Ny forskning: Corona-nedlukning har gjort kroniske patienter mere syge

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Nedlukningen i foråret og frygt for smitte har fået kroniske gigtpatienter til at isolere sig. Det har gjort deres sygdom værre, og mange er blevet deprimerede, viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne er markante og viser, at nedlukningen har haft nogle alvorlige konsekvenser for patienterne, siger professor og overlæge Ellen Hauge, Aarhus Universitetshospital om de foreløbige resultater af et tværfagligt corona-forskningsprojekt.

– Vi har blandt andet talt med patienterne i telefonen, og mange er bange for smitte og fortæller, at de har isoleret sig derhjemme siden marts måned, hvor de stort set ikke har været ude og næsten ikke ser nogen mennesker. Mange har gjort meget mere, end hvad sundhedsmyndighederne anbefaler, og det er ikke godt for deres øvrige helbred, siger Ellen Hauge.

Undersøgelsen viser, at 58 pct. af patienterne har fået symptomer på depression under pandemien og nedlukningen. Mens 36 pct. har fået flere smerter og sygdomsforværringer, fordi de ikke har kunnet træne normalt grundet lukkede træningsfaciliteter.

Læs også: Corona-ramt? Disse øvelser kan du lave, hvis du har besværet vejrtrækning

Behov for bedre information før ny bølge

Svarene underbygger forskernes mistanke om, at mennesker med en kronisk lidelse i immundæmpende behandling, har gennemlevet en ekstraordinært svær tid med blandt andet angst under pandemien. Denne gruppe har været betragtet som en særlig risikogruppe for at få  sygdommen COVID-19.

– Disse patienter har haft et enormt stort informationsbehov, men vi har haft meget lidt evidens at rådgive ud fra. Derfor er formålet med undersøgelsen, at vi bliver bedre til at informere patienterne om pandemiens konsekvenser for sygdomsoplevelse og mental sundhed, siger professor Ellen Hauge, der frygter, at en ny corona-bølge i efteråret vil forværre patienternes tilstand yderligere.

Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, er også bekymret for gigtpatienterne:

– Mange lever nu med permanent angst for smitte, og det begrænser både det sociale liv og de fysiske udfoldelser. Konsekvenserne for den enkelte kan være meget alvorlige. Så både speciallæger og vi som patientforening har et stort ansvar for at hjælpe de angstramte med at finde en balance, hvor de passer på smitten, men også passer på deres øvrige helbred, siger Mette Bryde Lind.

Læs også: Corona kom i vejen for et nyt tilbud til KOL-patienter 

Kun én patient smittet med COVID-19

I projektet indgik også måling af antistoffer mod corona-virus hos alle patienterne. Overraskende nok var kun én patient positiv ud af alle testede patienter. Patienten havde ikke haft symptomer.

Interviews blev gennemført i juni måned, 406 patienter med SLE/lupus eller leddegigt deltog.

Corona-forskningsprojektet er støttet af Gigtforeningen og udført i samarbejde med Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Institut for Biomedicin, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Svarprocenten var 97 pct.