Coloplast

Diverse


Når engangskateterisation bliver en del af livet


Vandladningsproblemer kan ramme både mænd, kvinder og børn. Når problemerne bliver så alvorlige, at det er svært at udføre normale hverdagsaktiviteter, kan engangkaterisation være den rette løsning. Engangskateterisation kan for mange og særligt i starten virke skræmmende. Men langt de fleste kateterbrugere oplever, hvordan det giver dem kontrollen tilbage i livet – med øget livskvalitet til følge.

Hvornår er engangskateterisation nødvendigt?

Problemer med vandladningen kan ramme alle, både mænd, kvinder og børn. Typisk vil det vise sig som ufrivillig vandladning eller manglende evne til at lade vandet. Uanset hvad den bagvedliggende årsag er, påvirker vandladningsproblemer både helbredet og livskvaliteten.

Alt efter problemets omfang, er der flere metoder, som kan afhjælpe vandladningsproblemer. Det gælder bl.a.:

  • Bækkenbundsøvelser
  • Produkter til opsamling af urin (f.eks. uridomer og urinposer til mænd eller opsamlende produkter til kvinder)
  • Ændringer i livsstil
  • Medicin

 

Ovenstående metoder er dog ikke altid tilstrækkelige. Hvis behandling med medicin eller andre ændringer i kost- og motionsvaner ikke hjælper, kan den alternative løsning være at blive oplært af en sygeplejerske i at anvende engangskateterisation.

Engangskateterisation er en effektiv og bekvem måde at sikre en komplet tømning af blæren. Og det er afgørende at håndtere vandladningsproblemer korrekt og i tide, da det ellers kan give alvorlige helbredsproblemer.

Kan alle lære at bruge engangskatetre?

Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer ved udsigten til at blive kateterbruger. For nogle er det en lettelse endelig at kunne afhjælpe ubehagelige vandladningsproblemer. For andre virker det uoverskueligt og overvældende, at man nu skal vænne sig til en dagligdag, der indebærer engangskatetre. Heldigvis erfarer langt de fleste, at det er let og bekvemt at anvende engangskatetre, når først man har prøvet det et par gange og har opnået en god rutine.

Der findes effektive og sikre engangskatetre til både mænd, kvinder og børn. Det betyder, at der er flere fremgangsmåder og flere produkter at vælge imellem. Den gode nyhed er, at alle kan lære at bruge engangskatetre, så længe man har tilstrækkelig motorisk funktion til at håndtere dem. Hvis du ellers er sund og rask, er der således intet til hinder for, at du kan blive fortrolig med at kateterisere.

Hvad er engangskateterisation helt præcist?

Engangskateterisation (også kaldet ren intermitterende kateterisation eller RIK), er en metode til at tømme blæren. Det foregår på den måde, at man indfører et kateter (et lille rør) i blæren for at tømme den for urin.

Katetret føres ind i blæren gennem urinrøret, og da katetret har huller på begge sider, kan urinen tømmes fra blæren derigennem. Engangskateterisation er en sikker og effektiv måde at tømme blæren på, når man ikke kan lade vandet på almindelig vis. Og efter oplæring og lidt øvelse kan det klares på ganske få minutter.

 

Gode råd til din kateterisationsrutine

Selvom der er forskel på, hvordan du skal kateterisere, alt efter om der er tale om mænd, kvinder eller børn, så findes der generelle råd og vejledninger, der kan hjælpe dig godt på vej:

 

  1. Sørg altid for grundig vask
    Når du skal indføre dit engangskateter, er det vigtigt, at du vasker dine hænder og området omkring dit kateter grundigt. Dermed mindsker du risikoen for infektioner. Har du behov for at røre noget, efter du har vasket hænder, kan du bruge håndsprit eller en antiseptisk vådserviet, før du rører ved kateteret.

    2. Pres ikke for hårdt, når du indfører kateteret
    Hvis du mærker modstand ved indførsel af dit kateter, må du ikke tvinge det ind. Tag i stedet nogle dybe vejrtrækninger og forsøg at slappe af i kroppen. Et par enkelte host kan også hjælpe med at løsne blærens muskel. Herefter kan du prøve igen. Du kan også prøve at dreje kateteret en lille smule, hvis du oplever problemer med indførslen.

    3. Lav noter eller påmindelser, så du husker at tømme blæren regelmæssigt
    Det er vigtigt at opnå en god rutine for din kateterisation. Særligt i starten kan det være en god idé at lave påmindelser, så du får tømt blæren regelmæssigt. Du kan f.eks. sætte en alarm på din mobil eller lave et skema i en dagbog eller på din PC, som du kan tjekke af. Sådan et skema er også anvendeligt, hvis din sygeplejerske eller læge gerne vil følge med i, hvor ofte du kateteriserer.

 

Du kan få gratis rådgivning til din kateterisation med Coloplast Care

Som kateterbruger er det helt naturligt at have mange spørgsmål og bekymringer. Især som ny kateterbruger, kan der opstå mange spørgsmål. Det gælder dog også for erfarne kateterbrugere. Der kan sagtens opstå nye situationer, hvor man pludselig bliver i tvivl eller har brug for gode råd.

I sådanne situationer er det rart at have en kompetent og empatisk fagperson ved hånden. Og netop det får du mulighed for med Coloplast Care, som er et patientstøtteprogram for bl.a. brugere af katetre. Her får du individuel vejledning af erfarne sygeplejersker, der kan guide dig i alt fra rutiner, produktvalg, og hvad der ellers fylder som kateterbruger.

Du kan få hjælp og støtte både gennem e-mail, web og telefon. Du kan også bestille gratis vareprøver, så du kan finde ud af, hvilke produkter der er de rette til dig. På den måde behøver du aldrig at stå alene med dine spørgsmål og bekymringer omkring livet som kateterbruger.

Vis alle samarbejdspartnere