Hjertekarsygdom og parodontitis

Af: Tandplejer Sabine Jensen

Betændelse i tandkødet og mundhulen kan hænge sammen med kroniske sygdomme såsom hjertekarsygdomme og diabetes. Bakterier fra mundhulen kan vandre via blodbanen til hjertet, hvor de kan skabe betændelse. Sunde tænder og tandkød er derfor en vigtig del af et godt helbred, og en stor del af problemerne med tænderne kan undgås ved regelmæssigt eftersyn hos din tandplejer.

Parodontitis er en infektionssygdom, der kommer i tandkødet og den knogle, som tænderne sidder fast i. Sygdommen opstår ved ubehandlet betændelse i tandkødet over en længere periode. Over tid nedbryder sygdommen den kæbeknogle, som tænderne sidder fast i. Ofte opdager man først selv sygdommen, når den er fremskreden. Symptomerne herpå kan være blødning fra tandkødet ved tandbørstning, dårlig ånde, bylder i tandkødet og at tænderne bliver løse.

Læs også: Pas godt på dit hjerte – du har kun ét

Påvirket immunforsvar

Sygdommen skyldes bakterier, der i samspil med immunforsvaret giver tandkødsbetændelse og parodontitis. Der findes mange bakterier i mundhulen, som forekommer der naturligt. Disse bakterier kan samle sig langs kanten af tandkødet og kaldes plak. Bakterierne fremkalder betændelse i tandkødet, og det kan medføre, at tandkødslommerne bliver fordybede. I de fordybede tandkødslommer kan der komme plak og tandsten som gør, at betændelse spreder sig længere og længere ned langs tandens rod. Knoglen omkring tanden nedbrydes så langsomt. Parodontitis er således en kombination af ydre faktorer som tandsten og bakterier som aktiverer et indre system altså immunsystemet. (1,2)

Læs også: Hjertebørn har mange udfordringer

Hos din tandplejer kan du få råd og vejledning samt behandling af parodontitis. For at få et overblik over omfanget af parodontosen, laves der målinger af tandkødslommerne, og ud fra det lægges en plan for behandlingen. Tandplejeren laver en grundig tandrensning, og der fjernes plak og tandsten i tandkødslommerne. Der gives en grundig instruktion i renhold af tænderne med en blød tandbørste eller eltandbørste. I mellemrummene anbefales flaskerensere for optimalt renhold. Rygestop anbefales altid, hvis du har parodontose.

Læs også: Q10 når du har paradentose

Hjerte-karsygdomme

Sygdomme i mundhulen hænger ofte sammen med andre sygdomme i kroppen såsom åreforkalkning i hjertet og diabetes. Undersøgelser peger på, at bakterier fra parodontitis kan sprede sig gennem blodbanen til hjertets kranspulsåre og skabe betændelse. Denne proces kan forværre udvikling af hjertekarsygdom. En undersøgelse fra 2006 blandt hjertepatienter viste, at patienter, der havde svær parodontitis, havde 6,6 gange større risiko for at få hjertesygdom end raske. Den præcise sammenhæng mellem hjertekarsygdom og parodontitis kendes ikke, dog anbefales det, at tænderne holdes godt rene, og at parodontitis behandles hos uddannet fagpersonale som tandplejere.

Hos din tandplejer kan du få folderen “Parodontitis – de løse tænders sygdom”, hvor du kan læse mere om sygdommen.

Litteratur:
Parodontitis fra Danske Tandplejeres hjemmeside.
https://www.dinmund.dk/symptomer/paradentose/
Parodontose (parodontitis) fra min.medicin.dk
Pas på dine tænder og hjertet fra Hjerteforeningens hjemmeside. https://hjerteforeningen.dk/2014/01/pas-paa-dine-taender-og-hjertet/