Snorken skader den gode søvn

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Snorken er ikke den gode søvns bedste ven. Tværtimod. En kendsgerning som rigtig mange må se i øjnene. Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Det svarer til, at 1,3 mio. danskere hver nat har støjende vejrtrækning, mens de sover.

Snorken kan opstå i alle aldre og kan have mange årsager. Halv­delen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet.​ Når vi taler om snorken, er det vigtigt at skelne mellem decideret snorken og søvnapnø.

Snorken er ufarligt, men søvnapnø kan medføre en risiko for følgesygdomme. Derfor kan man lave en søvnundersøgelse, hvor der typisk måles på luftstrømmen under vejrtrækning, vejrtrækningsbevægelserne (via elastikker om mave- og brystregion), iltmætningen i blodet (via en klemme på fingeren) og hjertets rytme (via elektroder klistret på brystkassen).​

​På baggrund af de målinger er det muligt at sige, om der blot er tale om simpel snorken eller søvnapnø. Sidstnævnte kan yderligere klassificeres efter risiko og behov for behandling.​

Snorken og søvnapnø skyldes ofte forsnævrede indre dele af ansigtsskelettet, der gør diameteren af svælget mindre. De er vanskelige at beskrive, da vi ikke kan se dem med det blotte øje. Der kan være tale om kort underkæbe, smal underkæbe, kort overkæbe, smal overkæbe og kombinationer af disse.

En anden årsag kan være bløddele, som fylder mere end normalt, for eksempel næsepolypper, svælgpolypper, store mandler og stor tunge. Også skævheder i næseskillevæggen og ­hævede slimhinder i forbindelse med allergi kan være medvirkende årsag. Ved forkølelse er slimhinderne hævede, og det kan udløse snorken eller forværre snorken.

Overvægt og alkohol vigtige årsager

Derudover kan snorken forværres ved indtagelse af alkohol – sandsynligvis fordi svælgmuskulaturen bliver mere afslappet.

Tager man sovemedicin, kan det også være en forklaring på snorken, ­ligeledes pga. muskelafslapning.​

Overvægt spiller også en meget stor rolle i forhold til snorken.​

Set fra et lægeligt synspunkt, er der ingen grund til at behandle snorken, medmindre der er tale om søvn­apnø.

Nogle tandlæger kan konstruere tandskinner, der kan trække underkæben fremad og dermed øge diameteren i svælget. Det kan hos nogle mindske snorken.​

Derudover er der andre, der har meldt sig på markedet med løsninger på snorken. Generelt gælder det, at alle mennesker er forskellige, og der er derfor ingen behandling, der kan bruges hos alle.​

​Snorken påvirker både personens egen og en eventuel partners søvn. Det faktum bliver ofte overset, men en god nats søvn – hver nat – er afgørende for et godt helbred og velvære.

Kilde: Rigshospitalet