Desværre kan skadet hår ikke genoprettes, men du kan pleje det til at synes sundere, mens du samtidig sørger for at nære den igangværende hårproduktion med sunde vaner.
Har du som udgangspunkt et meget tyndt og fint hår, vil du sandsynligvis aldrig, uanset kost og livsstil, kunne få et tykt og tungt hår. Men da håret i gennemsnit vokser ca. 2 centimeter om måneden, kan du, centimeter for centimeter, sørge for, at det har de bedste forudsætninger i dannelsesprocessen.
Langt de fleste mennesker – mænd som kvinder – sætter pris på sundt og velplejet hår. Men mange oplever desværre også, at lokkerne bliver tyndere og færre med alderen. Heldigvis er der nogle gode råd at hente for manken – eller manglen på samme.
For mange mænd er hårtab en naturlig og uundgåelig tilstand, hvor hårene med tiden tynder ud, og de får ’høje tindinger’ eller en lille skaldet plet på baghovedet.
Det er langt fra et unormalt fænomen, og skaldethed hos mænd er også meget almindeligt – ikke desto mindre kan det være til stor gene for nogle.
Men for kvinder, der taber håret, kan det være en skræmmende og foruroligende oplevelse, da håret for mange er en stor del af deres identitet og tillægges stor sex-appeal. Der kan være mange grunde til hårtab. Sygdom, genetisk disponering, livsstil og dermed uhensigtsmæssig ernæring samt alt for mange stylingprodukter –og ikke mindst for hyppig hårvask.
Men det er slet ikke nødvendigt at vaske håret hver dag, som mange gør – både mænd og kvinder. Hovedbunden som er alfa & omega for sundt hår og hårvækst er nemlig ikke vild med den øsle omgang med shampoo og styling produkter på daglig basis. Heller ikke varme fra føntørrer og glattejern er livretter for dit hår. Så brug dem med omtanke – og du kan sagtens nøjes med at vaske hår et par gange om ugen. Og så udnyt, at det er sommer og lad lokkerne lufttørre udenfor.
For at skåne dine hårstrå, som er ekstra sarte, når de er våde efter hårvask, så skal du lade være med at rede håret , når det er vådt. Sørg i stedet for at børste eller rede filtrede hårtotter ud inden hårvask, og du vil ret hurtigt kunne se en positv forskel på dit hår.
Og så kan det godt betale sig at sætte sig ind i, hvilken shampoo og evt. conditioner, der passer til dit hårs behov og tilstand. Brug evt. flere forskellige shampoos, så du er sikker på, at dit hår får, hvad det har brug for. En af dem kunne være en shampoo, der sørger for en mild og nænsom rengøring af din hovedbund – især, hvis du bruger flere stylingprodukter, er det godt med sådan en form for detox.
Og så betyder din daglige kost også en hel del. En varieret kost med masser af grønt, fisk og skaldyr er godt for dit hår – også gode essentielle aminosyrer og gode umættede olier er sunde for dit hår og hovedbund. Det kan være en rigtig god idé at supplere med et kostilskud til dit hår – dem er der kommet ret mange af de senere år, så vælg et, der passer til dig og dit hårs behov.
Fed fisk, som laks, makrel, sild, ansjoser og sardiner indeholder proteiner og sunde omega-3 fedtsyrer, som er særligt gode for hårproduktionen.
De hjælper med at holde hovedbunden sund, modvirker udtørring af huden, er med til at give håret glans, og så findes der undersøgelser, der tyder på, at omega-3 kan have en positiv effekt på hårets vækst.
Er du vegetar kan du få de gode fedtstyrer fra hørfrø og hørfrøolie, rapsolie, sojaolie, valnødder og valnøddeolie.
Håret har brug for en palette af B-vitaminer. De påvirker nemlig produktionen af hårceller positivt enten direkte eller indirekte. B2-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og opretholde en sund hud, hvilket også er vigtigt for at have en sund hovedbund og dermed give hårsækkene de bedste betingelser.
Her hjælper B3-vitamin også til, ligesom det er med til, sammen med B1- og B12-vitamin, at bidrage til et normalt energistofskifte. Derudover har B12 også betydning for celledelingsprocessen, og som vi ved, er hår jo også bare celler. En god celledeling betyder altså, at der lettere dannes nyt hår.
B6-vitamin er desuden med til at regulere hormonaktiviteten, som også har stor indflydelse på hårvæksten.
Kød og fisk er gode kilder til B-vitaminerne, men man kan naturligvis også få vitaminerne gennem kosttilskud, der også er rig på andre urter og mineraler, der understøtter håret.
Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?
Også E- og C-vitamin giver i samspil med urter og mineraler håret de bedste betingelser. Mineralet kobber kan f.eks. sikre en god pigmentering, så håret ikke bliver træt og farveløst at se på. Zink og jern bidrager til normalt hår, normal hud og immunforsvarets normale funktion.
Det er også vigtigt at få de rigtige byggesten til håret i form af aminosyrerne L-cystin og L-methionen, da det primært er de to klodser, der bygger hårstrå op.
Har man læst bare lidt om, hvad håret har brug for, er man sikkert stødt på ovenstående kombination af mineraler, vitaminer og aminosyrer, som værende særligt vigtige. Men hvad, der måske er mere overset, er, at urter faktisk også kan være rigtigt gavnlige for lokkerne.
Netop fordi håret kan blive påvirket af stress, sygdom eller hormonelle udsving, hjælper man altså både sit hår og sin generelle sundhed ved at give immunforsvaret ekstra hjælp.
Her kan fremhæves pebermynte, ingefær, rosmarin og sort peber som gode hjælpere. De styrker nemlig immunforsvaret på forskellige måder. Ingefær og rosmarin ved at støtte kroppens naturlige forsvar og pebermynte ved at understøtte en god tarmflora og dermed et godt immunforsvar.
Hvis man vil have et sundt hår handler det selvfølgelig om at give det ordentlig pleje, men det handler i særdeleshed også om at give det gode vækstbetingelser. Det kræver en kombination af et godt mentalt helbred, en sund krop og den rigtige cocktail af næring.