Klar, parat – hjerne!

At motionere hjernen kan betyde lidt af hvert – her er lidt hjælp…

Motion skal hjælpe demente

Otte demensklinikker i Danmark er lige nu i gang med et historisk stort forskningsprojekt, kaldet ADEX, der forløber over de næste tre år.

200 patienter skal træne 3 gange om ugen over et halvt år på lokale træningscentre under vejledning af erfarne fysioterapeuter. Sideløbende skal patienterne bl.a. gennemgå kognitive tests samt afgive blodprøver for at måle træningens effekt på sygdomsudviklingen.

Overlæge Steen Hasselbalch fra Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet håber, at forsøget vil bringe ny viden om Alzheimers sygdom, der kan hjælpe de 45.000 danskere, der lider af denne form for demens.

Læs mere om projektet på www.videnscenterfordemens.dk/ADEX

Tandemcykling

Forskere i USA er for ganske få år siden blevet opmærksomme på, at tandemcykling med meget hurtige omdrejninger (90 omdr/min) væsentligt kan reducere parkinsonsymptomer – stivhed, rystelser, mindsket mimik m.m. På baggrund af dette har de udviklet metoden “Forceret Træning”. Ved denne form for træning, bliver patienterne passivt bevæget hurtigere, end de selv kan cykle.

Et forsøg på Cleveland Clinic i USA viste, at den “Forcerede Træning” kan forbedre af hjernefunktionen hos parkinsonpatienter, svarende til den virkning parkinsonmedin har. Denne forbedring kunne ikke ses i kontrolgruppen, der dyrkede motion ved egen kraft.

På baggrund af de nye undersøgelser har producenten Reck Motomed videreudviklet sin velkendte cykel, så den nu kan opfylde kravene til “Forceret Træning”. Motomed VIVA2_Parkinson giver patienten mulighed for at passivt blive bevæget af en motor med op til 90 omdrejninger i minuttet. Motionscyklen betyder, at hverken vind, vejr eller manglende træner kan stå i vejen for at give både parkinsonspatienter, alzheimerspatienter og andre forceret træning.

Koder kan hjælpe i hverdagen

Mennesker med ADHD, demens, senhjerneskade, autisme og andre kognitive udfordringer kan nu få hjælp af den nyeste mobilteknologi og nutidige trend, QR-koder. Virksomheden Curaga har skabt et nyt hjælpemiddel til at klare helt konkrete opgaver i hverdagen, MOBI:DO, som allerede virker lovende i forhold til at fastholde den ramte på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Ved hjælp af de efterhånden kendte QR-koder, der scannes med mobiltelefonen, får brugerne direkte adgang til to-do lister og vejledninger, der gør det nemmere at bevare koncentrationen om de enkelte opgaver og samtidig skabe et overblik over hverdagens gøremål. Opgaverne er forinden oprettet i et webbaseret computerprogram, hvor QR-koden er blevet genereret og printet ud.

MOBI:DOs trinvise vejledninger kan laves med tekst, billeder, lydindtalelser samt videoklip og struktureres med varighed og kalenderpåmindelser. Det betyder, at alle koder kan tilpasses optimalt til den enkelte bruger og dennes individuelle behov.

Scan QR-Koden og se demonstrationvideo eller se og læs mere på www.mobido.dk.

Mere blod til hovedet

Nedsat blodtilførsel til hjernen og til kroppens yderpunkter (underben, fødder og hænder) kan føre til både hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed, svimmelhed, hovedpine, susen for ørerne, kolde hænder og fødder og gangudløste smerter i benene.

Jemo-pharm Ginkgo Biloba er et naturlægemiddel, der indeholder ekstrakt af Ginkgo Biloba træets blade. Ginkgo Biloba træet hedder også tempeltræ, og ekstrakter af bladene har været anvendt som medicin i mange hundrede år.

De aktive stoffer (flavonglycosider og terpenlactoner) virker ved at udvide blodkarrene og øge blodgennemstrømningen i kroppens væv, og produktet har en veldokumenteret effekt på de lidelser, der skyldes dårlig blodcirkulation.

Sæt plaster på

Alder, kost, alment helbred generelt, gener og miljøet kan være medvirkende faktorer for om at person udvikler Alzheimers, men udover forhøjet blodtryk og rygning, er der meget få enkeltfaktorer, der medfører højere risiko.

Mange mennesker frygter, at de kan “overføre” Alzheimers sygdom til deres børn, men med nogle få sjældne undtagelser, er der kun en lille stigning i risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom, hvis du har en nær pårørende med sygdommen.

På nuværende tidspunkt findes der ingen helbredelse for Alzheimers sygdom. Men der er behandlinger, der kan afhjælpe demenssymptomerne.

Det er bl.a. blevet påvist, at Exelon depotplaster, der indeholder rivastigmin er en af de behandlinger, der kan hjælpe Alzheimers-patienter til at klare sig bedre.

Depotplasteret er let at bruge og dosere, da de tynde, ugennemsigtige plastre bare skal klæbes på huden og skiftes en gang i døgnet.

Du kan også læse mere om demens og få gode råd til pårørende på producentes hjemmeside: www. novartis.dk.