kommer ikke tilbage.

Du ser det ikke

Grøn stær giver sjældent symptomer. Fordi den smarte menneskehjerne selv udfylder huller i synet, lægger vi ikke mærke til, at der er noget, vi ikke kan se. Derfor kræver det en øjenlægeundersøgelse at få fastslået, om man har sygdommen, der også kaldes glaukom.

Man siger, at højt tryk i øjet er årsagen. Men det er kun den halve sandhed, for man kan godt have grøn stær, uden at have et forhøjet tryk i øjet. Så er trykket bare højere end det, som øjet kan tåle. Og det kan sagtens være et tryk, der hos andre vil betragtes som normalt.

Når man behandler grøn stær, går alle former for indgreb – øjendråber eller i sjældne tilfælde operation – ud på, at øjentrykket skal sænkes og holdes nede. Men man kender (endnu) ikke den egentlige årsag til grøn stær.

Dryp, dryp, dryp

Fordi øjenlægen ikke kan give dig det tabte syn tilbage, er det vigtigt, at du selv er med til at bremse sygdommen, hvis den opdages. Det kræver, at man hver dag og resten af livet selv drypper sine øjne. Det kan både være besværligt og svært at huske. Men det kan i langt de fleste tilfælde bremse sygdommen, så den ikke forværres. Dermed er dråberne det, der kan redde dit syn, så du kan se resten af livet.

 

Læs mere på ojenforeningen.dk

 


Huskeregel

To af de mest kendte øjensyg­domme er grøn og grå stær. Men mange forveksler de to helt for­ skellige sygdomme.

Grå stær

Det er med grå stær som med gråt hår: Det kommer til os alle med tiden.

Man kan opereres for grå stær, så det næsten føles som om, man får det tabte syn tilbage. Ved en grå stær­-operation udskifter man øjets naturlige linse, så der igen kan komme lys omme på nethinden.

Grøn stær

Vi får ikke alle grønt hår – og vi får heller ikke alle sammen grøn stær. Men ved grøn stær kan øjenlægen kun bremse sygdom­men. Det syn, der er tabt, kom­mer ikke tilbage. Man kan godt operere, men man begynder som regel altid med at dryppe øjnene.

Har du grøn stær i din nærmeste familie, skal du altid lade dig tjekke for sygdommen, når du er over 40 år.

 


 

Undtagelsen:

Akut grøn stær er forbundet med stærke smerter og kræver, at du straks søger øjenlæge.