Paradigmeskift i diabetesbehandling

Af: Helse-redaktionen

Foto: Scanpix/Iris

Personer med type 2-diabetes har en forhøjet risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme, og WHO vurderer, at mere end 50 pct. dør af denne årsag. Ny medicin til diabetesbehandling kan forebygge, at det sker.

Det er afgørende for personer med diabetes at komme hurtigt i gang med forebyggende behandling, så risikoen for at udvikle hjertekar-sygdomme bliver reduceret.

Nu findes der medicin til diabetesbehandling, der både kontrollerer blodsukkeret og sænker risikoen for at dø af en hjerte-karsygdom hos personer med type 2-diabetes og kendt hjertekar-sygdom. Samtidig viser en ny undersøgelse, foretaget af GfK, at de færreste danskere er opmærksomme på risikoen for hjertekarsygdom i forbindelse med diabetes.

 

Ny diabetesbehandling – nye muligheder

– Der er tale om et paradigmeskift inden for diabetesbehandling. Det er nu muligt hos patienter, der har kendt hjerte-karsygdom, at reducere risikoen for at dø af sygdommen med 38 pct. i forhold til standardbehandlingen. Det vil uden tvivl redde mange liv, siger overlæge og professor Sten Madsbad, Endokrinologisk Afdeling, Hvidovre Hospital.

For første gang nogensinde har læger nu fået et diabetesmiddel, Jardiance, som er godkendt til både at nedsætte blodsukkeret og nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme hos en højrisiko-gruppe blandt diabetikere.

 

Tisser sukkeret ud

Lægemidlet sænker blodsukkeret ved, at man simpelthen tisser overskydende sukker ud. Et stort studie har desuden vist, at midlet også har positive effekter på forebyggelsen af hjertekar-sygdomme.

Det er en udfordring i behandlingen af personer med type 2 diabetes og hjertekar-sygdomme, at deres kendskab til den alvorlige sammenhæng generelt er lavt.

62 pct. af personer med diabetes 2 og hjertekar-sygdomme har ifølge det nye studie ikke hjertekar-sygdomme på deres top 5 over følgesygdomme, der bekymrer mest. De er mest bekymrede over at kunne miste synet og tage på i vægt. Halvdelen af personer med type 2-diabetes mener slet ikke, at de har høj risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme.

 


Fakta om diabetes

  • Godt 320.000 danskere har diabetes, hvoraf type 2-diabetes udgør ca. 90 pct.
  • 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
  • 750.000 danskere skønnes at have forstadier til diabetes (prædiabetes)
  • I 2025 forventes over 600.000 danskere at have fået en diabetes-diagnose.

 


Målrettet medicin til diabetikere

Det er ikke unormalt, at patienter med type 2-diabetes får 10 forskellige præparater i deres diabetesbehandling. Et stort projekt, der skal køre over en årrække, undersøger, hvordan lægerne bliver bedre til at skræddersy en behandling til den enkelte patient, og dermed undgår, at for mange præparater bliver blandet sammen med risiko for store bivirkninger.

Det er læge og ph.d. studerende Jakob Volmer Stidsen, der står bag projektet. Han er tilknyttet Dansk Center for Strategisk Forskning i Type 2 diabetes, der ligger i Odense. Læs mere på: www.dd2.nu

Diabetes Akademiet, som har sekretariat på Odense Universitetshospital,  blev i 2012 åbnet for at være med til at øge kvaliteten af diabetes forskningen i Danmark. Akademiet er støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere på www.diabetes.dk