Rødbederåkost med rød quinoa og humus

Af: Sophie Vedel Dalgaard / Foto: Line Thit Klein

Denne jar er baseret på en smuk rødbederåkost, der er fuld af smag og vitaminer. Man kan spise råkosten alene eller bruge den som tilbehør til diverse middagsretter – eller bruge den som basen til denne jar-variant.

Det samme gør sig gældende med humussen, der også er god at have i sit køleskab. Den kan ligeledes benyttes som tilbehør til salater, som snack eller som forret. Her er et forslag til, hvordan de to individuelle retter, med lidt ekstra tilbehør, kan forvandles til en smuk, mættende og velsmagende jar. Servér evt. humussen, råkosten og quinoaen separat som tilbehør til grillet lam, kyllingespyd eller krydrede kødboller.

I den nye bog, Food in a jar, skrevet af Sophie Vedel Dalgaard, får du hjælp og inspiration til at få frisk og sund mad serveret på smukkeste vis – også når du har jule-travlt i december.

Til 2-4 personer

Det skal du bruge:

  • 2 dl sort quinoa
  • 4 rødbeder
  • 6 gulerødder
  • 1 stor dusk bredbladet
  • persille
  • Vinaigrette – se opskrift
  • 50 g kapers
  • Humus  – se opskrift
  • Saften fra 1 citron
  • Havsalt
  • 1 dåse kikærter
  • Friske rødbedespirer til pynt

 

Sådan gør du:

Start med at skylle quinoaen grundigt, og kom den dernæst i en gryde med letsaltet vand. Bring i kog, og lad det koge 15- 20 minutter. Imens tilberedes resten af salaten. Skræl gulerødder og rødbeder. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom råkosten i en skål. Skyl persillen grundigt, og hak den halvgroft. Hæld vandet fra dine kapers, og bland dem i råkosten. Tilsæt nu vinaigretten, og smag til med salt og citron. Du kan tilføje flere kapers, hvis du vil have en mere salt og syrlig smag. Lav humussen. Se herunder. Skyl de friske rødbedespirer, og lad dem tørre på et rent klæde. Hæld vandet fra kikærterne, og hæld eventuelt overskydende vand fra quinoaen, når den er færdig. Nu kan salaten samles i dine jars. Start med råkosten, dernæst humus, quinoa og kikærter. Afslut med de friske spirer på toppen.

__________

Vinaigrette

Det skal du bruge:

  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. god sennep
  • 1-2 tsk. honning
  • Havsalt og friskkværnet
  • peber

 

Sådan gør du:

Hæld eddike i en skål. Pisk olien i lidt ad gangen, til dressingen tykner let, og tilføj dernæst sennep og honning. Smag til med salt og peber. Brug den med det samme, eller hæld den på en jar, og stil på køl. For andre varianter af denne dressing kan der tilsættes friske krydderurter, hvidløg eller finthakket skalotteløg. Skal du bruge dressingen fra køl, er det en god idé at lade den temperere et stykke tid, ca. 10-15 minutter, før den blandes i salaten. Olien vil på køl skille sig fra eddiken og blive tyk i konsistensen, men når den opnår stuetemperatur, vil den igen være let at blande sammen.

___________

Rødbedehumus

Til 4-6 personer

Det skal du bruge:

  • 400 g kogte
  • kikærter
  • 2 mellemstore bagte rødbeder
  • Saften fra en halv citron
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. tahin
  • (sesampasta)
  • ½ dl olivenolie
  • ½ dl vand
  • Havsalt
  • 10-15 g ristede sesamfrø til pynt

 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader. Prik de to rødbeder med en gaffel, og pak dem ind i folie. Smid dem i ovnen, og bag dem møre i godt 1 time. Skræl dem derefter under koldt vand. Skær rødbederne i store stykker, så de er klar til brug. Blend kikærter og rødbeder. Tilsæt de øvrige ingredienser, og fortsæt med at blende. Den perfekte humus er lind og cremet i konsistensen, og det er derfor vigtigt, at du føler dig frem, mens du laver den. En tør humus er en kedelig humus, så vær ikke bange for at tilføje mere væde end det, der står i opskriften. Tilføj evt. lidt ekstra god olivenolie, eller for en lidt lettere model: et par skefulde yoghurt eller blot lidt ekstra vand. Salt efter behov. Salt er et vigtigt element i din humus, da det fremhæver smagen i alle ingredienser. Du vil ofte opleve, at du kan tilføje ekstra salt til din humus, hvis den får lov at stå i køleskabet natten over.