En fødsel er livets store mirakel. En lille ny kommer til og skal til at begive sig ud på det, som vi alle håber bliver et langt og godt liv. Men lige så sikkert det er, at vi bliver født, lige så sikkert er det, at vi skal herfra igen på et tidspunkt. Meget tyder på, at selen kan gøre en forskel.
Heldigvis kan vi selv gøre rigtig meget for, at vores tid bliver god og lang, vi kan tage nogle gode valg, så vi forvalter vores klippekort til livet på kærligste vis.
Ingen kan garantere os et langt liv, men der er heller ingen, der kan forhindre os i at gøre det så godt som muligt for den krop, der arbejder så hårdt for os, i den tid vi er her.
Sund kost med grøntsager i alverdens farver er noget, vores krop rigtig gerne vil have. De gode grønsager er fyldt med vitaminer og mineraler, som er helt nødvendige.
Motion ved vi alle er godt for kroppen, men det bliver også mere og mere klart, at det ikke skal overdrives med den hårde motion. Så kan det nemlig have modsat effekt og have dårlig indvirkning på kroppen. Det gælder i det hele taget om, at vi ikke stresser kroppen og vores celler. Det ved vi fra forskning om telomerer, der nærmest bogstaveligt talt er livets klippekort.
Læs også: Cannabis: Mirakelmiddel eller middelmådig medicin?
Telomerer er bittesmå og ligger i vores celler for enden af vores kromosomer. Her sørger de for at holde orden på, at kromosomerne ikke nedbrydes. Lidt ligesom duppen på snørebånd sørger de for, at snørebåndet ikke vikler op. Jo længere telomeren er, jo bedre er vores chancer for et langt og sundt liv. Derfor skal der helst ikke klippes for hurtigt af den.
Det har vi vidst siden 1975, hvor mikrobiolog Elizabeth Blackburn opdagede telomererne på enderne af vores kromosomer. Før det vidste ingen, hvad der var for enderne af kromosomerne
Ret hurtigt stod det klart, at det var en banebrydende opdagelse, hun havde gjort. Elizabeth Blackburn blev i 2009 belønnet med Nobels pris i fysiologi og medicin.
Læs også: Hospitalsdirektøren der valgte at blive kassedame i Rema
Siden har hun skrevet bogen ”The Telomere effect,” hvor hun beskriver, hvordan vi aktivt kan gøre noget for at dæmme op for aldringsprocessen. Blandt andet ved jævnlig motion og ved at spise antiinflammatorisk kost. Når telomererne afkortes, ja så er der også stor sandsynlighed for, at vores liv afkortes.
Vi ved, at stresset livsstil, dårlig mad og inflammation i kroppen er med til at afkorte vores telomerer. Men heldigvis ved vi også, hvad der kan gavne dem, så de forbliver lange, så længe som overhovedet muligt.
Flere undersøgelser viser nemlig, at kosttilskud har god effekt på at forlænge telomererne. Et nyligt studie fra Guandon Medical University og Huazhong University of Science and Technology i Kina viser, at et højt indtag af selen kan forlænge telomererne.
Forskerne fra Kina fik adgang til en stor amerikansk undersøgelse, hvor 3.914 voksne amerikaneres kostvaner er undersøgt i forhold til deres helbred. De kinesiske forskere var især interesseret i at vide, hvordan sammenhængen var mellem deltagernes indtag af selen og længden på deres telomerer.
Og de kunne helt konkret se, at telomererne hos de personer, der spiste mad med et højt selenindtag, var markant længere end dem, der ikke fik så meget af stoffet. Deraf kunne de aflede, at selen har indvirkning på tidspunktet for, hvornår cellerne brænder ud og telomererne bliver forkortet.
Selens antiinflammatoriske effekt er også set i den svenske undersøgelse Kisel10 studiet blandt ældre, der fik tilskud med danskproduceret selen og Q10.
Læs også: Veganere skal ikke snydes for mirakelmiddel
Kilder:
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(20)30037-6/fulltext
https://www.researchgate.net/publication/24194108_Multivitamin_use_and_telomere_length_in_women
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/keshan-disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30923464?fbclid=IwAR2FV9q61NuDInQ6Z- NYJpWJKm4jrvpT8HVdfCYt6Td-o0kLqoi8udgGXqY
https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2015/04/dansk-kraeftopdagelse-kan-aendre-behandlingsmetode/