Skal det være kødfri dag? Så prøv disse squashfritters med rodfrugtrundeller fra Anne Hjernøes kogebog.
Til 1 person
Læs også: Kød eller kødfri – mener kroppen
1 lille æg
2 spsk skummetmælk
2 spsk kikærtemel
1 stort finthakket forårsløg
1 dl revet squash
½ dl finthakket rød peberfrugt
flagesalt og friskkværnet peber
½ spsk koldpresset jomfruolivenolie.
Læs også: Mere end slank – også stærk og sund
Pisk ægget sammen med mælk og kikærtemel i en skål til en ensartet dej.
Tilsæt finthakket forårsløg, revet squash, hakket peberfrugt samt salt og peber. Rør blandingen godt igennem.
Steg 4 fritters i olivenolien på en pande, prøv med ca. 2 minutter på hver side, men det afhænger fuldstændigt af, hvor varm panden er. De bliver gyldne og bløde med en sprød kant. Brug dem som ‘sandwichbrød’ til rodfrugtrundellerne.
Fordel 1 tsk hummus på 2 af de 4 fritters, læg lidt spinat og 1 rodfrugtrundel på, top med 1 tsk syltede rødløg på hver og luk hver sandwich med de resterende 2 fritters. Spis til frokost eller tag med på farten.
2½ dl kogte kikærter
2 fed hvidløg, eller efter smag
1 spsk tahin, eller efter smag
½ dl koldpresset jomfruolivenolie
fintrevet skal og -saft af 1 citron
½ -¾ dl kogende vand
1-2 tsk hel spidskommen, efter smag
1 drys stødt chili
flagesalt og friskkværnet peber.
Kom kikærterne i en foodprocessor sammen med hvidløg, tahin, olivenolie, citronskal og -saft. Kør, til det har en cremet konsistens, der kan justeres med lidt kogende vand. Rist spidskommen på en tør pande, til det ryger, og stød det i en morter. Kom det i hummussen og smag til med et drys chili, salt og peber.
1 lille håndfuld frisk spinat
(giver 6 stk.)
1 spsk koldpresset jomfruolivenolie
1 stor tsk karry, eller efter smag
½ tsk gurkemeje
½ dl revet løg
1½ dl revet gulerod
1½ dl revet rødbede
1 dl kogte røde linser, gerne meget bløde
1 lille æg
1 stor spsk kikærtemel
flagesalt og friskkværnet peber
1 spsk koldpresset jomfruolivenolie
Varm olivenolien op i en gryde, kom karry og gurkemeje i og steg det godt igennem ved middel varme. Tilsæt derefter løg samt revet gulerod og rødbede og steg, til det hele er ved at være mørt, men uden at det tager farve, ca. 5 minutter. Hæld blandingen i en skål og lad den køle af, til den kun er lun. Tilsæt derefter de kogte linser og rør det hele godt igennem.
Bland æg, kikærtemel samt salt og peber i og rør, til du har en ensartet blanding med en god, klistret konsistens. Form 6 rundeller og steg dem sprøde på en pande med olivenolie ved middel varme, ca. 4-5 minutter på hver side.
(stor portion, så du altid har i køleskabet)
3 dl æble- eller lagereddike
1½ dl rørsukker
flagesalt og friskkværnet peber
3 store rødløg.
Kog eddiken op med sukker, salt og peber i en lille gryde, til sukkeret er opløst – rør rundt undervejs. Skær løgene i halve og snit dem fint. Kom dem i et patentglas og hæld den kogende lage over. Lad glasset stå åbent, til løgene er kølet af.
Fra bogen “Ligevægt, stærk – let og mæt” af Anne Hjernøe.