For det første er det en rigtig god idé at gøre kosten antiinflammatorisk. D.v.s. ind med masser af grøntsager på din tallerken. Spis groft med masser af fibre og fuldkornsprodukter. Skær ned på mængden af rødt kød, spis generelt fiberrigt og minimér dit indtag af sukker. Spis fede fisk, nødder og frø, da din krop og dine led har stort behov for de sunde olier.
Den bagvedliggende inflammation kan opstå af flere grunde, men fælles for den er, at et sundt liv uden alt for meget inflammationsfremmende kost er med til at dæmpe den. Mange – ikke kun folk med gigtsygdomme, har godt af en basisk kost, der består af masser af grønt. Men for at udnytte den grønne og sunde kost optimalt er det også vigtigt med et tarmsystem, der virker godt.
Fermenterede fødevarer og syrnede fødevarer, som f.eks. valle, er en måde at støtte miljøet i tarmene, så de sunde tarmbakterier kan udføre deres arbejde. Efterhånden er der meget forskning, der viser, at et sundt tarmsystem med masser af gode bakterier er afgørende for vores helbred og immunsystem. Derfor er det vigtigt at sørge for, at bakterierne bliver fodret med det rigtige. F.eks. er sukker og store mængder af rødt kød ikke godt for tarmfloraen.
Læs også: Findes der god og dårlig næring ved gigt?
Med til en sund kost hører også at støtte kroppen i udrensningen. Især hvis du længe har levet af en mindre hensigtsmæssig kost, kan din krop have brug for hjælp til at rense ud.
Her kan du bruge urter og grøntsager med mange bitterstoffer, hvilket dine fordøjelsesorganer rigtig godt kan lide. De kan nemlig optimere både fordøjelse, men også styrke f.eks. lever, galdeblære og nyrerne i deres arbejde. Dog er vores smagsløg ikke altid så trænede i disse bitterstoffer.
Ved selve udrensningen af en lidt for syrlig krop, kan de helt specielle mælkesyrer i valle hjælpe. De trækker syre ud af vævene i muskler og led, ligesom de medvirker til at aktivere leveren, det vigtigste organ i forbindelse med udrensning.
Nyrerne er til gengæld ofte lidt oversete, men spiller også en rolle i udrensningen. Her kan te med gyldenris være til hjælp. Gyldenris virker urindannende og forbedrer nyrernes gennemblødning. Derfor er det også en populær urt i forbindelse med urinvejsbetændelser, da de ofte hjælpes af en øget mængde urin. Husk dog at være i nærheden af toilettet efter indtagelse.
Læs også: Vær god ved din gigt
Nogle af de helt store inflammationsdæmpere fra naturens verden er ingefær og gurkemeje samt den måske mere oversete harpago-plante, kendt i Danmark som djævleklo.
Ved at påvirke graden af inflammation dæmper de virksomme stoffer ikke blot smerterne, men modvirker årsagen bag smerterne. Dog er det sjældent nok, at juice sin ingefær eller drikke gurkemeje-te. Hvis du først er ramt af ømme led, skal mængden af de velgørende stoffer være så høj, at kosttilskud er nødvendige.
Mens det tager lidt tid at arbejde på at forbedre kroppens syre-base-balance og dæmpe inflammationen, kan det være rart at have naturlige midler ved hånden, som kan tage toppen af smerterne nu og her. Ikke mindst, fordi de såkaldte NSAID-produkter (gigtmedicin fra medicinalindustrien) ofte er forbundet med mange bivirkninger.
Guldblomme – Arnica Montana – er en blomst, hvis lindrende effekt har været kendt gennem mange år. Ekstrakter fra guldblomme fås i dag i gels, f.eks. Atrogel, som smøres på huden og derefter trænger ind og lindrer ømme muskler og led. Udover at bruge den ved gigt, kan den også være rar at have ved hånden ved andre former for overanstrengte muskler og led – motion, havearbejde og hovedrengøring.
Denne artikel er blevet til i et samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.
Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på andre artikler om gigt.