Helle Sturm fik sig noget af et chok, da hendes læge i sommer meddelte hende, at hun havde fået en blodprop i lungen.
Hvad hun troede var symptomer på lungebetændelse, viste sig at være en blodprop, der resulterede i en akutindlæggelse.
Helle Sturm lever et aktivt liv, hvor hun løber næsten 10 kilometer dagligt og spiser, som lægerne anviser. Alligevel blev hun ramt af en farlig blodprop, da hun var på vej med fly til New York med sine to voksne sønner.
– Jeg overvejede slet ikke muligheden for, at jeg kunne få en blodprop. Jeg er 52 år, ryger ikke, jeg er ikke overvægtig og er i god form. Jeg dyrker motion næsten dagligt og har en sund livsstil. Det kunne jeg slet ikke forestille mig, fortæller Helle Sturm.
Helle Sturm er i dag kommet sig over chokket såvel som de smertefulde efterveer, men minderne om blodproppen står stadig klart.
Da hun befandt sig højt hævet over jordens overflade i et passagerfly, begyndte de første symptomer at vise sig. Hendes ben hævede, blev røde og ømme.
– Jeg tænkte, at det var normalt at få hævede ben på lange flyrejser, selvom de var hævet rigtig meget op, forklarer Helle Sturm.
Et par dage efter forsvandt hævelsen og rødmen, og hun holdt ferie i otte dage uden at skænke flyveturen eller hendes hævede ben en tanke.
Det sker for mange, at fødder og ben hæver op under en længere flyrejse, men hvis benene bliver røde og ømme og åretegningerne bliver tydelige, er der grund til at være opmærksom, fortæller Bo Gandil, praktiserende læge og lægelig konsulent for sundhed.dk.
– Når vi sidder ned i samme stilling i mange timer, er det svært for blodet at komme fra benene, og op ad bakke til hjertet. Hvis blodet bliver stående i benene for længe, kan det klumpe sig sammen, og så kan der dannes blodpropper, forklarer han.
I Patienthåndbogen på sundhed.dk kan man læse, at symptomer på en blodprop kan forekomme op til otte uger efter en længere flyrejse.
Da Helle Sturm kom hjem fra sin ferie, havde hun glemt alt om hævelsen. Tre uger senere meldte symptomerne på en blodprop sig atter igen.
Hun havde dog ikke den fjerneste idé om, hvad hun i virkeligheden fejlede.
– Jeg var meget træt. Hele min krop var forladt af energi, og den føltes mat. Jeg havde besvær med at trække vejret og var derfor overbevist om, at jeg havde lungebetændelse, forklarer hun.
Helle Sturms symptomer blev værre, og hun opsøgte sin egen læge, som hurtigt konkluderede, at der ikke var tale om en lungebetændelse.
– Lægen sagde til mig, at jeg formentlig havde en blodprop siddende på den ene lunge, siger Helle Sturm og fortsætter:
– Jeg var fuldstændig chokeret. En blodprop i lungen? Det kunne jeg næsten ikke tro på.
Praktiserende læge og lægelig konsulent for sundhed.dk, Bo Gandil forklarer, at selvom blodproppen dannes i benet, kan den godt ende i lungen.
– I sjældne tilfælde kan en blodprop i benet rive sig løs fra venevæggen, og på den måde vil blodproppen blive ført med blodstrømmen op gennem hjertet og ende ude i lungen, fortæller han.
Kort tid efter Helle Sturm var blevet tilset af sin egen læge, lå hun på en båre i en ambulance på vej mod Hvidovre Hospital.
Her tog læger blodprøver og foretog scanninger af hendes krop for at kunne konstatere, at hun sandsynligvis havde haft en blodprop siddende på højre lunge, som havde opløst sig selv.
En blodprop i lungen er meget alvorligt og kan i værste tilfælde have dødelige konsekvenser, forklarer Bo Gandil.
Han fastslår, at det derfor er en god idé at lave forebyggende øvelser, når man flyver.
– For at hjælpe med at pumpe blodet tilbage til hjertet er det en god idé at lave venepumpeøvelser under flyveturen. Det gør man ved at vippe fodleddet frem og tilbage, så blodet bliver pumpet tilbage til hjertet. Det er også godt for blodstrømningen at komme op og gå under de lange flyveture og at rejse med støttestrømper, som forbedrer venepumpens funktion og forebygger hævede ben, forklarer han.
Efter en uge fortog symptomerne sig, og Helle kunne atter vende tilbage til dagligdagen, men det har givet hende en varig påmindelse om, at blodpropper kan ramme alle og enhver.
– Det satte godt nok en skræk i livet på mig. Jeg havde da godt hørt om risikoen for blodpropper på flyrejser, men på grund af min livsstil havde jeg aldrig forestillet mig, at det kunne ramme mig, slutter Helle Sturm.
Blodpropper behandles med blodfortyndende medicin. Hvis du skal have blodfortyndende medicin med på din flyrejse, kan du logge ind i Medicinkortet på sundhed.dk og se din nuværende medicin, ligesom du kan anmode din læge om at få dine recepter fornyet. Du kan også finde gratis sundhedstilbud nær dig, som kan hjælpe med at forebygge blodpropper, eller til genoptræning efter en blodprop.
Sundhed.dk er det tværoffentlige opslagsværk for borgere, patienter og sundhedsfaglige. På sundhed.dk kan du blandt andet: