Pas på blodtrykket og forebyg stroke

Af redaktionen  Foto Hjernesagen og redhjernen.dk

En ud af fem danskere vil på et tidspunkt i livet blive ramt af et stroke (blødning eller blodprop i hjernen). Man kan være genetisk disponeret for stroke, men op mod 90 pct. af tilfældene er relateret til forhold, som kan reduceres eller helt forebygges, bl.a. ved at være fysisk aktiv og holde øje med sit blodtryk og kolesteroltal.

– Forhøjet blodtryk er en væsentlig årsag til omkring 60 pct. af stroketilfældene, og derfor er det fornuftigt – særligt for personer over 50 år – at få målt blodtrykket jævnligt. Derudover skal man sørge for at være fysisk aktiv, spise sundt og få tilstrækkelig søvn, ligesom man skal passe på sit mentale helbred. Rygning bør man helt undgå, da det øger risikoen for et stroke med op til tre gange – og hele seks gange for storrygere, siger Birgitte Forchhammer, direktør i Hjernesagen.

Strokedagen skal øge viden om stroke

Den 7. maj markeres Strokedagen for første gang i Danmark. På dagen og i dagene omkring kan man bl.a. få målt sit blodtryk og høre foredrag om forebyggelse og behandling af stroke.

– Strokedagen skal give flere danskere viden om forebyggelse af stroke og kendskab til de hyppigste symptomer. Det er vigtigt at ringe 1-1-2 med den samme, hvis der er mistanke om et stroke, og derfor er det afgørende, at flest muligt kender symptomerne. Jo hurtigere, man kommer på hospitalet, des større er chancen for at komme gennem et stroke med få eller ingen mén. Derfor ­dedikerer vi sammen med Dansk Råd for Gen­oplivning og TrygFonden en hel dag til op­lysning om stroke, og vi håber, at mange danskere vil kigge forbi arrangementerne, som foregår rundt om i landet, fortæller ­Birgitte Fochhammer, og fortsætter:

– I de seneste 10 år er der sket en fantastisk udvikling i Danmark på stroke­området, så vi i dag har en højspecialiseret ­behandling og et meget kompetent personale på strokeafdelingerne. De gør en kæmpe indsats for at give patienterne den bedste behandling og udredning.

Så hvis vi kan få danskernes hjælp til at få personer med stroke endnu hurtigere på hospitalet, er der potentiale for, at endnu flere vil nå frem i tide til den mest effektive behandling, som skal begynde senest 4½ time efter det første symptom.

Læs mere om stroke og arrangementerne på Strokedagen: www.hjernesagen.dk/strokedagen

Ring til StrokeLinjen

Har du spørgsmål om forebyggelse eller livet efter et stroke, kan du ringe til StrokeLinjen på tlf. 34 10 20 30. StrokeLinjen er Hjernesagens gratis rådgivning, som er støttet af TrygFonden.­