Der er nogle næringsstoffer, som det kan være svært at få i tilstrækkelige mængder, hvis man spiser plantebaseret. Særligt selen kan være en udfordring, dokumenterer et engelsk studie. I undersøgelsen så forskerne på, hvor store mængder af forskellige næringsstoffer, deltagerne fik gennem kosten. Hverken de altspisende kvinder eller vegetarer og veganere fik dækket kroppens behov for selen.
Herhjemme mener man, at 55 mikrogram dagligt er tilstrækkeligt, men selv de deltagere, som spiste kød, nåede kun op på 41,9 mikrogram. Vegetarerne nåede i gennemsnit op på 38,7 mikrogram og veganerne nåede kun 24,7 mikrogram.
Det er skidt, da selen i de rette mængder har en lang række beskyttende og positive effekter.
Læs også: Kød eller kødfri – Hvad mener kroppen?
Et andet studie fra Sverige – KiSel-10 studiet, viser blandt andet, at selen spiller sammen med coenzymet Q10, og at begge dele skal være til stede for at få det optimale ud af begge dele, og så er det at magien opstår. Studiet viser nemlig, hvordan selen i samspil med Q10 både mindsker risikoen for hjertekarsygdomme og dødelighed. Det skyldes, at næringsstofferne i de rigtige niveauer reducerer inflammation i kroppen, samt de antioxidantiske effekter i både selen og Q10.
Så der er meget godt at hente ved et selentilskud. Faktisk peger hovedforskeren bag studiet også på, at selen muligvis kan bruges i behandling af Alzheimers. En sygdom, der i dag ikke findes en kur for.
Men for at få alle de gode effekter, kræver det en tilførsel til kroppen udefra. Det er svært nok, selv hvis man spiser animalsk, da selen kommer fra jorden, som på vores breddegrader er rimelig fattig på spormineralet, og det bliver altså ikke nemmere, hvis man spiser vegansk eller vegetarisk.
Læs også: Selen har kræftbeskyttende egenskaber
Forskerne bag det engelske studie anbefaler derfor også, at særligt mennesker, som spiser plantebaseret, bør overveje kosttilskud, for at dække kroppen ordentligt ind. Det gælder foruden selen også i forhold til D-vitamin, vitamin B12 og jern.
Den selenråvare, man brugte i det svenske studie, er den danske SelenoPrecise – en organisk selengær, som er klinisk testet for at sikre en høj optagelighed. Den fås bl.a. bl.a. i Bio-Selen+Zink.
Der kan være mange grunde til at spise plantebaseret, men man bør overveje, om kosten efterlader kroppen med mangler, som kræver ekstra opmærksomhed, hvis det skal være holdbart i et sundhedsperspektiv.