Har du ofte sukkertrang og svært ved at gå forbi en sød mundfuld uden lige at skulle have tilfredsstillet den søde tand? Så kan det være tegn på, at du er røget ind i en sukkerspiral, hvor dit blodsukker svinger for meget, og din hjerne derfor prøver at overtale dig til at fylde hurtig energi på kroppen. Problemet er, at jo hurtigere det går op (ved hjælp af sukker), jo hurtigere falder det igen. Og så står du igen med sukkertrangen.
Dårlig kost, mangel på motion og overvægt spiller efter al sandsynlighed en stor rolle i udviklingen af diabetes 2. Men forskere har også fundet en anden risikofaktor – og det er mangel på spormineralet chrom. Vi bruger chrom til at få sukkeret fra blodet ind i cellerne og omsat til energi. Hvis sukkeret bliver i blodet, vil kroppen producere stadigt mere insulin for at få det ind i cellerne, men til sidst bliver vi såkaldt insulinresistente – første skridt på vej mod diabetes.
Chrom findes i mange forskellige fødevarer, men stress og raffinerede kulhydrater, som sukker, stjæler af vores chrom-beholdning. Faktisk udskiller diabetikere meget chrom med urinen, hvilket paradoksalt nok kan føre til en chrommangel, der igen kan gøre det endnu sværere for insulinen at virke.
Chrom hjælper insulinen, så både glukose, fedt og protein kan blive optaget af cellerne. Derfor sikrer chrom ikke kun, at niveauet af sukker i blodet holdes nede, men også at kolesterol i blodet bliver guidet ind i cellerne og forbrændt her med et lavere kolesterolniveau til følge.
I et randomiseret, dobbelt-blindet og placebo-kontrolleret studie, lavet af amerikanske og kinesiske forskere, med 180 type 2-diabetikere, sås nogle lovende resultater med chrom-tilskud.
Deltagerne fik enten placebo, 100 mikrogram eller 500 mikrogram chrom to gange om dagen, mens de fortsatte med deres medicin, diæter og motion. Blodprøver blev taget ved start, efter to måneder og efter fire måneder.
Forskere kunne måle fald i blodsukkerniveauet hos de deltagere, der fik chrom, samt fald i insulinniveauet og kolesterolniveauet. Forskerne konkluderede, at chrom bidrog til at forstærke insulinens effekt på kroppens celler.
Da de raffinerede kulhydrater er en stor forbruger af kroppens chrom-beholdning, er det vigtigt at få gang i en god spiral, hvor chrom modsat kan hjælpe med at forebygge trangen til lige netop det sukker, der stjæler af det vigtige mineral.
Der findes ikke nogen anbefalinger for daglig indtagelse af chrom, men eksperter mener, at mellem 50-200 mikrogram om dagen er et godt bud. Ifølge de studier, der er lavet omkring diabetes 2, lader det til, at 200 mikrogram om dagen er et godt sted at starte, hvis man mangler chrom.
Man kender ikke til problemer ved indtagelse af chrom, men hvis man tager diabetesmedicin, er det fornuftigt at tage lægen med på råd, så insulinen kan justeres.
Kilde: Diabetes, Vol 46, Issue 11 1786-1791
En dansk type chromgær har gjort chrom-tilskud endnu bedre. Den har ifølge EFSAs ekspertpanel en ti gange bedre optagelse i kroppen end tidligere syntetiske chrom-varianter. Bio-Chrom hedder produktet, der indeholder den letoptagelige chromgær.
Det er den eneste chromgær-type, der indtil videre er godkendt til blodsukkerkontrol.