Helbredsproblemer ved fugt og skimmelsvamp

Af: Praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og institutleder, læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Foto: Colourbox

Den helbredsmæssige betydning af fugt og skimmelsvamp er ikke fuldt ud klarlagt. Eksperter er dog enige om, at personer der i forvejen plages af irriterede slimhinder, høfeber eller astma – ved ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp – ville få det bedre, hvis rummet affugtes, og skimmelsvampen fjernes.

Hvis du opholder dig i bygninger med dårligt indeklima, kan det irritere dine slimhinder og forværre en bestående overfølsomhed/allergi. Det gælder især de, der i forvejen har følsomme slimhinder. Det kan være vanskeligt at bevise, at det netop er indeklimaet, der er årsagen. Men hvis symptomerne opstår ved ophold i et fugtigt rum, og hvis de mindskes eller ophører, når du forlader rummet, er der en sammenhæng mellem dine symptomer og indeklimaet i rummet.

 

Begynder med fugt

Skimmelsvampe er små svampe, der findes overalt i naturen, og som spreder sig gennem luften ved hjælp af svampesporer. Skimmelsvampens sporer kommer ind i din bolig, når du lufter ud og kan udvikle sig til vækst af skimmelsvampe på overflader, der har været fugtige gennem længere tid. Fugt er en helt afgørende og nødvendig forudsætning for vækst af skimmelsvamp.

 

Fire tegn på fugt og skimmelsvamp

Det lugter muggent – betegnes ofte som kælderlugt. Skimmelsvamp udskiller stoffer, der medfører en muggen eller jordslået lugt.
En vandskade ses som fugtpletter på vægge, paneler, tæpper og tapet. Efter nogle uger vokser skimmelsvampen frem, hvis der er de rigtige vækstbetingelser. Ved en kortvarig vandskade, hvor vandet fjernes indenfor nogle dage, når skimmelsvampen ikke at vokse frem.
Vækst af skimmelsvamp ses som en sort eller mørk plettet misfarvning. Dug på indersiden af vinduer med dobbeltglas (termoruder) er tegn på for høj fugtighed i rummet og skyldes ikke almindelig kondens, som ses på gammeldags vinduer med kun et lag glas.

Har du mistanke om fugt og vækst af skimmelsvamp, kan du bestille en byggeteknisk undersøgelse, hvor rummet gennemgås af fagfolk, og der tages prøver fra blandt andet vægge, tæpper og tapet. Er du ejer af din bolig, skal du selv betale omkostningerne. Er du lejer, skal du kontakte udlejeren eller boligforeningen.

 

Fugt, skimmelsvamp og sygdom

Det er ikke muligt at afgøre hvilke gener, der skyldes høj fugtighed, og hvilke gener der skyldes vækst af skimmelsvamp. Både fugt og vækst af skimmelsvamp medfører irritation af slimhinderne og kan forværre en bestående allergi. Mange med irriterede slimhinder kender til, at deres symptomer forværres i fugtigt vejr. Det samme er tilfældet ved ophold i fugtige bygninger. Høj fugtighed fremmer tillige væksten af både skimmelsvamp og husstøvmider. Personer med påvist allergi overfor husstøvmider og skimmelsvamp vil derfor opleve at deres allergi forværres ved ophold i fugtige bygninger.

 

Hvorfor bliver slimhinderne irriterede?

Irritation af slimhinderne er langt den hyppigste form for helbredspåvirkning ved udsættelse for fugt og vækst af skimmelsvampe. Symptomerne kan være røde og våde øjne, løbende næse, slim i halsen, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Det er især personer med tilbagevendende høfeber og astma, der bliver ramt. Børn, der vokser op i boliger med fugtige rum, er hyppigere forkølede og har en øget risiko for at udvikle astma.
Mekanismen bagved er ikke klarlagt. Skimmelsvampen udskiller forskellige stoffer, som irriterer dine slimhinder. Men den høje fugtighed er i sig selv kilde til slimhindeirritation.

 

Hvad gør du, hvis du mistænker at fugt og skimmelsvampe gør dig syg?

Det simple svar er, at du skal kontakte din læge.
Det er som sagt vanskeligt at påvise, at dine gener skyldes netop fugt og skimmelsvamp. Der findes ikke en bestemt prøve, der kan give det endelige svar. Det er muligt at påvise, at du har allergi overfor skimmelsvamp eller husstøvmider. Men det er alligevel ikke sikkert, at dine gener skyldes allergi overfor skimmelsvamp eller husstøvmider.
Den bedste metode bygger på almindelig sund fornuft. Har du gener ved ophold i et fugtigt rum, og forsvinder de, når du forlader rummet. Ja, så er det højst sandsynligt indeklimaet i rummet du ikke tåler – uanset om det så skyldes fugt, skimmelsvamp eller husstøvmider.
Din læge kan tage en blodprøve eller lave en priktest og på den måde påvise, om du har allergi overfor skimmelsvamp eller husstøvmider. Kun i få tilfælde vil det være allergi overfor skimmelsvamp eller husstøvmider, der er årsagen til dine gener. Det er langt oftere den høje luftfugtighed, som generer dig.
Så selv om din læge ikke kan fastslå den præcise årsag til dine gener, vil lægen kunne sandsynliggøre, om de skyldes fugt i boligen. Ved behov kan lægen henvise dig speciallæger indenfor området.

 


Sådan undgår du skimmelsvamp

Det er ikke muligt at hindre, at skimmelsvampens sporer kommer ind i din bolig, men fugt er en afgørende og nødvendig forudsætning for vækst af skimmelsvamp. Vækst af skimmelsvampe kan derfor undgås, hvis boligen holdes tør.
Luftfugtigheden kan holdes nede ved at følge nogle enkle anbefalinger:

  • Luft ud flere gange dagligt med 5-10 min. gennemtræk.
  • Luft ud ved madlavning og efter badning.
  • Installér en ventilator som suger luft ud fra fugtige rum – badeværelse, køkken og kælder.
  • Tør tøj udenfor eller brug tørretumbler med aftræk til det fri eller en tørretumbler som kondenserer vandet.
  • Rumtemperaturen bør ikke være lavere end 18 grader og skal være ens i alle rum.
  • Hvis der opstår vandskade, skal skaden udbedres hurtigst muligt.
  • En tør kældervæg isolerer bedre end en fugtig væg. En tør kældervæg er ca. 5 grader højere end hvis væggen er fugtig. Dette reducerer mulighederne for kondens og dermed vækst af skimmelsvamp.

 

Danskerne lufter ikke ud under sygdom

En undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov viser, at over halvdelen af danskerne i ikke særlig høj grad forsøger at forbedre indeklimaet i hjemmet under sygdom, som f.eks. forkølelser og influenza. Men det er ikke kun et problem i forhold til sygdom i hjemmet og på arbejdspladsen. Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine, allergiske reaktioner og i værste fald lunge og hjertekar-sygdomme samt cancer.

Kilde: YouGov/ Blueair, global producent af luftrenseteknologi.