Skån og støt gigtramte fødder

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Godt fodtøj, fodindlæg og fodterapi giver dig et godt udgangspunkt for at passe godt på dine fødder med gigt.

Ni ud af ti med leddegigt har problemer med fødderne, viser ny forskning. Men fodproblemer rammer også mennesker med andre former for gigt såsom slid-, urinsyre- eller psoriasisgigt. Heldigvis findes der flere muligheder for at skærme dine fødder mod fejlstillinger og smerter, som er to af de meste gængse fodproblemer, du kan opleve med gigt.

 

Hammertæer og knyster

De fejlstillinger, som rammer mennesker med gigt, er især hammertæer, knyster, forfodsplatfod eller, at fodens led drejer sig, så udsatte steder belastes kraftigt. Disse fejlstillinger kan danne meget hård hud, hvilket i kombination kan gøre ondt at gå på. Samtidig kan du være uheldig og lide af stive led, nedsat bevægelighed i leddene og svage muskler, som gør situationen værre.

 

Forebyg med fodterapi

Operation kan i nogle tilfælde være nødvendigt for at genskabe noget af fodens struktur. Og du kan få brug for håndsyet fodtøj eller gængesko. Men du kan også komme langt ved på et tidligt stadie at søge råd og behandling hos en fodterapeut. Blandt andet kan du få hjælp til at vælge det fodtøj, der passer bedst til dine fødders behov og din dagligdag. Desuden kan du få at vide, hvordan du plejer dine fødder bedst og hvilke fodøvelser, der vil øge dine fødders velbefindende.

 

Optimal støtte

Hvis du har brug for indlæg, skal de være specialdesignet for at kunne støtte din fod præcis dér, hvor du har behovet. Et par standardindlæg kan ikke gøre arbejdet og vil ikke have nogen effekt på sigt. Derudover kan fodterapeuten lave mindre aflastninger, der kan formes, så de støtter mange slags fejlstillinger. Endelig kan fodterapeuten hjælpe dig med at holde den hårde hud i skak, så den ikke hober sig op og giver dig smerter.

Men hvis der er et råd, du skal lytte mest til, så er det, at jo hurtigere, du søger fodterapeut, desto større effekt får du ved behandlingen. Mange fejlstillinger er svære og ofte umulige at mindske, når de først har udviklet sig. Så det er aldrig for tidligt at komme i gang.

 


 

Sådan vælger du sko, når du har gigt

  • Rigeligt med plads og støtte til fødderne.
  • Sidder tæt og stabilt om fødderne
  • Effektiv støddæmpende sål
  • Rigelig plads til tæerne
  • Plads til indlægssåler, der kan støtte de trykudsatte steder.

Kilde: altomfoden.dk

 


 

Nyt tilskud til psoriasisgigt

Fra 1. juli 2018 kan du som noget nyt få tilskud til fodterapi hos statsautoriserede fodterapeuter, hvis du har svær psoriasisgigt, ligesom du har kunnet det med svær leddegigt i mere end et årti. Du skal forbi din læge for at få en henvisning, hvilket du kan få, hvis hun eller han vurderer, at din psoriasis- eller leddegigt er i kategorien svær. Du kan søge fodterapeuter på altomfoden.dk.