Meditation: Tag på opdagelsesrejse i dig selv

Selvom sommeren går på hæld, er der ingen grund til at stoppe rejserne. En af dem kan være en opdagelsesrejse ind i os selv gennem meditation. En rejse vi kan gentage, hver gang vi ønsker at tage temperaturen på vores mentale tilstand.

Jeg får håret i øjnene, fårene bræger og en larve kravler på min jakke.

Som i hverdagen er der masser at irritere sig over, men det er ikke det, jeg skal. Til gengæld skal jeg på min opdagelsesrejse lukke af for alt det, der er uden om mig og rette fokus indad.

For Peter Pedersen har meditation været en del af hans liv i 20 år og  et vigtigt redskab, da han var blandt verdens bedste fridykkere. I dag tilbyder han guidet meditation, og vi er taget med på en af dem.

Peter guider mig til at lukke øjnene ganske langsomt, og jeg forstår, hvad det vil sige at vende blikket indad. Herefter skal jeg blot fornemme, hvordan det føles lige under min næse, når jeg trækker vejret. Jeg bliver guidet til at trække vejret, så åndedrættets  energi kommer rundt i min krop. Ingen hokuspokus. Jeg skal blot observere og være til stede lige nu.

Temperaturen på din mentale tilstand

For mange føles det sikkert uvant at sætte sig og blot have fokus på åndedrættet, men der er et mål:

– For mig handler meditation om, at man tager temperaturen på sin mentale tilstand. Når man kommer ind i en rutine med at meditere, mærker man fra dag til dag, hvordan dagens mentale tilstand er. Man bliver klogere på sig selv, siger Peter P.

Peter begyndte at meditere, da han som 18-årig gik til kampsport. Han startede herefter på egne meditationsøvelser, inspireret af det han oplevede. For fire år siden tog han på et ti dages ophold i et buddhistisk kloster i Thailand, hvor der blev undervist i  meditation og buddhisme. En undervisning, som har betydet, at han i dag får det maksimale ud af sin meditation.

– Vi kan ikke leve fuldstændig isoleret fra omverdenen, som jeg gjorde i klosteret, men vi kan vælge at prioritere meditation og få det til at hænge sammen med vores hverdag. Vi skal udforske og eksperimentere i vores meditation, præcis som vi gør det for  at få en spændende hverdag, siger Peter P.

At træde et skridt tilbage

Når Peter har elever i meditationsforløb, mødes de typisk 8-10 gange. Ud over at fokusere på åndedrættet mediterer de på forskellige punkter i kroppen. Punkter, som er forbundet med følelser, som vi alle kender til – hvem har ikke oplevet et stik i hjertet, at hjertet bobler over at glæde, at maven knuger sig sammen eller at have en god mavefornemmelse?

– Ved at meditere på punkterne, som kaldes for chakraer, bliver vi klar over, hvilke følelser de rummer. Det gør, at vi kan træde et skridt tilbage og observere på disse følelser. Meditation gør os derfor bevidste om, hvilke følelser vi rummer, og jo mere vi  arbejder med følelserne, des mere naturligt bliver det at trække dem op til overfladen og bruge dem, siger Peter P.

Når livet tager en ny drejning

En eller flere gange i livet kommer de fleste af os til at opleve noget uventet. Det handler ikke blot om sygdom, skilsmisse og dødsfald, men også om oplevelser, vi har glædet os til i mange år. Pludselig bliver de ikke som forventet, og reaktionerne kan  overraske os, når vi endelig står i situationen. At gå på pension, kan f.eks. være noget, man ser frem til med glæde. Men for mange er arbejdet en del af deres identitet. Og hvem er man så, når man ikke længere har det? Følelser omkring mindreværd og at  være tilovers kan pludselig og uventet dukke op.

– Her er det, meditation kan hjælpe med at træde skridt tilbage, være til stede i nuet og sige: Jeg har ikke jobbet, så hvad er mit potentiale lige nu? Man bliver gennem meditationen afklaret og kan komme videre, siger Peter P.

