”Jeg følte mig klam og var bange for at dø”

Af: Clara Edgar

Foto: Montgomery/David Bering

TV-kokken Claus Holm er bedst kendt fra Go’ morgen Danmark, men deltog også tidligere i år i programmet ”Fem fede kokke”, som har sendt ham ud på sit livs rejse. Han er blevet en af de mænd i lycra, han havde forsvoret aldrig at skulle sættes i bås med, men er lykkelig for at være blevet en del af klubben.

For fire år siden var Claus Holm ude at køre i sin bil, noget, han gør meget med sit arbejde. Han havde sin kone Anne i røret, da han passerede en ung slank kvinde, som var ude at løbe. Med et gran af humor og et gran af sandhed i stemmen, sagde han til Anne, at det da var ufatteligt, at den unge kvinde gad at bruge sit liv på den måde. Han grinte. Men med et stoppede latteren, da det sprøjtede ud med blod fra Claus’ næse. Han havde fået en styrtblødning. Han kom til læge og var mest af alt irriteret over at skulle bruge tid på en undersøgelse, for han havde et foredrag, han skulle nå. Eller det troede han i hvert fald. For meldingen fra lægen var, at det kunne han godt glemme alt om, og at det var et held, at det var de svage blodkar i næsen, der var sprunget, og ikke andre steder i kroppen, for så ville han ikke have været i live.

Dengang var Claus 46 år gammel og vejede 115 kilo. Hele episoden ville måske for mange være et tegn på, at det var på tide at passe på sig selv og sin krop, men sådan var det ikke for ham. Ikke med det samme i hvert fald. Han blev sygemeldt og var frustreret over ikke at måtte arbejde. Men i stedet for at begynde at arbejde med sin sundhed og vægt, flygtede Claus ind i et overforbrug.

– Jeg tjente jo kassen, så jeg sad bare og bestilte alt muligt på nettet. Komfur, vine, det ene og det andet, og jeg havde ondt af mig selv. Grundlæggende var jeg jo bange for at dø, også fordi min far faktisk døde, da han havde samme alder, som jeg havde dengang, men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, siger Claus.

En dag kom Anne så til ham og sagde, at han skulle holde lidt igen med de store indkøb, og måske gøre noget andet, og langsomt begyndte en lyst at spire i Claus. En lyst til at tage vare på sig selv. Men det var først med tv-programmet ”Fem fede kokke”, som blev sendt på TV 2 tidligere i år og optaget fra efteråret 2019, at tingene rigtigt begyndte at rykke.

Læs også: Sådan kan du optimere din fedtforbrænding og gå ned i vægt

Kroppen var ved at sige fra

Claus er uddannet kok af den gamle skole. Han var en del af en generation af kokke, som ikke mente, at man kunne stole på en tynd køkkenchef, og at man aldrig gik galt i byen med smør, fløde og bacon. Det sidste mener han stadig er sandt, selvom han godt kan se, at det ikke er en holdbar diæt, og at der findes mange sundere og samtidigt lækre ingredienser at arbejde med. Men langt hen ad vejen har han været formet af de overbevisninger, ligesom han har en trodsig side, der i mange år har arbejdet imod ham. For i takt med at sund mad blev mere og mere in, og diverse diæter og kure fyldte mere og mere i både tv-køkkener, kogebøger og de små hjem, indtog han en modpol til sundheden.

– Jeg tænkte jo både, at sundhed smagte skidt, men jeg blev også bare træt af den her mentalitet af, at man ikke måtte noget. Så selvom jeg lavede sund mad med Christian Bitz på tv i en periode, så fik jeg nok, og nok af alle de selvbestaltede eksperter, som mente, at de havde det ”rigtige” syn på sundhed, forklarer han.

De rigtige skub

Så selvom kiloene sneg sig ind på ham et efter et, og han egentlig havde det dårligt med sin krop, så var det ikke nok til, at han på egen hånd gjorde noget ved det. Men med udviklingen af ”Fem fede kokke”, som får endnu en sæson, hvor Claus også medvirker, fik han den hjælp og de skub, han havde brug for. Han fortæller, at det især var mødet med hans body-age og en hjertevarm besked fra konen Anne, der satte tingene i bevægelse for ham.

For selvom Claus kun er 50 år gammel, var hans krop næsten tyve år ældre, i starten af optagelserne, og at se det tal i øjnene var et hårdt slag, for der var jo meget, han gerne ville nå, men sandheden var, at han jo snildt kunne dø om lidt.

– Der er jo mange, som dør, når de er 70 år gamle. Så alle mine drømme om rejser med Anne i autocamper og alt det andet, jeg ville, så jeg forsvinde, siger han.

