Styr på maven giver færre infektioner!

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Måske har du allerede hørt det mange gange – men over 70 pct. af vores immunforsvarsceller holder til i vores tarme, hvor de – under de rette omstændigheder – holder angribende bakterier og virus stangen. Så start her, hvis snot og influenza skal holdes på afstand.

Efteråret er smukt, men det er som regel også et varsel om, at hoste, snot og influenza-virus er på vej til os. Derfor skal vi være klar til at give bakterier og virus kamp til stregen, og her spiller immunforsvaret en vigtig rolle. Dette sindrige system er vores bedste forsvar mod både udefrakommende fjender, som f.eks. bakterier og virus og mod celler i kroppen, som ikke længere opfører sig normalt.

Immunsystemet består især af hvide blodlegemer af forskellig slags, hvoraf nogen aktiverer resten af immunforsvaret, og nogen danner antistoffer, der sammen med resten af immunsystemet kan binde og uskadeliggøre farlige stoffer.

Immunforsvaret husker, og i nogle tilfælde hele livet. Det er derfor, man oftest ikke får den samme børnesygdom to gange, og det er denne hukommelse, der er baggrund for vaccinationer.

Men hvorfor får vi så forkølelser og influenza mange gange? Fordi disse infektioner findes i mange variationer, ligesom de kan ændre deres opbygning, så de snyder immunforsvaret.

Immunforsvarets fjender

Dårlig kost, mangel på motion, en dårlig tarmflora (f.eks. af antibiotikabrug) og mange former for medicin, andre kemiske stoffer og forurening svækker immunforsvaret. Det samme gælder rygning, alkohol og stress.

Men det kan faktisk også svække dit immunforsvar, hvis du altid spritter alting af og ikke får bakterier inden borde fra omgivelserne. Vores tarmflora trives nemlig bedst med, at der kommer lidt af hvert, som kan udvikle den og holde den alsidig og i form.

I tarmen skal infektioner slås ned

Tarmbakteriefloraen er som nævnt meget vigtig for et godt immunforsvar. Man kan stimulere en normal tarmbakterieflora ved at spise sundt og især undgå sukker, hvidt mel og anden raffineret kost. For at få en alsidig bakterieflora kan du supplere din kost med mælkesyrebakterier, der findes i yoghurt, i fermenteret mad (f.eks. surkål) og drikke og som tilskud i kapsler og pulvere med milliarder af sunde bakterier.

En god tarmflora sikrer, at dine immunceller trives, men også, at du optager alle næringsstoffer fra din mad, som så igen vil styrke dit forsvar mod infektioner.

Vitaminer og mineraler til immunforsvaret

D-vitamin har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion, ligesom solskinvitaminet er vigtigt for både lunger, knogler og hjertet m.m. Vær opmærksom på, at vi ikke danner D-vitamin nok i huden fra september til april, så hvis det blev lidt sløjt her i sommer, kan et tilskud være en god investering.

Indholdet af antioxidanter i kosten har også vist sig at være vigtigt. C-vitamin har du sikkert allerede hørt om i forbindelse med forkølelser, og vitaminet er også særdeles vigtigt for immunforsvaret – særligt i naturlig tilstand, så de bakkes op af bioflavonoiderne i f.eks. frugt og grønt.

E-vitamin og A-vitamin samt mineralerne selen, zink og kobber er også særligt vigtige i forhold til immunsystemet, men husk, at hele spektret af vitaminer og mineraler skal være repræsenteret for at have en velfungerende krop.

Jernmangel er udbredt hos børn og unge i puberteten og kan være årsag til et svækket immunforsvar. Men jern bør man ikke tage rigeligt af, da det kan være skadeligt i for store mængder. Så få evt. målt jernindholdet i blodet hos lægen, hvis du er i tvivl.

Husk at stresse af!

En del af et velfungerende immunforsvar og forebyggelsen af infektioner skal du finde i din livsstil. Kredsløbsstimulerende motion hjælper din krop, mens elitesport og stress, der tærer på kroppens ressourcer, kan svække immunforsvaret.

Vinterbadere er sjældent syge, så noget tyder på, at vi med det kolde gys – der også stimulerer kredsløbet – kan forebygge og styrke modstandskraften. Hvis dit liv er meget stresset, kan du med fordel lægge pauser ind, hvor du f.eks. mediterer eller dyrker yoga (med fokus på åndedrættet) eller en anden form for afspænding.

Når infektioner rammer

Hvis du allerede har fået uvedkommende gæster i form af virus, næsen løber, og hovedet værker, så kan du stadig hente hjælp fra naturlige midler. Faktisk kan det være en fordel, da det kan nedsætte sygdomsperioden, virke lindrende og forebygge, at du fremover render ind i en ny infektion, fordi dit immunforsvar er svækket.

Mikroalger har ved et klinisk studie i Danmark vist sig at styrke immunsystemet hos sunde mennesker og fås i Danmark som Immuforte. 400 mg dagligt i otte uger gav klare bedringer af immunsystemet.

Echinacea – eller rød solhat, som planten hedder på dansk – er et velkendt naturmiddel til at balancere immunforsvaret med. Det har vist sig effektivt i flere studier til at medvirke til færre sygedage og forebyggelse af følgesygdomme, som når en indfluenza eller forkølelse ender i lungebetændelse eller bronkitis. Mange sværger endvidere til echinacea-dråber som det, der kan redde en ømhed eller kriller i halsen fra at udvikle sig til en regulær infektionssygdom.

Der findes desuden mange forskellige urtetilskud, der kan hjælpe et trængt immunforsvar – f.eks. UrtePensil (kapsler), Kan Jang (tabletter), Bio-Strath (dråber), hvidløgstabletter, hybenpulver (der er rigt på naturligt C-vitamin) og andre antioxidantrige tilskud eller safter.

Husk altid, hvis du kommer på antibiotika, der slår både de dårlige og de gode bakterier ihjel at sørge for at genopbygge din tarmflora med mælkesyrebakterier efterfølgende, så de næste infektioner ikke har fri adgang til din krop!

 


10 gode råd til immunforsvaret

  • Spis sundt ( få 600 gram – gerne økologisk – grønt og frugt dagligt).
  • Undgå tobaksrøg, hvidt sukker og margarine.
  • Vask hænderne ofte, og hold fødderne varme.
  • Få en god nattesøvn, helst 7 timer.
  • Få daglig motion udendørs, når det er lyst.
  • Giv dig selv en kold afslutning på et varmt brusebad (eller bliv vinterbader).
  • Tag evt. tilskud af C-, E-, D-vitaminer samt organisk selen og zink.
  • Børn og kvinder er i størst risiko for at mangle jern og kan have behov for tilskud.
  • Tag en daglig multivitaminpille eller et immunstyrkende tilskud.
  • Et godt grin styrker også immunforsvaret, så husk humøret!

 

Naturli’ alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om infektioner, immunforsvar og forkølelser.