Han fremhæver, at meditation skaber balance. En balance, der ikke betyder, at alt er fixet, men at man er afklaret og accepterer en eventuel problemstilling, så man kan begynde at arbejde med den. Meditation kommer for Peter derfor til at handle om ro, fokus og overblik. Tilsammen kan det netop give en afklarethed, som har været afgørende for Peter flere gange.

– Jeg var en gang på et træningsophold i Tyrkiet op til et VM. Jeg er meget struktureret og havde derfor lagt planer for træningen dag for dag. Det blev uvejr, og bølgerne var for høje til, at jeg kunne træne. I stedet for at gå i panik, brugte jeg meditationen.  Det gjorde mig i stand til at træde et skridt tilbage og observere på hele situationen. Dette gav mig så et billede af nogle alternative måder at træne på, så jeg alligevel kunne lave en fornuftig træning, som gjorde, at jeg opnåede et rigtigt godt resultat til VM.

Øvelser gør mester

Meditation kræver ligesom alt andet, at man må træne, hvis man vil være dygtig.

– Og når man er god til det, skal man blive ved med at vedligeholde det – præcis som ved fysisk træning. Man når ikke et punkt, hvor man kan sige: Nu er jeg, hvor jeg vil være, nu behøver jeg ikke at meditere mere, siger Peter P og tilføjer: Man skal se det  som en slags mental hygiejne!

Info: Meditation forandrer hjernen

Forskere har længe vidst, at meditation og åndedrætsøvelser gør, at mængden af stresshormonet cortisol falder. Man får en roligere hjerterytme og bliver bedre til at lytte til kroppens signaler. Scanninger viser, at hjernen forandrer sig, når man gennem  længere tid mediterer dagligt med fokus på åndedrættet og træner sig selv i at være til stede i nuet.

Et af de områder i hjernen, udenlandske forskere har set forandrer sig efter meditation, er hippocampus, som spiller en stor rolle for både indlæring, hukommelse, medfølelse, selvbevidsthed og stress.

Et andet er amygdala, som bl.a. er forbundet med stress og angst. Også danske forskere er opmærksomme på forandringerne. Undersøgelser har fx påvist, at der sker en positiv forandring i frontallapperne, hvor vi fornemmer, hvordan vi selv har det.  Samtidig er der observeret forandringer i det område, der hedder “den forlængede rygmarv”, som både styrer vores hjerterytme og åndedræt samtidig med, at det forbinder kroppen med den øvrige del af hjernen.

(Kilde: videnskab.dk).

Info: Body N’ Mind

Peter Petersen har gennem de sidste år gennemført guidede meditationer for private og personer fra erhvervslivet. Han underviser dem, der har en velfungerende, men til tider travl hverdag og personer, som har stress eller blot mærker de første stresssymptomer.

Fra 2001-2007 var Peter blandt verdens absolut bedste inden for fridykning. Han satte bl.a. en verdensrekord i længdedyk med finner på 200 m i 2003 og blev verdensmester for hold i 2006.

Se mere på bodynmind.eu

Info: 5 gode råd

  • Lav ikke for mange regler, som fx at man SKAL sidde på en stol, på en bestemt pude. I princippet kan man meditere over alt.
  • Start med åndedrættet. Luk øjnene og koncentrer dig om punktet under næsen. Hvordan føles det, når du trækker vejret ind og ånder ud? Det er første skridt til at lukke alt andet ude. Start med 10 minutter nogle gange om ugen og se så, hvordan du har det før og efter meditationen.
  • Gør det til en del af hverdagen.
  • Lad dig ikke irritere under meditationen. Klør det på næsen – så klø. Er der en generende lyd – så accepter, at den er der. Når du opdager, at tankerne flakker, så fej dem væk og kom tilbage til meditationen.
  • Vil du gerne gå dybere, er det en god idé at finde en person, som kan undervise og guide dig.