Få tips til, hvilke sko du skal gå efter, hvis dine fødder er gigtramte.
Gænger, såler og pasform i sko betyder meget, hvis de skal støtte fødder, der er plaget af en gigtsygdom. For at vælge rigtigt, kræver det, at du ved, hvad du skal gå efter.
– Som udgangspunkt skal du vælge sko, støvler og sandaler, der passer til dine fødder – både i længden, bredden og højden. Det gælder, uanset om de er gigtramte eller ej.
– Men det er klart, at hvis du for eksempel har knyster eller hammertæer, hvor tåleddene løfter sig, fordi tæerne peger nedad, så har du et ekstra behov for henholdsvis bredde og en høj tåkappe, fortæller Pia Bondorph, der er fodterapeut og har mange års erfaring i at vejlede sine patienter med gigt.
Hun fortæller, at man altid som udgangspunkt skal vælge det fodtøj, der passer bedst til ens udfordringer.
Har du f.eks. slidgigt i forfødderne, kan det være godt med en forfodsgænge, der hjælper dig med at komme hurtigere hen over forfoden, når du går. En gænge har samme funktion, som mederne på en gyngestol, og er som regel noget, du skal spørge specifikt efter, da det ikke er normalt i almindeligt fodtøj.
– Der findes også noget, vi kalder en totalgænge, der hjælper dig med at komme hurtigere hen over hele foden. Det er et godt valg, hvis du har slidgigt i ankelleddet, en stiv ankel eller et nedfald i mellemfoden. Du skal også overveje, om du har brug for en særlig form for lukning såsom velcro eller lynlås eller en kombination. Eller om du sagtens kan klare at snøre skoen selv, siger Pia Bondorph.
Sålen har også stor betydning, da en blød og en stiv sål fungerer forskelligt – og det er ekstra vigtigt at være opmærksom på ved gigtramte fødder.
– En blød sål tillader foden at arbejde funktionelt, hvilket er godt, hvis du ikke har nogen problemer. Har du derimod udfordringer i for eksempel forfoden eller mellemfoden, skal du vælge en stiv sål. Og i den situation er det tit en fordel at kombinere en stiv sål med indlæg, der kan aflaste fodens fejlstillinger.
Sko med specielle funktioner findes sjældent i almindelige skobutikker. Men du kan nemt finde dem i særbutikker, der fokuserer på fodsunde sko. Her kan du både få fabriksfremstillede ortopædiske og semi-ortopædiske sko.
Har du store fodproblemer, kan det være, at du kan få bevilget tilskud til ortopædiske, også kaldet for håndsyet fodtøj, hos kommunen. De produceres af ortopædiske håndskomagere, der har en bred vifte af muligheder for at skabe et par sko, som har de såler, den pasform og måske de gænger, der passer til dit behov.
Har du svær leddegigt eller psoriasisgigt, kan du få tilskud til fodterapi, når du har en henvisning fra din læge.
Det er lægen, der vurderer, om din tilstand er svær nok til, at du kan få tilskud.
Har du andre gigtformer og er pensionist, kan du søge om helbredstillæg i din kommune, hvis din formue er lav.
Er du medlem af Sygeforsikring ’danmark’, kan du også få tilskud til indlæg i alle grupper og fodbehandlinger i gruppe 1 og 2.