Spis din hjerne skarp

Af: Anette Harbech Olesen, forfatter og blogger om mad på www.madforlivet.com

Foto: Derya Turgut

Efterhånden er der rigtig meget forskning, der underbygger, at vi ved at stimulere og udfordre vores hjerne, sove godt om natten og spise den helt rigtige mad kan styrke vores hukommelse og i det hele taget holde hjernen i topform. 

 

Anette Harbech Olesen, forfatter og blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com har på basis af den nyeste viden skrevet en bog om, hvordan vi bedst muligt via maden holder vores hjerne skarp. Her kan du læse lidt mere om baggrunden for bogen, Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse.

Hjernen varetager et imponerende antal opgaver døgnet rundt. Det er vi menneskers hjerner, der adskiller os fra andre levende væsner, fordi den sætter os i stand til at tænke abstrakt. I mange år var det den gængse opfattelse, at nervecellerne i hjernen ikke kunne gendannes. Den gode nyhed er, at det kan de og endda særdeles effektivt, hvis de tilbydes de rette betingelser.

Dine daglige valg og indkøb er på ingen måde ligegyldige. Det er den mad, du vælger at spise, som er med til at bestemme, hvilke hormoner, signalstoffer, enzymer og celler, du danner. Din hjerne består primært af fedt, og det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvilken type fedt, du tilbyder den. Hjernegod mad anbefaler derfor, at du vælger de bedste og mest uspolerede og næringsrige fødevarer og fedtstoffer hver dag. På den måde kan du give din organisme og din hjerne det optimale grundlag for trivsel og balance.

 

__________

Opskrifter:

Blåbærtærte

Fisk en papillote

__________

 

Spis gerne:

  • Gode og uforarbejdede fedtstoffer fra økologiske ekstra jomfruolier, frø, kerner, nødder og mandler
  • Økologiske grønsager, bær og frugter
  • Økologiske fisk, bønner og linser
  • Lejlighedsvis økologisk kød og gerne hjemmelavet yoghurt eller kefir.

 

__________

Vær forsigtig med:

Sukker, glutenholdigt hvidt brød, pasta og hvide ris

Fedtstoffer, der er ødelagt ved raffinering og friturestegning, eller harske olier

Fastfood, færdigretter og anden stærkt forarbejdet mad.

Alkohol og koffein