Du skal ikke søge længe for at finde det grønne guld – brændenælden – som er utroligt udbredt og altid har været anvendt i køkkener over hele verden.
Brændenælden er begejstret beskrevet af tjekkerne, indianerne, vikingerne i Island og den tyske Hildegard af Bingen helt tilbage i 1200-tallet. Googler du brændenælder, mødes du også af begejstrede anprisninger og et utal af anvendelsesmuligheder.
I den del af mit liv, der er vildt, er brændenælder da også det mest fantastiske syn i marts måned. De bebuder en afslutning på en periode med judasøre og kocleare som primær kilde til vilde vitaminer fra landjorden.
Ud fra devisen om, at alt har været vildt engang – også hvede, majs og ris, der i dag optager langt de fleste hektar dyrkede marker, kan jeg få øje på mange oversete værdier hos brændenælden. Den har et stort potentiale i vores intelligente civilisation.
Havde det været brændenælden, der var blevet satset på, havde vi i dag oplevet, at lægen havde udskrevet helbredende klæder, vævet på brændenælder, der øgede blodcirkulationen eller langsomt frigav histamin og serotonin til optagelse gennem huden. På apoteket kunne du købe en tube brændenælde-plaster, som kunne lægge sig som en lægende hinde over sår.
Ingen kvinder i Danmark ville lide af jernmangel, fordi alle konsumerede, brændeflakes, choko-nældebarer og selvnedbrydeligt nældetyggegummi. Alt sammen købt på abonnement hos ”Brænd Igennem” – årets julegave fra manden, der blev lokket af reklamer for kvinder med masser af overskud og uden hovedpine. Kun kvinderne vidste, at der i bonus altid var essens af brændenælderod til injektion i mandens steak, så prostatasundheden også forblev i balance.
Foråret ville altid byde på brændenælde-festuge, hvor alle restauranter kun havde brændenælde-menuer, det hele foregik naturligvis med støtte fra Sundhedsstyrelsen, fordi cost benefit analyser havde vist, at maden kunne serveres gratis. Alle fik udrenset vinterens stillesiddende giftophobning og fik ny energi til forårets komme.
Der ville være tradition for at give nybagte mødre brændenældekager med et ønske om held og lykke med amningen.
Når vi kørte gennem det ganske danske land, ville vi se grønne marker, der blev høstet i forskellige intervaller. En del blev transporteret til fødevare-, tekstil og medicinalindustrien, en del kom til skønhedsindustrien, hvor særligt frøene blev brugt til olier, der sikrede nem og effektiv hårfjerning. Tilbage på markerne stod grønne baller, af rene vitaminbomber til dyrene, især høns, som ved lov skulle have adgang til brændenælder.
Heldigvis vokser nælderne vildt i hele Danmark, så trods manglende dyrkning, har du rig mulighed for at få fat i de fantastiske mikronæringsstoffer. Samtidig giver du dit autonome nervesystem et boost, når du er ude at samle planterne, fordi interaktion med naturen aktiverer det parasympatiske nervesystem og virker restituerende for din krop og dit mentale velvære.
Så pluk og spis så mange brændenælder som muligt her i det tidlige forår, spis så mange du kan frisk, put dem i dine smoothies, hak dem i smørret, lav pesto. Når du ikke magter flere friske brændenælder så tilsæt dem i æggepandekagen, i frikadeller, i din sovs i stedet for persille, spis dem stuvet, som suppe, i bollerne, i rugbrødet, i havregrøden, i kiks, i frisk rullet pasta, smid dem ned i gryden til risen. Derudover kan du med fordel lave urtesalt eller tørre en stak på eftervarmen
i oven, brug det som grønt drys på æggemadder eller som tilsætning i gryderetter, supper, bagværk mm.
Essensen er, at brændenælder fremmer sundheden i både krop og sjæl. Det er en fantastisk aktivitet at plukke dem sammen med børnene, og et par handsker klarer nemt plantens mindre venlige side. Hvis du bliver ved at klippe dine nælder ned, kan du plukke friske skud helt til efteråret. For plantenørder kan det være sjovt at vide, at frøene er nødder, og blomsterne er karakteriseret som særbo, dvs. de er hankønnede eller hunkønnede. Brændenælden er oprindeligt hjemmehørende i Europa, Asien, Nord Afrika, Nordvest Amerika, men importeret til andre egne. Den er historisk anprist som materiale til tøj, som medicin, mad, virksomt som både gødning og ukrudtsbekæmpelse, samt fodertilskud.
Brændenælder giver en fantastisk dyb smag til maden og røget brændenældesalt er det ultimative, hvis du skal lave en god barbecue-sauce.
100 gram friske brændenælder dækker dagens behov for A og C-vitamin og giver et stort tilskud af jern og kalk. Hvis du vil vide mere, så se på min blog, Gåsefødder, hvor jeg skriver om vilde planter og alle de muligheder, du har for at gøre dit liv lidt vildere. Jeg bytter ikke en god brændenælde høst med én eneste vare fra hylden i supermarkedet.
Spring ud i det vilde liv og indtag en smule af naturen, om muligt hver dag.
HUSK Pluk ALDRIG brændenælder ud til trafikeret vej. |
Kort om Lea NeubergHun står bag udekøkkenet “Under Åben Himmel”, der ligger ved Søndernæsgård i Sønderjylland. Lea er uddannet fysioterapeut, har taget en diplomuddannelse i ernæring og kandidat i Folkesundhedsvidenskab, cand. scient. san. publ. |