Nyheder og information fra Danske Regioner

Af: Danske Regioner

Foto: Shutterstock

99,9 pct. af kræftpatienter behandles indenfor de maksimale ventetider

Fra og med januar 2024 påbegyndte Sundhedsstyrelsen sin forstærkede nationale overvågning og indberetning af maksimale ventetider på kræftområdet.

Den første opgørelse dækker 1. kvartal 2024, og viser, at der på landsplan var 48.404 udredningsforløb og 10.519 behandlingsforløb på kræftområdet, som er omfattet af reglerne om de maksimale ventetider.

I 99,9 procent. af det samlede antal forløb var reglerne om maksimale ventetider overholdt, viser opgørelsen.

Opgørelsen viser også, at patienterne i 95,2 pct. af de samlede antal udrednings- og behandlingsforløb fik start på udredning eller behandling inden for de maksimale ventetider.

I langt de fleste forløb, hvor udredning eller behandling startes senere, sker det af hensyn til patientens helbred eller på baggrund af patientens eget ønske. I 0,2 pct. af alle udrednings- og behandlingsforløb skyldes ventetiden manglende kapacitet, men patienten har fået tilbud om henvisning til andet sygehus med tid inden for de maksimale ventetider. 

– Den forstærkede overvågningsmodel fra Sundhedsstyrelsen gør, at vi har et rigtig godt overblik over kræftområdet. Det er heldigvis meget sjældent, at en kræftpatient i Danmark oplever, at rettighederne ikke bliver overholdt, og det er jeg naturligvis glad for, at opgørelsen fastslår, siger Anders Kühnau.

Fælles ønske om flere fritidsjob

Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har d. 18 juni givet hinanden hånden på, at man hver især og i fællesskab har et ansvar for at udbrede fritidsjob, så flere unge får en tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet.

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger:
– Det er vigtigt, at unge har mulighed for et fritidsjob. De oplever værdien af at være en del af et fællesskab og tjener deres egne penge. Både private og offentlige arbejdsgivere har et ansvar for at skabe rammerne om gode fritidsjobs. Vi vil gerne være med til, at flere unge gennem deres fritidsjob får kendskab til velfærdsfagene. Unge skal have en god start på arbejdslivet, hvor de bliver en del af regionale arbejdspladser under ordnede forhold. 

Der er enighed om vigtigheden af, at fritidsjob foregår i trygge og sikre rammer. De involverede parter vil derfor følge og løbende drøfte unges arbejdsmiljø, og medvirke til at styrke unges og virksomhedernes viden om vilkår på arbejdspladsen. For at understøtte det, vil regeringen afsætte 5 mio. kroner årligt til at styrke Jobpatruljen, som udbreder kendskab til reglerne om unges arbejdsmiljø.

Nu kan regionernes ambulancer bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle am­bulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Hvis en borger i Thyregod, som ligger i Region Syddanmark kun få kilometer fra ­regionsgrænsen mod Region Midtjylland, ­falder om med et hjertestop, så kan vagtcen­tralen med den nye fælles IT-løsning nu straks se, om der en ambulance fra Region Midtjylland, der er nærmere end Region Syddanmarks, og bede den om at køre til undsætning.

Særligt for de borgere, der bor tæt ved en ­regionsgrænse, er det en klar fordel, at man som borger kan regne med, at det er den hurtigste hjælp, der kommer på tværs af regionsgrænserne. For de borgere, der ikke lige bor tæt ved en ­regionsgrænse, er det også en fordel, fordi ­vagtcentralerne hele tiden kan se, om der er en ambulance eller en sygetransport ledig, som kan bruges, så der bliver mindre spildkørsel.

Med det nye system bliver det også nemmere for regionerne at koordinere indsatsen ved større ulykker, der kræver ekstra mange
ambulancer.