Det andet afgørende punkt var en videohilsen hjemmefra. Alle programmets deltagere havde fået at vide, at deres pårørende havde fået mulighed for at sende dem en besked, og pludselig sad Claus med en hilsen fra Anne, hvor hun sagde, at hun var ligeglad med, hvordan han så ud, bare han var der og ville passe på hende, så var hun glad. Og der væltede hans verden.

– Anne er en sej og stærk og kærlig kvinde – hun er bare bedre end andre – så jeg har altid tænkt, at hun nok skulle klare sig, hvis jeg ikke var der. Men at høre hende sige sådan, det fik mig virkelig til at tænke, at okay, nu giver jeg den en skalle, siger han.

Læs også: Få styr på din mæthed

Mere end en kur

I begyndelsen af optagelserne vejede Claus 123 kilo. Han kunne ikke binde sine sko lige, han trak vejret dårligt, havde en ekstremt høj hvilepuls, en fedtprocent på 39, havde fået navlebrok og var ukomfortabel med at være nøgen. Både derhjemme og foran fremmede. Han følte sig klam, havde ondt i knæene og nosserne og følte sig stresset. Der var altså nok at tage fat på, og for at gøre ondt værre, så kiggede han rundt på de andre kokke og tænkte, at de var både yngre og vejede mindre end ham.

– Jeg tænkte ”jøsses”, og jeg kunne jo godt høre lidt i krogene, at nogen så mig som en gammel sur mand, og jeg var også nervøs for, hvad seerne ville tænke. Om de bare ville se mig som en linselus. Men jeg var ved at stille træskoene, så jeg var nødt til at gøre noget, siger han.

Og det gjorde han så. Selvom det var svært. Meget af tiden var han sur, gnaven og hidsig over de opgaver, han blev stillet, og træt af sig selv for ikke at kunne udøve mere. Men langsomt gik det fremad. Støttet af træneren i programmet Mark Abildhauge, som både stod for fysisk og mental træning sammenholdt med en striks diæt, faldt kiloene af.

– Mange dage spiste jeg ikke mere end 1000 kalorier, og det er jo ingenting. Jeg var sulten konstant og hysterisk! Det var havregryn med vand, vindruer og stegte grøntsager, og jeg tænkte, at det kunne jo ikke gå, men det gjorde det, forklarer han.

I løbet af optagelserne tabte han 17 kilo, og siden da har vægten bevæget sig længere ned, så den svinger mellem 98 og 100 kilo. En del af udsvingene skyldes, at han giver sig selv lov til at leve lidt godt nogle dage, mens en del skyldes øget muskelmasse, hvilket Claus har det anstrengt med.

– Jeg hader muskler, for jeg er jo motiveret af at se vægten falde, men muskler vejer mere end fedt, og min muskelmasse stiger. Men så minder Mark mig om, at det er bedre, at kroppen bliver båret af muskler end fedt, siger han.

Forandringerne er ikke længere så eksplosive, som de var i begyndelsen. Vægttabet snegler sig lidt frem. Men modsat tidligere har Claus ikke længere samme frygt for at falde tilbage i gamle vaner. For præcist 10 år siden deltog han i et andet vægttabsprogram sammen med ernæringseksperten Christian Bitz, hvor han tabte 10 kilo på 10 uger. Her gik han fra 110 til 100 kilo og fortsatte sammen med Bitz efterfølgende, til vægten viste 92. Det er sidste gang, han mindes at have haft det godt med sin krop. Men vægttabet blev en sovepude, og langsomt sneg de tabte kilo sig ind på ham igen, til han til sidst vejede væsentligt mere, end han havde gjort, inden programmets start.

Præcist, hvad der er sket, som gør, at han har mere viljestyrke i dag, ved han ikke. En del hænger nok sammen med de dystre fremtidsudsigter, mens en del ifølge ham selv handler om parathed.

– Nu ser jeg det ikke som en kur, men som en livsstilsændring, og jeg har bare været klar til at ændre på tingene nu. Det har jeg ikke været på samme måde før. Og så kan jeg mærke, hvor meget bedre jeg har det – søvnen er bedre, jeg har ikke ondt i pikkemanden, jeg kan gå lange ture og cykle med min kone og elsker det. Det vil jeg ikke slippe igen, siger Claus.

Læs også: Når livet er alt for fedt 

Dulmer med junk-food

Målet er nu at nå de 90 kilo, fordi han så kan blive opereret for den navlebrok, han er så irriteret af. Han tror ikke, at han kommer ned på omkring 80 kilo, som han ellers har fået at vide, ville være godt. Det virker urealistisk i hans hoved. Når det er sagt, vil han ikke udelukke, at det kan ske. Men lige så vigtigt, som det nu er for Claus at nå sine vægtmål, lige så vigtigt er det også, at han har det godt med sig selv.

