Stå stærkt

Af: Helse-redaktionen

Foto: Fra bogen

Livet byder ofte på stress og uforudsete bump på vejen, men vi kan lære at tackle begge dele og blive bedre til at lytte til de signaler, hovedet og kroppen sender til os.

ler du dig indimellem stresset, træt, urolig og overvældet – eller er du ligefrem allerede blevet syg af stress? Trænger du til mere energi, glæde, overskud, balance og ro i dit liv? Til at få fyldt depoterne op og blive bedre til at mærke dig selv og det, du har lyst til og brug for? 
Så er der hjælp at hente lige her. 

Stå Stærkt er en bog om at blive bedre til at tackle mentalt pres og udfordringer. Anne Hjernøe har skrevet den til alle, der lige som hende selv i perioder oplever hverdagsstress, tegn på udbrændthed eller på anden måde at blive slået ud af kurs, og som gerne vil styrke sig selv og opnå balance i livet.

For ligesom det efterhånden er en selvfølge, at vi skal have fokus på kroppen, vores spise- og motionsvaner, når vi taler om sundhed og om at holde kroppen ved lige, så den kan holde hele livet – så er det vigtigt, at vi passer på vores mentale sundhed. 

I bogen giver fire eksperter inden for hvert deres felt konkrete råd og værktøjer til at finde årsagen til mistrivsel, navigere i en travl hverdag og passe bedst muligt på sig selv.

Desuden fortæller Anne Hjernøe om nogle af de udfordringer, hun selv har stået i og står over for i sit liv. Hun beretter om, hvad der virker for hende, når hun skal passe på sig selv, og hvordan hun får en til tider alt for travl hverdag til at fungere. Samtidig får læseren 50 opskrifter på nem mad, der er sund for krop og sind. Her får du en håndfuld udvalgte opskrifter fra bogen, Stå Stærkt. Sådan passer du på dig selv.

 

Stenalderbrød med avocado, æg og dukkah

l portion

Det skal du bruge

  • l æg, kogt smilende eller pocheret
  • ½ avocado
  • 1 skive stenalderbrød, eller l skive rugbrød
  • Lidt citronsaft
  • Lidt frisk koriander, purløg eller persille
  • l tsk dukkah

Sådan gør du

Kom ægget i en gryde med vand, læg låg på og bring vandet i kog. Når det koger, skal ægget have 5-6 minutter alt efter størrelse. Dyp der­ efter ægget i koldt vand, så kogningen stopper. Pil det og skær det over på langs. Eller lav et pocheret æg. Skær avocadoen i skiver og læg dem på stenalderbrødet eller rugbrødet. Kom de halve æg ovenpå. Top med frisk koriander, purløg eller persille og drys med dukkah.

 

Pimpet proteinudgave af professorens grønne grød

Professorens grønne grød er de seneste år blevet meget hypet i bøger, aviser og på nettet. Det er en nem og velsmagende måde at indtage mange grønt­sager på. Grunden til, at jeg pimper grøden med ­protein, er, at mange mennesker lader den udgøre et af deres hovedmåltider, men gør man det, kommer man nemt til at mangle protein, hvis ikke man lige skruer lidt op for det. Så her får du lidt protein fra både græskarkerneproteinet og den knækkede hamp.

Du vil stadig gøre dig selv en tjeneste, hvis du også spiser et par blødkogte æg, lidt skyr eller hytteost ”on the side”.

l portion

Det skal du bruge

  • 200 g fennikel
  • l lille æble
  • ½ avocado
  • ½ agurk
  • 100 g spinat, fra frost
  • l stor håndfuld grønkål, skyllet og hakket
  • Ca. l spsk friskrevet ingefær l½ dl vand eller ufiltreret æblejuice
  • Saft fra½-l citron eller lime
  • l-2 spsk græskarkerne­protein (købes i ­helse­kostbutikker)
  • lille drys flagesalt

Topping

  • 3 spsk knækket hamp
  • ½ dl friske blåbær
  • ½ dl friske hindbær Lidt frisk citronmelisse

Sådan gør du

Rens fenniklen og skær kernehuset fra æblet.

