Killa Enna: Rødbede-kartoffelmos og ingefæræbler

Enhver person med forbindelse til sin feminine side vil elske farven på denne mos. Den er ideel som ledsager til fed ande- og flæskesteg. Eller bare sammen med et stykke pandestegt kød eller fisk.

Tilbehør el. forret til 3 personer

Du skal bruge:

Rødbede-kartoffelmos

  • 300 g skrællede el. skrabede, melede kartofler
  • 150 g skrællede rødbeder
  • 50 g koldt smør
  • groft havsalt

Ingefæræbler

  • 200 g æbler
  • 1 spsk. finthakket frisk ingefær
  • 1 spsk. friskpresset limesaft
  • koldpresset olivenolie til stegning
  • ca. 150 g rensede rødbedetoppe (stængler og blade)
  • havsalt

Sådan gør du:

Mos: Skær kartofler og rødbeder i grove stykker, og kom dem op i en lille gryde. Hæld koldt vand på, og tilsæt rigeligt salt. Bring det hele i kog, og lad det simre under låg i ca. 15 minutter, eller indtil grøntsagerne er møre.   Hæld vandet fra og mos grøntsagerne meget groft med et piskeris. Lad være med at piske det sønder og sammen,  for det gør smagsoplevelsen ekstra charmerende, når man sætter tænderne i nogle mellemstore rødbedestykker.  Skær smørret i små tern og rør det i mosen, så den samler sig.

Ingefæræbler: Halver æblerne, og fjern kernehusene. Skær æblerne i tynde både og vend dem sammen med  ingefær, limesaft, og krydr med salt. Sæt til side. Varm en pande op, og hæld lidt olivenolie på. Steg rødbedestængler og -blade i 1-2 minutter, eller indtil de er let møre og knasende. Tag panden af varmen. Server  mosen rygende varm med stegte rødbedetoppe og rå ingefæræbler som topping.

TIP: Kan du ikke få rødbeder med top, så fungerer både palme, spidseller grønkål mindst lige så godt som  knasende varm topping. Man kan sagtens lave mosen et par timer før, den skal spises. Faktisk bliver farven  skønnere og mørkere, jo længere den står. Æblemængden er voldsom, men bare rolig: Det virker.

Af: Kille Enna