Kig engang på knæet. Det er et af dine største led, det bærer næsten hele din vægt, og det kan bøjes i mange retninger (dog mest i én retning). Der er ikke noget at sige til, at rigtig mange mennesker på et tidspunkt i livet får problemer med nedslidt brusk i knæet.
Når brusken bliver slidt, kan det ofte udvikle sig til en grad af slidgigt (artrose). Næsten alle mennesker har en grad af slidgigt, når de er over 65 år, og gigten rammer meget hyppigt i knæet.
Generne ved slidgigt er forskellige fra person til person. Men når gigten først har fået fat, går den ikke væk igen. Almindelige smertestillende midler er en dårlig løsning, når man har smerter hver dag. For det første har de en stor mængde bivirkninger ved langtidsbrug, og for det andet svækkes effekten over tid.
Forskning har i de senere år vist, at fysisk træning er den mest effektive kur imod slidgigt. Det gælder også træning, som faktisk gør ondt, mens det står på. Så er man plaget, er der ikke nogen vej udenom aktivitet. Mange fysioterapeuter udbyder særlig gigttræning (GLAD-træning). I mange kommuner udbyder kommunen et træningstilbud.
Et af problemerne ved slidgigt er, at smerterne nok aldrig går helt væk. I de bedste fald bliver smerterne mindre – eller du lærer at leve med dem. Men derfor behøver du ikke bare give op.
Lægemidlet Glucosamin har i mange studier vist sig at reducere ledsmerterne hos mange med slidgigt, og de allerbedste resultater er påvist ved gigt i knæene.
Glucosamin er et udtræk af skaldyr, og det har i dyreforsøg vist en evne til at svække nedbrydningen af ledbrusk. Det er formentlig årsagen til, at det også hos mennesker er et skattet tilskud, som mange mennesker ikke ville undvære.
I Danmark må Glucosamin kun markedsføres som lægemiddel i form af glucosaminsulfat. I andre lande sælges stoffet også som ordinært kosttilskud i form af glucosaminhydroklorid, der ikke har nær så god dokumenteret virkning. Derfor er det en god idé at holde sig til de danskproducerede.
Her i landet var det Pharma Nord, som først var på markedet med Glucosamin i lægemiddelkvalitet, og deres produkt er fortsat i handelen. Glucosamin-kapslerne kan skilles ad, så pulveret kan indtages i et glas vand eller en skål yoghurt, hvis du ikke er så vild med at sluge piller.
Der er ikke længere offentligt tilskud til Glucosamin. Det skyldes bl.a. en såkaldt ”meta-analyse”, hvor forskere havde svært ved at dokumentere en effekt.
Men metaanalysen var lavet på baggrund af studier med Glucosamin i både sulfat- og hydroklorid-formen. Det var muligvis grunden til, at resultatet stod i kontrast til de mange mennesker, som vitterlig mærker stor gavnlig effekt af at benytte Glucosamin som lægemiddel i sulfat-formen.