Styrk kroppen mod abstinenser

Af: Malene Tonnung

Foto: Shutterstock

Nikotin er et af de mest afhængighedsskabende stoffer, der findes. Derfor skal afvænning med nikotinpræparater altid følges af en plan om, hvordan man så slipper dem – så de ikke bliver den nye afhængighed. Men du kan også give dine abstinenser et naturligt modspil.

Rygning har en lang række skadelige virkninger. Det er de færreste i tvivl om, men nogle af skadevirkningerne er værd at nævne, fordi de kan modvirkes med næringsstoffer, motion eller andre livsstilsforhold.

Rygere danner f.eks. langt flere skadelige, frie iltradikaler, der angriber cellernes kraftværker (mitokondrierne). Desuden oxideres – forharskes – fedtstofferne i blodet, så de sammen med kalk og betændelsesforandringer sætter sig i pulsårernes årehinde og bliver til åreforkalkning.

Rygere udtømmer på denne måde deres beholdning af de livsvigtige antioxidanter, først og fremmest C-vitamin og E-vitamin sammen med hele gruppen af B-vitaminer, der er vigtige for alle omsætninger i kroppen. Derfor kan det være en fordel at supplere sin kost med disse næringsstoffer samt Q10, det lille coenzym vi mennesker selv danner, men forbruger ekstra af ved f.eks. rygning.

Hvad så, når rygere stopper?

Nogle af de symptomer, som hyppigst forekommer hos afhængige rygere, når de holder op, er: træthed, dårlig evne til at koncentrere sig, irritabilitet, angst, dårlig evne til at styre arme og ben (koordinationen), kvalme, hovedpine og øget appetit.

Samtidig oplever mange, at deres stofskifte og forbrænding af fedt forbigående bliver nedsat. Det giver vægtøgning hos mange, der holder op med at ryge, oftest 3-6 kilo.

Man kan modvirke denne vægtøgning ved at spise fornuftigt og f.eks. tage en ekstra halv times gåtur dagligt.

Bekæmp røgtrang med motion

Det er vigtigt at fokusere på de gode ting, der også sker ved ophør: f.eks. bedre kondition og ydeevne. Derfor er det et godt tidspunkt at starte motion – både fordi, du vil se hurtigere resultater på din kondition, og fordi motion er en god erstatning for rygning og god for psyken.

En række videnskabelige artikler om motion og rygetrang har vist, at en omgang motion medfører en hurtig nedgang i trangen til at ryge, abstinenser og andre symptomer på tobaksafhængighed. Blot fem minutters motion, som f.eks. gang eller fitnesstræning, viste sig at være lige så effektivt som et nikotinplaster.

Brug basedannende kost

Kroppen har en utrolig evne til at genoprette sig selv, hvis man lader være med at skade den og i stedet tilfører den alle nødvendige næringsstoffer.

En god, men overset hjælp mod abstinenser er at ændre sin kost til at blive mere basedannende. Det betyder, at man skal sørge for at spise mere grønt og frugt, der langsomt frigør nikotin fra depoter i fedt og muskler.

Man skal tilsvarende spise begrænsede mængder af kød og kornprodukter, der er syredannende kost, som frigør nikotin i pludselige, større mængder, der udløser trang til nikotin.

Æblecidereddike er basedannende, så tag evt. et par små snapse dagligt. En teskefuld natriumbikarbonat to til tre gange dagligt er også godt.

Vær opmærksom på, om du får det dårligere eller får lyst til at ryge efter at have spist visse fødevarer, og undgå dem så. Alkohol og kaffe er gode eksempler.

Naturmidler, der kan være til hjælp

Prikbladet perikum – hyperikum – kan være til hjælp mod angst og depression, men ikke hvis du er i medicinsk behandling mod depression.

Få et stort tilskud af antioxidanter, især som nævnt C-, E-, alle B- og A-vitmamin samt Q10, selen og zink. Andre gode tilskud er bromelain, curcumin og proanthocyanidiner (som findes i f.eks. aroniasaft, kirsebær, blåbær og hyldebær).

Mod vægtøgning kan du bruge fødevarer, der øger forbrændingen: Sennepsfrø, grøn te (fås også som tabletter eller pulver) og chili (fås også som te og kapsler).

Alternativ behandling ved rygestop

Der findes flere forskellige metoder til rygeafvænning, men fælles for dem alle er, at de ikke kan erstatte vilje og beslutsomhed. Men er du først indstillet på at gøre en indsats, kan der være lidt hjælp at hente fra nogle af de metoder, der kan tage brodden af abstinenserne.

Mange har haft god virkning i form af akupunktur, øreakupunktur eller hypnose. I dag kan man også finde behandlinger med laser (hvis man ikke er til nåle) eller plastre, der har virkning som akupunktur.

Mens der her sigtes mest på at mindske abstinenserne, handler hypnosen mere om at påvirke dit sind til at undvære cigaretterne. Men som enhver ryger gennem flere år ved, så er det også i vanen og mentaliteten, at det største arbejde måske foregår ved en rygeafvænning.

Ligeledes påvirker man sindet og vanerne ved TFT – tankefeltterapi – der også kan bruges ved rygestop.

En god hjælp kan for nogen være at deltage i rygestopkurser, hvor man sammen med andre kan vedligeholde motivationen til at lade være med at begynde at ryge igen. Samtidig kan man få god hjælp og rådgivning fra instruktører.

 


 

Nedtrap med nikotin

Nogle rygere, der har røget i mange år, kan få det overordentlig skidt ved rygestop. Derfor kan de nikotinholdige afvænningsprodukter absolut være på sin plads, bare du lægger en plan for at trappe ned. Gå roligt til værks, hvis du oplever mange/voldsomme abstinenser.

Husk at forkæle din krop og støt den undervejs. Den vil helt sikkert gerne ud af den dårlige vane. Men det er også en vane, som har fyldt meget, og derfor kan det tage tid at slippe.

 

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om misbrug og kosttilskud samt alternative behandlinger, og finde kilderne brugt til denne artikel.