For selvom alt går efter planen, og han for det meste holder sig til sund mad og en aktiv livsstil, hvor han både cykler og går meget samt træner derhjemme, så falder han nogle gange i. Han fortæller blandt andet om, at han her den anden dag var kommet til at kigge på Go’ TV2’s Facebook-side, hvor der var nogle ubehagelige kommentarer.

Folk der skrev, at han stadig var fed, at han ikke kunne finde ud af noget, og mod sin bedre dømmekraft svarede han og lod ordene fæstne sig. Og pludselig fandt han så sig selv holdene foran McDonalds, hvor han bestilte nuggets, cheeseburgere, pommes fritter, en milkshake og alt det gode, som røg ned i en fart. Og så kom den dårlige samvittighed og med den sneg kommentarerne sig også frem i hans bevidsthed igen, og for at dulme de negative følelser, trøstede han sig selv ned en is, da han kom hjem.

– Min første tanke, når det sker, er ”Fuck Claus dit dumme svin”. Men jeg prøver at lade være med at tænke sådan. Jeg har en coach, som har forklaret mig, at jeg skal se tankerne som et fad med gode tanker eller et fad med dårlige, og i stedet for at tage af de dårlige, skal jeg tage af de gode, som jo er, at okay, nu har jeg spist en burger, nyd det! Men det er svært, siger han.

For andre menneskers ord rammer, og især når det kommer til mænd, tænker Claus, at de skal blive bedre til ikke at udskamme andre mænd for at prioritere sundhed.

”Er du bøsse eller hva?”

Claus er 50 år gammel, og særligt blandt sine jævnaldrende oplever han, at der er et særligt syn på krop og sundhed, som ikke er befordrende. Han beskriver, hvordan det ikke er unormalt, at jargonen bliver lidt hård, hvis han eksempelvis vil vælge bøffen fra, når han er ude at spise med ”drengene”.

– Så bliver det nemt den der ”Nå hvad fanden, er du bøsse eller hva?”, og nej, det er jeg ikke, jeg kan bare virkelig godt lide grøntsager og vil gerne leve lidt længere, siger han.

Et andet sted, han ser en udfordring, er i forhold til åbenheden om at tale om krop og sundhedsmæssige udfordringer. Han forklarer, hvordan han spørger ud i salen, når han holder foredrag, hvor mange af mændene, som har ondt i nosserne, og det er ikke mange som vil indrømme det til at starte med, men Claus ved, at det har de, for det har han selv haft. Og det er egentlig ikke mærkeligt, når de bliver presset på af lårene og lagt under et halvtag af maven, som er med til at få temperaturen til at stige. Den slags, tænker han, at mænd skulle blive bedre til at være åbne omkring, men at det er svært, fordi det er sårbart.

– Jeg har jo selv været hård i filten og haft en maske på. Det har jeg haft gennem det meste af min tv-karriere. Men med ”Fem fede kokke” blottede jeg mig, og det er sgu nemmere at være sig selv, men jeg kan også mærke, at jeg skal være opmærksom på ikke at tage masken på igen, når jeg er i visse kredse, siger han.

Masken var både et værn mod andres tanker om hans krop og størrelse, som han er overbevist om, at mange i samme situation kæmper med, men også en frygt for, at folk ville opdage, han ikke kunne finde ud af noget. Men ved at lade masken falde, er det gået op for ham, at det faktisk nok i højest grad har været ham selv, der har tvivlet på egne evner.

– I mange år har jeg tænkt, at ting kom let til mig, og at jeg på et eller andet tidspunkt ville blive afsløret som bedrager, men nu kan jeg jo se, at jeg faktisk har en viljestyrke, og at det har andre vidst i lang tid, jeg så det bare ikke, siger han.

Claus er ikke i mål endnu. Der er stadig meget at kæmpe for. Men han har det bedre både fysisk og mentalt, end han har haft i mange år, og han har opdaget nye glæder ved livet og sin egen krop gennem kampen mod kiloene, ligesom han med langt større sikkerhed kan se frem på mange flere gode år med sin elskede kone Anne – noget han vil ønske, at alle i hans situation vil opleve i deres eget liv.

Prøv selv!

I sin nye bog, Sund Livsglæde – mit livs vigtigste opskrift, får du indblik i, hvordan det lykkedes for Claus Holm at komme igang med sin store U-vending. Indeholder også øvelser og opskrifter.

Pris: 249,95 kr.

196 sider

Udkommer 14. september 2020

Forlag: Turbine Forlaget.

 


Kort om Claus Holm:

Født i 1970

Uddannet kok og har arbejdet i en årrække i restaurationsbranchen som både selvstændig og ansat i ind- og udland.

Foredragsholder og smagsudvikler

Bl.a. kendt for sin medvirken i Go´Morgen Danmark

Bor i Svendborg på Fyn med sin hustru, Anne.