Høretab og nedsat syn øger risikoen for demens-sygdomme

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

I et nyt stort studie fra Syddansk Universitet har forskere fastslået en sammenhæng mellem høretab og risikoen for at udvikle demens. For nylig blev nedsat syn sat på listen over de faktorer, der øger risikoen for demenssygdomme. Kombination af nedsat syn og nedsat hørelse fordobler risikoen for at udvikle demenssygdom.

Personer, som hører dårligt, bruger mere energi på at høre. Den energi går ud over andre kognitive funktioner. Kognitive funktioner er de mentale processer i hjernen, som gør, at vi for eksempel kan tænke og problemløse.

I et nyt studie med data fra hele 573.088 personer har forskere fra Klinisk Institut, Syddansk Universitet, fundet en sammenhæng mellem høretab og udvikling af demens. Studiet er det hidtil største af sin art.

I forvejen er der en stigning i antallet af personer med demens. Det skyldes primært, at befolkningen som helhed bliver ældre, men der er også andre risikofak­torer, som for eksempel livsstil og netop hørelse og efter alt at dømme også vores syn.

– Tidligere studier har peget på, at der kunne være en sammenhæng mellem høretab og demens. Vores studie er større end de tidligere studier, og her har vi påvist en sammenhæng mellem høretab og demens, fortæller adjunkt Manuella Lech Cantuaria fra Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

Godt nyt for dem, som bruger høreapparat

Resultaterne fra studiet viser, at der er op til 13 procent højere risiko for at udvikle demens, når man sammenlignede personer med høretab og personer med normal hørelse. Den høje risiko ses især ved personer med svært høretab.

Forskerne så også på, om der var forskel på risikoen afhængig af, om personerne bruger høreapparat eller ej.

“Vi kunne se, at risikoen for at udvikle demens var 20 procent forøget for personer, som ikke brugte høreapparat, sammenlignet med personer med normal hørelse. Personer, som brugte høreapparat, havde en 6 procent forøget ­risiko for at udvikle demens. Det tyder altså på, at brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens”, forklarer Manuella Lech Cantuaria.

Flere studier peger på, at aldersrelateret svækkelse af synet med stor sandsynlighed også øger risikoen for udvikling af demenssygdomme, mens operation for grå stær måske mindsker den.

Det anerkendte medicinske tidsskrift ’TheLancet’ udgav i 2020 en rapport om ­forebyggelse og behandling af demens. ­Rapporten er baseret på en stor mængde ­observationsstudier og heri bliver alders­relateret høretab allerede udpeget som en af de ­væsentligste risikofaktorer for demens. Det gav anledning til spekulation om, hvorvidt nedsat syn også kan udgøre en risiko­faktor. Tre såkaldte metastudier fra 2021, der er lavet på baggrund af ovennævnte rapport, konkluderer, at synsnedsættelse i forbindelse med aldersbetingede øjensygdomme med stor sandsynlighed udgør en væsentlig risikofaktor for udvikling af demenssygdomme, hvoraf Alzheimer er den mest udbredte.

Statistisk sammenhæng

I de tre metastudier har man sammenlignet, om personer med aldersrelateret synssvækkelse hyppigere udvikler demens i forhold til normaltseende. Studierne viser en statistisk sammenhæng mellem nedsat syn og demens. En interessant sammenkobling er et amerikansk studie fra 2022, der viser, at en opera­tion for grå stær måske kan nedsætte risikoen for udvikling af demens. Studiet er baseret på data fra den amerikanske befolknings­undersøgelse ’Adult Changes in Thought’, der startede i midten af 90’erne. Her blev 3.000 personer med grå stær fulgt. De var alle fra 65 år og opefter og ikke diagnosticeret med demens ved studiets start. Godt halvdelen (46 pct.) af deltagerne gennemgik ­efterfølgende en operation for grå stær, hvor de fik udskiftet øjets uklare linse med en plastiklinse, hvilket i de fleste tilfælde genetablerer synet. Resten af deltagerne blev ikke opereret.

Som en del af undersøgelsen blev del­tagerne fulgt hvert andet år, hvor de blandt andet fik lavet en systematisk screening for demens. Studiet fandt, at 23 pct. af de grå stær-opererede deltagere havde udviklet demens, mens det gjaldt for 30 pct. af dem, der ikke var blevet opereret.

Ikke tilfældet med grøn stær

Efterfølgende besluttede forskerne sig for at lave en kontrolgruppe med mennesker med grøn stær for at se, om en operation for forhøjet tryk i øjet gjorde en forskel i ­forhold til udviklingen af demens. 728 grøn stærpatienter deltog i forsøget. Heraf blev 105 opereret, men undersøgelsen kunne ikke påvise nogen forskel i udviklingen af demens mellem de opererede og dem, der ikke blev det. Det fik forskerne til at kon­kludere, at resultaterne understøtter, at nedsat risiko for demens er knyttet specifikt til grå stær-operation og ikke en følge af, at man er rask nok til at gennemgå en øjenoperation.

Kilder: Klinisk Instititut, Syddansk Universitet og Øjenforeningen.

Fakta om høretab og demens

Høretab: Omkring 800.000 danskere har nedsat ­hørelse. Og det tal bliver formentligt kun højere i fremtiden, fordi vi generelt bliver ældre, men også fordi vi bliver udsat for mere og mere støj.

Høretabet måles i decibel. Der er forskellige grader af høretab. For ­eksempel kan man ved høretab over 60-70 de­ci­bel ikke høre normal tale, og over 90-100 de­cibel kan man ikke høre råb.

Kilde: Høreforeningen

Demens:Demens er en betegnelse for, at de mentale færdigheder bliver svækket på grund af sydom i hjernen. Demens viser sig ved svækkelse af kognitive funktioner som: Svigtende hukommelse og koncentrationsbesvær, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ændringer i personlighed og adfærd. Alzheimer er den mest udbredte demenssygdom.

Kilde: Alzheimerforeningen

Om det danske studie – Syddansk Universitet

Studiet er et såkaldt kohortestudie, hvor man følger en gruppe personer med fællestræk over en længere periode. I dette studie er det alle personer over 50 år i Region Syddanmark fra 2003-2017. Personer, som var diagnosticeret med demens før studiets start, er ikke inkluderet i studiet. Forskerne har sammenholdt data om personernes hørelse med data om udvikling af demens i perioden. Forskerne har fundet signifikant – det vil sige tydelig – sammenhæng mellem høretab og udvikling af demens.

Den største risiko for udvikling af demens blev især set ved personer med svært høretab.

Høretab giver en 7 procent forøget risiko for udvikling af demens.

Personer med svært høretab har op til 20 procent forøget risiko for at udvikle demens sammenlignet med personer uden høretab.

Kilde: Klinisk Institut, Syddansk Universitet.