Skær begge dele i mindre stykker. Kom fennikel, æble og alle de øvrige ingredienser i en foodprocessor og kør, til du har en ensartet grøn grød. Brug vand eller juice til at justere konsistensen med.

Fordel toppingen over grøden og spis.

Græskarkerneprotein er protein udvundet af græskarkerner. Det kan ikke sammenlignes med kunstigt fremstillet proteinpulver. Men til gengæld er det ikke så skadeligt for din tarmflora, som man mener, proteinpulver kan være. Så jeg tænker som altid, at det er bedre at spise noget, der er naturligt og ikke fyldt med kunstige sødemidler, konservering og tilsætningsstoffet. Græskarkernepro­tein kan du købe i
helsekostbutikker eller bestille på nettet.

 

Søde æggemuffins med blåbærcoulis og vaniljeskyr

Disse æggemuffms er skønne som morgenmad, men også gode som en lille dessert, eller hvis du bare trænger til noget sødt og godt.

l portion

Det skal du bruge

  • 2 æg
  • 4 spsk mælk
  • l drys flagesalt
  • ½ tsk bagepulver
  • l lille tsk ren vaniljepulver eller korn fra ½ vaniljestang
  • l spsk kikærtemel
  • l spsk flydende honning
  • Fintrevet skal af ½ økocitron

Vaniljeskyr

  • l dl skyr
  • l drys ren vaniljepulver, eller korn fra ¼ vanilje­ stang
  • l tsk flydende honning

Blåbærcoulis

  • l½ dl blåbær, enten friske eller fra frost
  • 2-3 spsk flydende honning
  • ½ tsk ren vaniljepulver, eller korn fra¼ vaniljestang
  • l lille drys flagesalt

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 grader. Slå æggene ud i en skål og pisk dem godt sammen med mælk, salt, bagepulver, vanilje, kikærtemel, flydende hon­ning og citronskal. Fordel blandingen i 4 smurte muffinforme og stil dem på en bageplade i den varme ovn. Bag dem i ca. 15-17 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Rør skyren godt sammen med vanilje og hon­ning.

Spis de søde æggemuffins med den varme blå­ bærcoulis og vaniljeskyr.Kom bær, honning og vanilje i en lille gryde og kog det kort op, til bærrene brister, men stadig beholder deres struktur.

Spis bærcoulisen varm eller kold.

 

Dukkah med ristede hasselnødder

Brug dukkahen på alt fra supper til salater, over dine madder, spejlæg, stegte grøntsager, hummus, eller hvor du synes, den passer ind. Den kan løfte ethvert måltid.

1 potion

Det skal du bruge

  • ½ dl sesamfrø
  • 2 spsk korianderfrø
  • 2 spsk spidskommen
  • 2 dl ristede hasselnøddekerner
  • l spsk flagesalt

Sådan gør du

Hæld sesamfrøene på en tør pande og rist dem gyldne ved svag varme. Bliver panden for varm, springer sesamfrøene af. Tag sesamfrøene af panden og rist nu koriander og spidskommen, ryst panden godt undervejs. Når krydderierne begynder at ryge og bliver sprøde, er de klar – de må gerne tage farve, men ikke blive mørke.

Kom sesamfrø, krydderier, ristede hasselnød­dekerner og salt i en morter, minihakker eller foodprocessor og stød eller kør kort, til du har en grov krydderiblanding. Start varsomt med saltet, 1 spsk er måske nok, alt efter hvilken salttype, du bruger. Din dukkah skal smage let saltet, godt krydret, varmt og aromatisk.

 

Om bogen:

Titel: Stå Stærkt – Sådan passer du på dig selv

Forfatter: Anne Hjernøe

Udgivelsesdato: 28. august 2024

Omfang: 272 sider

Forlag: Politikens Forlag

Vejl. udsalgspris: 300 kr.