Paradigmeskift på vej i behandling af alvorlig øjensygdom

Tekst: Jette Warrer Knudsen Foto: Shutterstock

En af de mest frygtede øjensygdomme herhjemme og globalt set er uden tvivl grøn stær (glaukom). Sygdommen kan ikke helbredes – men i fremtiden vil der komme nye behandlingsmetoder, som mere effektivt kan bremse, at grøn stær og også en anden frygtet øjensygdom, AMD udvikler sig.

Forskning i stamceller og kunstig intelligens forventes om få år at give ny viden og helt nye behandlingsmuligheder, når det handler om synstruende øjensygdomme. En relativt ny laserbehandling mod grøn stær ser ifølge eksperter allerede lovende ud.

Grøn stær er en af de hyppigste årsager til, at ældre mennesker bliver blinde eller svært synshandicappet.

Læs også: Hold godt øje med dine øjne 

I mange tilfælde bliver grøn stær først opdaget på et tidspunkt, hvor sygdommen er fremskreden, og skaden på synsnerven er stor. Derfor kaldes grøn stær ofte for den snigende øjensygdom, som er karakteriseret ved en kronisk, gradvis nedbrydning af nethindens nerveceller.

Hvad er grøn stær (Glaukom)?

Grøn stær er en samlebetegnelse for flere typer sygdomme, hvor fællestrækkene er skader på synsnerven, som skaber udfald i synsfeltet. Øjets væsketryk kan desuden spille en rolle for udviklingen af grøn stær. Symptomer på grøn stær kan variere meget afhængig af, hvilken type der er tale om.

Grøn stær starter typisk på det ene øje, og udvikler sig så til det andet, selvom denne sygdomsudvikling ikke er givet.

Behandling af grøn stær sker ved at øjentrykket sænkes til et lavere niveau. Dette kan gøres medicinsk, hvor man typisk får særlige øjendråber mod grøn stær, ved laserbehandling eller kirurgi.

KILDE: BLIND.DK

Årsagen til nervecelledøden er ikke klarlagt, men alle former for grøn stær skyldes en ubalance i øjentrykket, som efterfølgende medfører nervecelledød og dermed en svækkelse af synsnerven.

Dobbelt så mange er ramt

Omkring 40.000 er herhjemme diagnosticerede og i behandling for grøn stær, men skønsmæssigt er dobbelt så mange ramt – uden at vide det. Selv om der ikke findes en helbredende behandling af grøn stær, kan opstart af behandlingen på et tidligt tidspunkt bremse en forværring af sygdommen og på den måde i langt de fleste tilfælde forhindre blindhed – men uden at den tabte synsevne kan genskabes. Da grøn stær uden behandling er synstruende, er det vigtigt at opspore patienter, som er disponeret til at få sygdommen. Den største risikofaktor er arv.

Har man familie med grøn stær, bør man som udgangspunkt blive kontrolleret fra 40-års alderen. Hvis man har en mor, far eller søskende med grøn stær, er ens egen risiko for at få øjensygdommen helt op til 50 pct.

Den gængse behandling af grøn stær er herhjemme en medicinsk behandling med øjendråber. Men en relativ ny laserbehandling er ved at vinde indpas som første behandling eller som kombination med øjendråber. Behandlingen er ikke ret udbredt i offentligt regi, og tilbydes typisk af privathospitaler. En af dem er Øjenhospitalet Danmark, hvor ledende øjenlæge og specialist i grøn stær, Johan Lønsmann Poulsen ser store perspektiver i laserbehandlingen, som han vurderer, kan være et paradigmeskift i behandlingen af grøn stær.

Største gennembrud i 25 år

– I de 25 år jeg har arbejdet med grøn stær, har jeg ikke set et behandlingstilbud, som har et større potentiale – og derfor mener jeg virkelig, at vi står overfor et gennembrud af en mere effektiv behandling mod grøn stær i de tidlige stadier.

– Det er vigtigt at understrege, at vi stadig ikke kan kurere grøn stær. Men med en blid laserbehandling – kaldet SLT (Selektiv Laser Trabekuloplasti), kan vi på et meget tidligt tidspunkt og uden risiko for bivirkninger, bremse udviklingen af sygdommen. Da vi ved, at en tidlig indsats er afgørende for at reducere skaden på synsnerven, så vil det være oplagt at give folk, der har en arvelig risiko og som ved en nærmere undersøgelse enten har tidlige ændringer i synsnerven, eller andre risikofaktorer, en forebyggende laserbehandling, siger Johan Lønsmann Poulsen, der tidligere har været overlæge på Rigshospitalet/Glostrup øjenafdeling.

Øjne og syn - paradigmeskift på ved i behandling af alvorlig øjensygdom

Livstidsdom

Ifølge Johan Lønsmann Poulsen er laserbehandlingen ofte mere effektiv, og at foretrække, end den gængse behandling med dråber. Men han tilføjer, at en kombinationsbehandling med laser og dråber også kan være den rigtige for den enkelte med meget fremskreden grøn stær, eller ukontrolleret øjentryk.

– Men det er jo noget af en livstidsdom at få, når man som ramt af grøn stær bliver sat på dråber, som man typisk skal tage to til tre gange i døgnet resten af livet. Og der er i mange tilfælde risiko for, at behandlingen med tiden ikke har så god effekt, og at der skal flere dråber, eller en relativ omfattende operation til. En enkelt laserbehandling holder ofte 2-5 år, og kan hvis det er nødvendigt, gentages derefter med samme gode effekt, oplyser Johan Lønsmann Poulsen.

Men risikerer vi ikke at overbehandle folk, hvis så mange i risikogruppen skal have en forebyggende laserbehandling?

–Nej, det mener jeg bestemt ikke, vi gør. Tværtimod. Behandlingen skaber tryghed for patienten, da vi ved, at det måske er det eneste, der skal til for at forebygge eller bremse grøn stær på det tidlige stadie. Og lægefagligt er det forsvarligt, da der ikke er dokumenteret nogen bivirkninger ved behandlingen, siger Johan Lønsmann Poulsen.

Bedre opsporing

Ligegyldigt, hvilken behandling, eksperterne sværger til, så er det afgørende, at opsporingen af alvorlig øjensygdom som grøn stær bliver langt bedre.

– I dag ligger der for meget ansvar på den enkeltes skuldre, når det handler om øjensundhed. Det er med til at favorisere dem, der har flest ressourcer, og dermed har vi også her et meget stort problem, der er med til at gøre uligheden i sundhed større herhjemme, siger Johan Lønsmann Poulsen.


Kort om SLT laserbehandlingen

En tryksænkende effekt opnås for ca. halvdelen. Effekten af laserbehandlingen er ofte aftagende med tiden. Den gennemsnitlige varighed af effekten er ca. 5 år. I nogle tilfælde er det nødvendigt at gentage laserbehandlingen.

Selve laserbehandlingen
Behandlingen varer ca. 10 minutter. Øjet bliver bedøvet med øjendråber, og man sidder som ved en almindelig øjenundersøgelse med hovedet hvilende på en hage- og pandestøtte.

KILDE: RIGSHOSPITALET.DK