Psykologen

Tekst: Jeanne Fløe

Vores fede år

Min mand og jeg sad i weekenden og kiggede på gamle fotografier. Så gamle, at de var i et fotoalbum. Jeg kunne ikke lade være med at spærre øjnene op, da jeg så et gammelt foto af min mands klassekammerater, iført gymnastiktøj. Og det var ikke det lidt særprægede look rent stilmæssigt, der gav det største chok. Det var deres kroppe. Den smule, der var af dem. For hold nu op, hvor var de tynde allesammen. “Der var ingen overvægtige i min klasse”, påstod min mand. Og jeg var tilbøjelig til at give ham ret, for sådan husker jeg også skoletiden i 70’erne.

At det ikke kun er en fornemmelse og den typiske ”alt var bedre i gamle dage”, vidner nylige data om. De giver et tankevækkende overblik over den gennemsnitlige vægt gennem tiderne.

JEANNE FLØE

I Helse, kan du møde psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.

Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv.

Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.

Og lad mig med det samme rydde alle fordomme af vejen. Overvægtige er ikke en lille gruppe, vi kan pege fingre ad. Vi er alle blevet federe. Fedmen er et af vor tids sundhedsproblemer. Eller sagt anderledes diplomatisk – vi var i gennemsnit alle tyndere dengang. Og derfor blev kontrasten til klassebilledet så tydelig. En kvinde på min alder, 60 år, var for 5 år siden tyndere, end vi er i dag. Og for 20, 30 år siden var de endnu tyndere. Overvægtige er ikke en lille gruppe, vi kan pege fingre ad. Vi er alle blevet federe.

Læs også: sundhedspsykolog: der synes at være tale om et reelt systemsvigt

Så det nytter ikke at tale om ”dem”. Overvægtige udgøres ikke af en særlig gruppe. For at forebygge er vi nødt til at turde tale om et ”vi”. Ingen ved, hvordan det kan forklares, at vi alle bliver gradvis tungere. Det skyldes et komplekst samspil af flere faktorer. Samfundsudviklingen er gået i retning af mere stillesiddende arbejde, og vi bruger alle mere tid på skærme og mindre tid på at bevæge os. Der er mad overalt, og den er blevet relativt billigere. Og vi har råd til at servere sodavand ikke kun i weekenden, for hverdag er også blevet en fest. Og reklameindustrien forstår at friste os alle over evne, når det er billigere at købe stort end småt.

Hvis vi et øjeblik vender blikket mod USA, ved vi, hvilken vej vi er på vej ned ad, hvis ikke det samfundsmæssige, strukturelle problem løses. For enden af den vej er der oversygelighed og overdødelighed.

Et af de mest googlede ord her først i det nye år er “slankekur”. Men slankekure er ikke vejen frem, for al forskning viser, at hovedparten tager de tabte kilo på igen. Så vi skal som befolkning have knækket kurven. Fede år skal blive til sunde år.