Pleje af det lille barns mund og den første tand

Af: Carina Løvstad, tandplejer og indehaver af smaabisser.dk

Foto: Shutterstock

Når din baby kommer til verden, ændres dit liv sig med et trylleslag. Du skal forholde dig til mange nye ting, heriblandt tandpleje.

Det er min erfaring som tandplejer, at tandpleje generelt introduceres for sent for det lille barn. Mange børn har brug for stille og roligt at vænne sig til tandbørstning og tandpasta. Tandbørstning skal derfor prioriteres og ikke bare overstås, da det er et vigtigt led i dit barns sundhed og trivsel.

Læs også: Du bygger, bærer og nærer et barn

Trøske

Noget af det første, du kan opleve som nybagt forælder i forhold til tandpleje, er trøske. Trøske er en betændelse i mundhulen forårsaget af svamp og er helt almindelig hos spædbørn. Det viser sig ved mælkehvide pletter på tungen, i ganen og på slimhinden. Trøske kan udvikles hos spædbørn, da immunforsvaret stadig udvikles og ikke er lige så stærkt som hos voksne. Behandling af trøske sker ved at rense barnets mund med et stykke gaze eller ved at koge en stofble og lad den tørre. Brug derefter gazen eller den sterile klud til at rense slimhinden og tunge med danskvand. Hvis pletterne ikke forsvinder i løbet af få dage tages kontakt til læge eller tandklinik.

Den første tand

Det næste der sker er, at du måske oplever en irritation hos barnet, det skal sutte på alt og begynder at savle mere end normalt. Du tænker helt rigtigt – den første tand. Dit barn vil måske også opleve feber, kløe, udslæt, rød numse, mindre appetit, tynd mave, urolig nattesøvn og korte lure. Ved feber under tandfrembrud skal det tages i betragtning at feberen også kan skyldes evt. infektion eller sygdom – kontakt altid din læge, hvis du er i tvivl. Hvornår den første tand kommer kan variere meget, men den kommer i gennemsnit i 6 måneders alderen. Nogle børn vil også først få tænder, når de er omkring 1 år.

Kom godt fra start med tandbørsten

For at vænne barnet til tandbørstning og sikre, at I kommer godt fra start, anbefaler jeg, at I allerede inden de første tænder bryder frem, tilbyder barnet tandbørsten under opsyn, så barnet kan undersøge tandbørsten. Prøv også at børste lidt med på gummerne for at vise barnet, at du som forælder er en aktiv del af tandbørstningen.

Den første tandbørste skal være blød og behagelig for barnet at få ind i munden, og jeg vil anbefale en ultra soft. Når den første tand kommer frem, skal I begynde med tandpasta to gange dagligt.

Det er vigtigt at vælge en tandpasta, som barnet har lyst til at få børstet tænder i, og den skal indeholde fluorid. I kan sagtens benytte en voksentandpasta, men jeg mener, at man skal se på børne- og juniortandpasta som et pædagogisk hjælpemiddel til, at barnet accepterer tandbørstningen bedre. Se efter betegnelsen 1000-1450 ppm bag på tuben for at sikre dig, at du anvender en tandpasta med fluorid til dit barn.

Et års alderen – amning og caries

Omkring et års alderen skal I forholde jer til amningens eller sutteflaskens videre forløb i jeres familie. Det skal I blandt andet, fordi amning og sutteflaske efter 1 års alderen kan give barnets mælketænder sygdommen caries. Herudover har et lille barn mellem 1-2 år brug for omkring 12-14 timers søvn hver nat og bør ikke vågne for at ernære sig. Din sundhedsplejerske kan informere dig om barnets behov for søvn.

Det er min erfaring, at hvis man gerne vil langtidsamme, altså efter et års alderen, bør I begrænse det til dagtimerne, anvende tandpasta med 1450 ppm og være meget grundige med tandbørstningen for, at det ikke påvirker barnets trivsel, når vi taler søvn og caries.

Mere info. www.smaabisser.dk og tænderne.dk

Husk!

at, når det gælder småbørn, skal der kun benyttes ganske små mængder tandpasta svarende til en halv eller en hel lillefingernegl.