Du kan sagtens veje nogle kilo for meget og være sundere end din slanke nabo. Vi er alle forskellige, og det skal vi huske, rumme og respektere. Vi har i dag en omfattende ny viden om, hvad det er, der styrer vores vægt. Den viden er det vigtigt at få formidlet i såvel sundhedssystem som generelt i befolkningen.
Forskningen, vi kender til i dag, tegner nemlig et langt mere nuanceret billede af årsager og sammenhænge i forbindelse med udvikling af overvægt, end den traditionelle tankegang: kalorier ind lig med kalorier ud = sundhed. Kroppen er intelligent og reguleres blandt andet af urgamle mekanismer og af tarmbiotaen, der er betegnelsen for de to kilo mikroorganismer vi har i tarmen. Stress og frygt kan også bevirke, at kroppen holder på fedtet. Ny forskning viser, at:
Vi er vægtfokuserede i Danmark, og det medgives, at der kan være uhensigtsmæssige gener ved svær overvægt, men den fremherskende, særdeles forsimplede holdning til BMI tal, kan afføde stigmatisering af dem, der blot falder lidt udenfor skalaen.
Måske kunne der i stedet gøres en indsats for at hæve kvaliteten af de fødevarer, der udbydes i supermarkederne. Et andet indsatsområde kunne være de to tredjedele af alle voksne danskere, der har en kronisk, medicinkrævende diagnose. Vi ved, at megen medicin har som bivirkning, at vægten stiger. Måske kunne man tilbyde de mange naturlige redskaber som god, nærende mad og motion.
Læs også: Vi lægger for meget vægt på vægten
Vi må og skal tænke ud af boksen, og vi skal være rummelige, for vi har alle sammen en historie, familiære gener eller en potentiel dysbiotisk tarmbiota, som ingen i dag hjælper os med at fortælle om, kan være årsag til for mange kilo på sidebenene. I stedet promoveres uvirksomme slankekure, hvor 95 pct. tager det hele på igen, og ofte lidt til, så slutresultatet er en højere vægt og fedtprocent end før kuren.
Smid BMI skalaen ud og lad os koncentrere os om nye parametre, der omhandler det enkelte menneskes individuelle sundhed.
Et ønske om vægttab handler i høj grad om kvaliteten af den mad, der indtages. Det er nemlig kvaliteten af maden, der er med til at forme tarmbiotaen. Visse tarmbakterier kan øge risikoen for udvikling af overvægt og inflammation. Tilstedeværelse af andre tarmbakterier kan hjælpe dig med at omsætte madens kalorier, så du får en mere mangfoldig tarmbiota og færre kalorier på sidebene. Du kan fremme dannelsen af disse bakterier ved at spise mange grønsager og mindre sukker, hvidt brød og forarbejdet mad. På denne måde, kan du optimere din tarmbiota, så den hjælper dig fremfor at modarbejde dig.
Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2021.
I marts er det Anette Harbech Olesen, forfatter og sundhedsdebattør på www.madforlivet.com.