Rygning påvirker hele kroppen, også mundhulen. Hvis du har parodontitis og ryger, har det betydning for udviklingen af din sygdom og resultatet af behandlingen, som bedst foretages af din tandplejer på tandklinikken.
Parodontitis er infektion i den knogle, som tænderne sidder fast i. Parodontitis opstår ved ubehandlet betændelse i tandkødet i en længere periode. De bakterier, der er årsag til betændelse i tandkødet, har ved parodontitis spredt sig til lommerne mellem tand og tandkød. Bakterierne nedbryder fibrene omkring tænder og den knogle i kæben, som tænderne sidder fast i. Samtidig dannes der tandsten under tandkødet imellem tandkødslommen og tanden. Behandles parodontosen ikke, vil det på sigt resultere i, at tænderne bliver løse og mistes.
Læs også: Sikke noget lort – om tarmsygdom og indflydelse på tænder
Når tandkødet er sundt, har det en lys rosa farve. Hvis tandkødet er rødt, hævet eller blødende, er det tegn på betændelse og sygdom i tandkødet. Hvis man ryger, bløder det ofte ikke fra tandkødet. Det skyldes, at rygningen får tandkødets blodkar til at trække sig sammen og svækker tilførslen af blod.
Behandling af parodontitis foretages på tandklinikken af en tandplejer, som er uddannet til at diagnostikere og behandle sygdommen. Her bliver du instrueret i at passe godt på dine tænder samtidig med, at de renses grundigt for at fjerne alle tandsten. Efterfølgende skal du komme oftere til kontrol for, at der kan holdes øje med sygdommen.
I Danmark ryger 23 pct. af den voksne befolkning dagligt eller lejlighedsvis. Mænd og kvinder ryger lige meget. Ser man på dødsfald i Danmark, dør 14.000 danskere pga. rygning om året.
Hvis du ryger, har du 4 gange højere risiko for at udvikle parodontitis. Nikotinen fra cigaretter medfører, at antallet af blodkar i tandkødet mindskes. Det betyder, at kroppens eget immunforsvar er dårligere til at beskytte sig imod bakterier fra parodontitis.
Undersøgelser har vist, at hos ikke-rygere opnås et bedre resultat af behandling af parodontitis med mindskelse af tandkødslommer end hos rygere. Det er derfor værd at overveje et rygestop i forbindelse med en behandling for at opnå et godt resultat.
Læs også: Nikotinafvænning – styrk kroppen mod abstinenser
Snak med din tandplejer omkring rygestop, hvis det er noget, du går og overvejer. Her kan du få vejledning og støtte til rygestop. Danske Tandplejere har udgivet en folder omkring parodontitis, hvori der findes råd og vejledning omkring sygdommen. Samtidig kan du blive henvist til Rygestoplinjen og få relevante materialer med hjem. På din kommunens hjemmeside findes ligeledes vejledning og kursus til rygestop.
Pjecen “Parodontitis – de løse tænders sygdom” er gratis – få den tilsendt ved at skrive til info@dansktp.dk