Sol- og sommerklar hud

Tekst: Lise Grosmann Foto: Shutterstock. Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

Nyd uden fortrydelse med fugt og forsvar i behold og giv din hud en god sommer. Du får gode råd og tips til produkter her

Stol på din solcreme, men husk….!

Med en solcreme med høj SPF anvendt i korrekt mængde er ens hud ganske godt beskyttet i solen. Så langt så godt. Men problemet er, at fravær af den advarende forbrænding, der uden solcreme hurtigt ville vise sig især hos lyshudede, det får rigtig mange til at blive for længe. Og imens arbejder UVA-strålerne uden rødme-advarsel. Ikke bare ælder UVA-stråler* huden, de spiller en rolle i udvikling af modermærkekræft, og der er mange flere af dem end af UVB, der kommer med den skoldende advarsel. Den, der sætter pris på sund hud og gerne vil se den fri for dybe rynker, pigmentkaos og nedbrudt kollagen doserer sin soldyrkning til kortvarige ophold i direkte sol og aldrig i middagstimerne mellem kl. 11 og kl. 15.

*Kig efter UVA-cirklen eller PA-mærkning, som angiver minimum UVA-beskyttelse til en tredjedel af SPF, der relaterer til UVB-beskyttelsen.

Er det en god idé at hærde huden i solen?

Det er et spørgsmål, der kan få mange op af stolen i dag, hvor det ikke er usædvanligt at se anbefalinger af at bruge solcreme også om vinteren, hvor vi i sagens natur opholder os indendøre det meste af tiden. Anbefalingen kommer jo især fra producenter af solcremer, men der er faktisk også hudlæger, der stærkt tilråder både solforsagelse og solcreme året rundt. For nylig hørte overtegnede for eksempel en hudlæge sige, at den bedste beskyttelse var helt at undgå solen, og at hvis man tager tilskud af D-vitamin, så behøver man slet ikke være i den. Og det er vi jo så heller ikke det meste af tiden.

Og deri ligger måske noget af forklaringen på en voldsom stigning i modermærkekræft netop i de senere år, hvor vores arbejds- og livstilsvaner har ændret sig radikalt i forhold til bare for to generationer siden. Måske er det vores liv bag skærme i stedet for et naturligt liv mere udendørs, der er problemet. Måske er hudens indbyggede evne til at reagere og forsvare blevet svækket og slår ikke til, når vi i weekends og ferier suger sol i store mængder. Det er netop på den tildækkede og utrænede hud, den farlige modermærkekræft optræder, mens det er på de hyppigt udsatte hudområder, at vi oplever, at den akkumulerede dosis UV-stråling fører til de to godartede hudkræfttyper, basalcelle- og epithelcellekræft. De er sjældent dødelig men bør tilses af hudlæge og fjernes.

Børn og sol

Helt små børn skal slet ikke i direkte sol, og de skal heller ikke smøres med solcreme. Deres hud er ufærdig i sin barriere, hvilket både betyder, at den ikke kan beskytte sig mod UV, men den vil også absorbere uhensigtsmæssigt meget kosmetikkemi fra enhver creme. De lidt større børn skal så vidt muligt holdes i skyggen, de skal have tøj på og en solhat med skygge og beskyttelse i nakken, og så kan man smøre dem med en solcreme til børn der, hvor hud er ubeskyttet.

Køb solcreme med omtanke

Huden er ingen novice, når det kommer til egenbeskyttelse i solen. Pigment er som bekendt en af dem, men hudens hornlag bliver også tykkere*. Man kan sige, at huden har både et ’kemisk’/absorberende (pigment) og et ’fysisk’/ reflekterende (tykkelse) egenfilter. Også i solcremer anvendes absorberende og reflekterende filtre og ofte i et mix, fordi det den ene ikke kan, det kan den anden. UV-filtre er en stor udfordring for kosmetikbranchen, dels i selve formuleringen i produkterne, men der kræves også en lang række sikkerhedsvurderinger. Reglerne er som udgangspunkt baseret på vurderinger fra EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed, SCCS, som består af en række uafhængige faglige eksperter. Derfor bør man, hvis man ikke har mulighed for at købe et EU-godkendt produkt hos en autoriseret forhandler i udlandet, tage sine solprodukter med hjemmefra. Læs mere på kosmetikoghygiejne.dk/viden-om/solcreme/

*Drop helst eksfoliering, som fjerner overhudsceller og dermed hudens naturlige UV-filter, som beskytter din hud, når solcremen ikke gør

Dobbelt op på forsvar

UV-stråler udløser en kædereaktion af angreb på cellemembraner og i værste fald DNA. Så der er god grund til at bekæmpe radikal-terroristerne ved at spise et farverigt mix af frugt og grønt samt eventuelt et kostilskud som Smuuk Skin Sun Prepare, der indeholder nogle at de stærkeste antioxidanter. Og ligeså indføre dem i hudplejen i form af et fugtserum med antioxidanter, som man bruger under sin solcreme. Faktisk taler man stadig mere om, at antioxidanter og meget gerne også mikrobiomstyrkende ingredienser er lige så vigtige som UV-filtre. Det vil styrke hudens forsvarsevne og kapacitet til cellefornyelse.

Hudlægens bemærkning

I en nylig podcast nævnte professor, dr.med., speciallæge i hudsygdomme Peter Bjerring det faktum, at modermærkekræft er steget voldsomt i netop den periode, hvor vi har haft viden om betydningen af beskyttelse og har haft solcremer. Ikke desto mindre er det nærmest en epidemi specielt blandt yngre kvinder, og man ved ikke hvorfor. Så meget UV-lys synes man jo ikke, at folk får i forhold til tidligere, sagde han. Og blåt lys fra skærme, som har været nævnt i forhold til hudskade, rammer ikke hele kroppen, og det er her modermærkekræft ses. Peter Bjerring fortalte, at man i det nyoprettede Videncenter for Hudkræft bestående af Privathospital Mølholm, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitalt samt Aalborg Universitetshospital samarbejder om ny forskning til forebyggelse og behandling af hudkræft og om udvikling af nye diagnostiske metoder, der ikke kræver biopsi. Bjerring omtalte ligeledes, at man arbejder på at finde stoffer og udvikle piller, så huden kan tåle mere stråling. Han nævnte, at mange af disse stoffer er kendt i forvejen, og at der ikke er tale om lægemidler. Herfra gættes på antioxidanter.

Læs mere på vfhk.org/da

FAKTA – HUSK

Smør solcreme på ad to omgange. Dels fordi det er nemmere at fordele lidt ad gangen og dels for at undgå helligdage.

Husk, at der skal anvendes en håndfuld til kroppen (barnehåndfuld til børn) og en mængde svarende til en mandel til ansigtet for at opnå den angivne beskyttelse.

 

OBS

Det er vigtigt at holde øje med sin hud og ikke mindst tjekke den for pletter.

Du får god vejledning på myskincheck.dk