Kan solcremen gemmes til næste år?

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Har du taget en ny solcreme i brug midt på sommeren, kan den ofte gemmes til næste år. Men tjek lige datoen først.

Er solcremen for gammel, og smører man sig ind i den tro, at man er beskyttet mod solen, risikerer man at blive solskoldet. Det er ikke alene ubehageligt og gør ondt. Det øger også risikoen for hudkræft.

Krukke eller timeglas

På emballagen kan man se, hvor længe solcremen kan holde. Det kan være angivet med et krukkesymbol og et tal, der beskriver antallet af måneder, den er holdbar i åbnet tilstand.

Det kan være svært at huske, hvornår man åbnede en solcreme. Derfor er det et godt råd, at man skriver datoen på flasken eller tuben. Så er det nemt at se, om der ’levetid’ nok tilbage til, at den kan overvintre i skabet og tages frem næste forår, eller om den kan komme i brug ved skiferien eller vinterferien under varme himmelstrøg.

På mange solcremer er der også et timeglassymbol eller teksten ’Bør anvendes inden udgangen af…’ efterfulgt af en datoangivelse. Det er solcremens mindste- holdbarhedsdato, og cremen bør ikke anvendes efter denne dato.

Er solcremen mærket med både et krukke- og et timeglassymbol, så tæller mindsteholdbarhedsdatoen mest. Man kan altså ikke forvente, at en solcreme, der har en mindstholdbarhed til december 2020, kan holde 6 måneder efter åbning, selvom man først åbner den i september.

Læs også: Når huden mister balancen 

Skal ikke stege for længe

Ligesom man ikke selv bør stege alt for længe i solen, så bør solcremen heller ikke gøre det. Solcremens holdbarhed afhænger nemlig også af, hvordan den er blevet opbevaret. Har den ligget i sandet og kogt i solen i længere tid, stået i en vindueskarm i direkte sol eller ligget hele sommeren i en varm bil, bør den nok kasseres, når sommeren er ovre. For så overlever den næppe til året efter.

Den bedste måde at tjekke solcremen på, er at se, hvad der står om holdbarhed på produktet, og ellers tjekke, om den har ændret konsistens eller farve, eller om den lugter forkert. For så skal den kasseres. Det er helt på samme måde, som man tjekker de madvarer, der har ligget i køleskabet i et stykke tid.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den? 

Fakta om solcreme og holdbarhed:

  • En solcreme holder typisk mellem 6 og 12 måneder efter åbning. Se holdbarheden på emballagen, hvor et krukkesymbol angiver holdbarheden i åbnet tilstand, mens et timeglassymbol angiver mindste holdbarhedsdato, som solcremen virker frem til.
  • En solcreme bør ikke ligge i dagevis og koge i solen. Læg den i skyggen, når du er ude og nyde sommeren.
  • Har en solcreme skiftet farve, lugt og konsistens, skal den kasseres.