Psykologen: Helt ude i skoven

Af: Jeanne Fløe

Foto: Shutterstock

Uden vores sanser, så kan vi ikke se, høre, smage, lugte eller mærke noget. Det er gennem sanserne, at vi navigerer i den verden, der omgiver os. Måske vi rent faktisk godt ville kunne overleve som mennesker uden syn og hørelse, men ikke uden berøring. Men er du så heldig at have både synssans og hørelse, så husk at værdsætte det.

Det er min fornemmelse, at vi i de senere år er blevet ret ringe til at anvende vores fantastiske sanser. Sådan rigtig sanse. For det er som om, vi konstant sætter vores sanseapparat på overarbejde. Vi kan ikke bare sidde og falde i staver i en bus. Kigge lidt på medpassagererne. Tage stemninger ind. Vi keder os lynhurtigt og kan så heldigvis gribe til vores bedste ven, der ligger lige der i lommen altid klar til at stimulere vores sanser, så vi ikke keder os. Det har bevirket, at vores hjerner er mere stressede end nogensinde før.

Flere og flere har fået øjnene op for, at naturen er god terapi. Naturen har en beroligende indvirkning på os. Ophold i naturen er det nye sort. Og hvad er bedre end at lægge et smukt foto fra naturen op på din Instagram-profil og se alle de likes, der strømmer ind.

Men måske du alligevel skulle lade mobilen blive hjemme næste gang. Både fordi det er trist at skulle lade din naturoplevelse påvirke af, hvad det er værd på instagram. Men nok så vigtigt fordi vores sanser har brug for en pause fra konstant at være på. Det tilbyder naturen os, hvis vi tør.

Spørgsmålet er, om vi tør stilheden. Kun ved at turde giver vi os selv muligheden for at være ægte til stede, og naturen har den effekt, vi higer efter. Desværre har vi vænnet os til, at vores sanser helst skal bombarderes konstant, og det kan derfor opleves angstprovokerende at være tilstede her og nu.

Vi går helst en tur i skoven med podcast i ørene. Og en løbetur kan kombineres med, at vi lige snakker med veninden, mens vi løber, for så er det klaret. Men det er da langt ude i skoven at søge ud i naturen for så at gøre alt for at bryde den ro og stilhed, som naturen har at tilbyde. Og som virker så helende på vores sanser. Lyden af rindende vand,
duften af skovbund, synet af grønne blade.

Jeanne Fløe

I Helse kan du møde ­psykolog Jeanne Fløe, som ­skriver klummer om aktuelle emner. Jeanne Fløe er autoriseret ­psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk ­Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.