I lægekredse har man i mange år talt om hygiejnefaktoren og deraf følgende utrænet og nedsat immunforsvar. Bakterier var fjender. Ikke desto mindre har vi selv flere mikrober i og på os, end vi har celler. Bakterier kan nemlig også være vores bedste venner. Og dem vi gerne vil have på vores hud er påvirkelige ikke kun af, hvad vi gør ved vores hud men også det miljø, den opholder sig i. Hvor vi bor, og hvor tæt vi er på naturen.
Det er emnet for den amerikanske læge James Hamblin i hans nye bog Clean-The New Science of Skin (2020), hvor han vender begrebet ’ren’ med en lang række personer fra eksperter i immunologi og mikrobiologi til sæbeentusiaster og deres modsætning amish-folk, der lever det naturnære simple liv, som vi alle gjorde engang. Selv holdt James Hamblin op med at gå i bad for fem år siden og gør det stadig ikke. Han praktiserer, hvad han kalder ’målrettet hygiejne’. Det, som vi herhjemme plejer at kalde etagevask under arme, i skridt og på fødder. De steder, hvor vi kan få den lugt, vi ikke bryder os om. Men det problem forsvinder, hævdes det, lige som huden genvinder sin evne til at regulere sig selv med fugt og fedtbarriere. Takket være sit mikrobiom, der altså er det, som vi fjerner med sæbe og anden rens.
Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?
At skrue ned for hygiejnen er et budskab, der har det svært i disse spritdampende tider, men hverken James Hamblin eller andre mikrobiomkloge fraråder vask af hænder, blot fokus på de ritualer, der er dikteret af salgsfremmende marketing og ikke hvad, der er hensigtsmæssigt og nødvendigt. Og det er, hvordan vi behandler vores frakke af ’flora’, der afgør, hvordan mødet med enhver udfordring ender for huden. Når økosystemet kommer ud af balance ser vi inflammation, rødme og irritation og tidlig ældning lige som ubalance øger risikoen for allergi, akne, eksem og rosacea. Hudsygdomme man ikke ser hos jæger/samler samfund og som heller ikke var et problem her for 100 år siden.
Stadig mere ligner, at vi gør klogt i at leve fordrageligt med hudens økosystem af celler og hudvenlige mikrober for ikke at invitere dem, der vil gøre os skidt. Og lige som for tarmens vedkommende er mangfoldighed af virus, svampe og bakterier afgørende for hudens immunrespons. Men de er også vigtige for dannelsen af hudens fugtfaktorer, for cellesammenhæng og opretholdelse af pH-værdi og i det hele taget for at skabe et beskyttende miljø. Som også har betydning for, hvordan og hvor tidligt huden ældes.
Selv om beautybranchen unægtelig gerne sælger os helst mere, end vi har brug for, så har de ingen fordel i at genere vores hud. Det er ikke nogen langtidsløsning, at salget af produkter til sart hud boomer. Derfor ser stadig flere såkaldt Microbiom friendly produkter hylderne. Stadig er der kun få på verdensplan, der mestrer hudpleje med levende probiotiske bakterier, der kan kolonisere, men mikrobiom-venlig kan man være på flere måder.
Probiotika – her er tale om levende bakterier, der er i stand til at kolonisere og støtte hudens gode bakterier så udefrakommende patogene bakterier får sværere ved at etablere sig. Og kun produkter med levende bakterier kan kaldes probiotika. Hudpleje med levende bakterier kan ikke indeholde vand, for produktet vil ikke kunne holde sig, og det ville kræve konservering, som ville dræbe de gode bakterier i produktet. Derfor er probiotiske produkter baseret på olier.
Postbiotika – man kan godt være hjælpsom, selv om man ikke er en levende bakterie men hedder noget med ferment eller lysate på ingredienslisten og er en probiotisk fraktion eller ekstrakt, hvor bakterierne er in-aktiverede. De kan blandt andet hjælpe med at spærre for patogene mikrober, danne antioxidanter og styrke cellesammenhold. Og lige om snart bliver det svært at finde produkter, der ikke indeholder disse hjælpsomme ingredienser. Se en forklarende video på www.esseskincare.dk/4-ways-deliver-probiotics-skin-care/
Præbiotika – er for huden, hvad seks af de sunde fiberrige er for tarmen. Præbiotika er næring for ’de gode’ og styrker deres vækst og overlevelse. Ofte planteekstrakter og olier men man tilsætter også ingredienser som for eksempel inulin, en slags fiber i visse planter, og fruktosemolekyler/alfa-glykan-oligosakkarider for at gøre livet lettere for den hjælpsomme mikroflora. Huden spiser sig til bedre balance i sit økosystem.
