Hvad man skal gøre, hvis man mistænker et familiemedlem eller ven for at have et alkoholproblem?

Dette indhold er sponsoreret

Det er ikke altid let at se, om et familiemedlem eller en ven har et alkoholproblem. Men hvis man begynder at mistænke det, kan det være en god idé at snakke med vedkommende om det. Det er dog vigtigt, at man gør det på en måde, så vedkommende ikke føler sig forkerte eller angrebne. Som pårørende kan man også opfordre misbrugeren til at kontakte eksempelvis amisbrugsbehandling.dk for at få hjælp og rådgivning. Hvis man på et tidspunkt får bekræftet mistanken, kan det være en god idé at tale med en professionel for at få specifikke råd om misbrugsbehandling eller alkoholbehandling samt hvordan man kan hjælpe den pågældende.

Hvad skal man gøre, hvis man mistænker, at ens ven eller familiemedlem har et problem med alkohol?

Hvis man mistænker, at ens ven eller familiemedlem har et problem med alkohol, så er det vigtigt, at man snakker med dem om det. Det kan være en svær samtale at have, men det er ofte den bedste løsning. Hvis man skal hjælpe personen i misbrugsbehandling eller alkoholbehandling, så skal de vide, at de ikke er alene og isolerede.

Man skal dog være opmærksom på, at der ikke er én facitliste for, hvordan man skal gribe denne samtale an. Det er forskelligt fra person til person hvad der virker bedst for dem. Nogle foretrækker en direkte samtale, hvor andre foretrækker mere indirekte metoder som f.eks. at spørge ind til emnet i en artikel eller film. Det vigtigste er dog bare, at man siger noget – på den måde kan man hjælpe dem på vej mod et bedre liv uden misbrug.

Er der nogen, der er mere udsatte for at udvikle alkoholmisbrug end andre?

Det er svært at sige, hvorfor nogle mennesker udvikler alkoholmisbrug, og andre ikke. Det er dog muligt at sige, at der er nogle faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle alkoholmisbrug. Disse faktorer kan eksempelvis være arvelige forhold, psykiske problemer, sociale problemer eller stress. Hvis andre i en familie har været i misbrugsbehandling, skal man måske holde lidt mere øje med, om man som familie har et sundt forhold til alkohol.

Hvorfor fører alkohol til afhængighed, og hvordan påvirker det menneskelige psyke?

Alkohol påvirker menneskelige psyke på en række forskellige måder. For det første så øger alkohol dopamin-niveauerne i hjernen. Dopamin er et stof, der blandt andet har betydning for ens velbefindende. Alkohol påvirker også serotonin-systemet i hjernen, som blandt andet har betydning for ens humør. Serotonin er et stof, der regulerer ens humør og appetit. Professionelle udbydere af alkoholbehandling vil forstå at tage højde for alle de psykiske faktorer, som er på spil hos misbrugeren.

 

Vis alle samarbejdspartnere