Når nyrerne spænder ben for tandsundheden

Af: Alice Kristensen, tandplejer, klinikdriftsleder samt næstformand for Danske Tandplejere

Foto: Adobe Stock

Det er velkendt at nyresygdomme påvirker sundheden i munden i form af en længere række komplikationer. Omvendt er det også velkendt, at betændelses tilstande i munden kan forværre nyresygdomme

Mange nyrepatienter oplever problemer i munden og med tænderne. Oftest oplever de nedsat spytsekretion og i nogle tilfælde ekstrem mundtørhed.
Dette kan blandt andet skyldes indtag af flere forskellige lægemidler, væskerestriktioner og bivirkninger af dialyse.

Når munden er tør, kan komplikationer som øget tilvækst af bakterier, tandkødsbetændelse, betændelse i mundens slimhinder, betændelse i spytkirtlerne, svampeinfektioner, dårlig ånde og parodontitis opstå.

Spyt er vigtig

Spyttets fornemmeste opgave er at holde munden sund, ren og mundens pH-værdi neutral.

Ved nyrepatienter i dialyse ses ofte en anderledes spytsammensætning. Spyttet er mere sejt, og der ses større koncentrationer af urinstof og salte. Det vil sige at spyttes beskyttende faktorer er væsentlig nedsatte. Derudover er mængden af spyt meget reduceret

Spytkirtlerne producerer mindre spyt med alderen, men hos mange nyrepatienter er er mundtørhed en bivirkning uanset alder. Nogle dialysepatienter er diabetikere, der får forværret mundtørheden under dialysen.

Sidst men ikke mindst har lægemidler en stor indvirkning på mundtørheden. Man ved, at hvis der indtages mere end 3-4 forskellige lægemidler, er risiko for nedsat spytsekretion meget stor.

Når man er tør i munden, har man ofte lyst til at drikke vand og læskedrikke. Men mange patienter i dialyse har en væskebegrænset diæt for at forhindre væskeophobning mellem dialysesessionerne. Den væskebegrænsede diæt kan også medføre udtørring og mundtørhed.

Komplikationer i munden

Når munden er tør, kan det være mere besværligt at børste tænderne rene, og tandkødet bliver hurtigt meget irriteret. Det kræver en god indsats med en blød tandbørste at få bugt med tandkødsbetændelsen. Ved mere udbredte tandkødsbetændelser kan en tandpasta med 0.12% klorhexidin hjælpe i den akutte fase.

Huller i tænderne er desværre en stor bivirkning ved mundtørhed. Spyttes neutraliserende funktion er sat ud af spil, og hullerne udvikler sig hurtigt og bliver dybe

Kommer der hul helt ind til tandens nerve, er der risiko for betændelse og at tanden får en tandbyld. Denne betændelse kan spredes til blodbanen med risiko for at forværre helbredet ved nyrepatienter. Ved ondt i tænderne eller mistanke om en tandbyld er det vigtigt straks at kontakte tandklinikken, så behandling kan påbegyndes hurtigst muligt.

Alt forskning på området bekræfter, at patienter med kroniske nyresygdomme har større risiko for at få parodontitis, samt at graden er parodontitis er sværere end patienter uden kroniske sygdomme

Undersøgelser viser, at behandling af parodontitis kan forbedre helbredet ved patienter med kroniske nyresygdom generelt.

Gode råd og opmærksomhedspunkter til nyrepatienter

Nyrepatienter med nedsat spytsekretion har øget behov for sundhedsfremme og forebyggelse. Regelmæssig kontrol på tandklinikken kan være nødvendigt. I samråd med tandplejeren lægges en individuel plan for den enkelte patient.

For at holde munden fugtig, kan det være nødvendigt at bruge kunstige spyt produkter. Disse hjælper med at fugte mundens slimhinder, og det bliver nemmere at tale, tygge og synke. En lille sprayflaske med vand eller kunstigt spyt er god at have med sig rundt. Til natten kan man vælge at bruge en gel, der kan holde fugten længere.

Når munden er tør kan det være svært at spise alt det man har lyst til. En kostvejledning hos tandplejeren kan klarlægge, hvordan man kan forebygge caries og syreskader. Kostvejledningen har fokus på sukkerholdige fødevarer og læskedrikke og alternativer til disse.

Den daglige grundige tandbørstning 2 gange, i 2 minutter med 2 cm tandpasta (2x2x2) er første skridt i retningen af bedre tandsundhed og dermed også bedre helbred for nyrepatienter.