Bak Probiotic Skincare er udviklet og produceret af Lactobio, en dansk bioteknologisk forskningsvirksomhed, som har patenteret to mælkesyrestammer målrettet henholdsvis tør atopiske hud, rosacea og akne. De er dermed et af de stadig få firmaer i verden med levende probiotiske bakterier i deres produkter. Ud over de behandlende produkter har serien også et mikrobiomvenligt renseprodukt baseret på planteolier og med præbiotika.
Bak Microbiom Boosting Cleanser, 179 kr. for 100 ml.
Sydafrikanske Esse Skincare var de første med levende probiotiske bakterier i hudpleje og ud over en omfattende serie produkter til alle hudtyper og behov herunder sera med levende probiotiske bakterier, har Esse også klinikbehandlinger. Ny er en ampulbehandling, hvor man tilfører huden genoprettende probiotiske bakterier i høj koncentration, og herover lægger man en algemaske, som skaber et anaerobt miljø. Det iltløse miljø behager ikke de skadevoldende bakterier men er gunstigt for de genoprettende probiotiske bakterier. På den måde kan man meget effektivt kolonisere og optage pladsen for skadevoldere på huden.
Hos Complete Me i København får man The Probiotic Ampoule og The Exclusion Mask kombineret med hånd- og armmassage for 495 kr. Ampul/maske-behandling kan også indgå i anden Esse-behandling til en merpris på 245 kr. Find behandler nær dig på www.esseskincare.dk/find-forhandler/
Vichy har i deres forskning ’Skin Exposome Science’ haft lup på konsekvenserne af de mange former for stress lige fra psykisk til miljømæssigt, som huden dagligt skal tackle. Ikke overraskende fører det til øget risiko for inflammation, svækket immunforsvar og svækkelse af hudens sammensætning af mikroorganismer, altså af dens mikrobiom eller økosystem. For at hjælpe huden til at tackle udfordringerne har de dyrket deres egen probiotiske bakterie i Vichy-kildens mineralrige vulkanske vand, og det er denne fraktion, vitreoscilla ferment, der indgår i deres nye produkt. Altså et postbiotika og ikke levende probiotiske bakterier, men fugtende og styrkende for barriere og cellefornyelse. Sammen med niacinamid/B3 giver serum også stærke hudberoligende egenskaber
Vichy Minéral 89 Probiotics Fractions, vejl. 270 kr. for 30 ml.
Lancôme har været med på ’biotika-holdet med deres Génefique serum i 10 år. I seneste opdaterede udgave ses et kompleks med syv nye præ- og postbiotikaer (patenteret indtil år 2039). Faktisk står bifida ferment lysate, et ferment af bifida-bakterien, som nummer to på ingredienslisten. Studier viser styrkelse af hudens mikrobiom og nedsat sensitivitet i hud. Der er også flere præbiotika-ingredienser og i øvrigt masser af fugt fra glycerin og hyaluron. ”Den lille sorte”, som serum ofte kaldes, er et af Lancôme’s mest populære produkter og findes også til øjne og som maske.
Lancôme Advanced Génefique Youth Activating Concentrate, 585 kr. for 30 ml (fås i flere størrelser).
To danske kvinder, den ene ingeniør og den anden tidligere professionel håndboldspiller, Rikke Stein Omby og Anja Byrial Hansen, har nyfortolket rengøring og tøjvask. Og det gør de med probiotika, nærmere betegnet bacillus coagulans, der overlever i dvaletilstand takket være en speciel indkapslingsteknik, de har udviklet til deres serie byom’s Natural Probiotics. Det betyder, at de probiotiske bakterier først aktiveres i det øjeblik, de kommer på overflader og tøj, hvor de koloniserer og udkonkurrerer patogene bakterier. Og de fortsætter med at virke i op til 8 dage. Der er et produkt til rengøring, tøjvask samt lugtfjerner/opfrisker. Læs mere på www.byoms.dk/pages/probiotika
I love probiotics pakketilbud, vejl. 814 kr. på byoms.dk (få oplyst andre forhandlere på 53 63 71 76).