Når fodskaden er opstået

Af: Jannie Iwankow Søgaard

Foto: Shutterstock

Der findes to slags skader i fødderne. De akutte og dem, der opstår som følge af længere tids belastning. At holde foden fuldstændig i ro er ikke altid den bedste behandling, siger fysioterapeut.

Nu skal det være. Nu skal du i form. I alt for mange år har den motion, du har fået, været begrænset til gåturen til og fra bilen i carporten. Du investerer derfor i et par nye løbesko, og så er det ellers bare afsted, ud på stierne for at få nogle kilometer i benene. Men efter et par uger i løbeskoene begynder det at gøre mere og mere ondt i foden, og efter yderligere nogle uger er du nødt til at stoppe aktiviteten som følge af for mange smerter. Et besøg hos fysioterapeuten giver svaret på, hvad der er galt med foden. Efter mange år uden motion har du lagt for hårdt ud – ovenikøbet i et par løbesko, der ikke passer til din fod.

Et scenarium som ovenstående er ingen sjældenhed. Og ligesom den kan ramme nybegyndere, kan også veltrænede motionister komme ud for overbelastningsskader i foden. Det kan være smertefuldt og vise sig på forskellige måder, fortæller fysioterapeut hos FTO, Fysioterapi Træning Odense, Martin Uhd

– Det er typisk akillesseneproblemer, hælsporer og seneskedeproblematikker, der opstår som følge af overtræning. I de tilfælde vil vi som fysioterapeuter ofte først se på, om man har det rigtige fodtøj og derefter også vurdere, om man kan drage nytte af at få nogle indlæg i sine sko. Man vil derimod være tilbageholdende med at belaste foden via øvelser til en start, hvor den typisk har brug for ro, siger han.

Læs også: Vær god ved dine fødder

Akut skade eller overbelastning?

Fysioterapeuter skelner mellem overbelastningsskader og akutte skader. Sidstnævnte er for eksempel forstuvninger og brud, der opstår som følge af en enkelt hændelse for eksempel et fald over fortovskanten eller en hård tackling i en fodboldkamp. Er der tale om et decideret brud, skal man naturligvis forbi sygehuset, hvor en læge afgør, om foden eventuelt skal i en skinne, men ved forstuvninger og forstrakte ledbånd vil man typisk behandle ud fra R.I.C.E.-princippet.

Bogstaverne står for Rest (ro), Ice (is på det skadede sted), Compression (forbinding om isen på det skadede sted) og Elevation (benet hævet over hjertehøjde). Det betyder imidlertid ikke, at man ved akutte skader skal blive liggende længe på sofaen.

– I gamle dage anbefalede man fuldstændig ro i længere tid. Nu har vi tilføjet et ”M” til R.I.C.E.-princippet, som står for mobilisering. Det betyder, at vi i dag går mere og mere ind for, at man skal sørge for at få bevægelse i foden, så hurtigt som muligt, siger Martin Uhd.

Læs også: Skru ned for fodsmerter

Godt fodtøj holder skaden fra døren

En afgørende faktor for at undgå overbelastningsskader er godt fodtøj, understreger Martin Uhd. Han har tidligere været fysioterapeut for OB’s superligahold og kunne her se, hvor meget fodboldstøvler kan ødelægge fødderne, så spillerne fik hård hud, gnavesår og skæve fødder. Og er man uheldig kan en omgang hård hud under foden skabe betændelse, så man pludselig ikke kan gå og løbe uden store smerter. Derfor anbefaler han, at man vælger sine sko – og særligt de sko, man motionerer i – med omhu.

– Det er forskelligt fra person til person, hvilke sko der passer bedst. Men generelt er det vigtigt med god støtte og stødabsorbering i ens fodtøj. Hvis man gerne vil begynde at løbe, kan det være en god idé at få lavet en løbeanalyse, så man kan se hvilken slags løbesko, der vil støtte bedst. Indlæg i skoene kan også være godt, men der er dog lidt delte meninger om det. Jeg synes ikke, at man skal bruge indlæg før det øjeblik, der er et reelt behov, fordi man risikerer at vænne foden til, at man skal have indlæg i alle sine sko, siger Martin Uhd.

Når først uheldet har været ude, og man er vrikket om på foden eller har fået en overbelastningsskade, vil man være ekstra disponeret for at få en tilsvarende skade igen, fortæller Martin Uhd. Derfor opfordrer han til, at alle, der har døjet med en eller flere skader i foden, gør det til en fast rutine at træne specifikt for at undgå gentagelser.

– Årsagen til, at man er ekstra udsat for en fodskade, når man allerede har haft en, er, at nervecenteret omkring ledbåndene reagerer langsommere end ellers. Men det kan man godt genoptræne, og her er det blandt vippebræts- og elastikøvelser, man skal have gang i, siger han.