Til kamp mod ”zombiecellerne”

Tekst: Henrik Lomholt Rasmussen Foto: Shutterstock

Et forskerhold vil undersøge, om man ved at nedkæmpe nedslidte celler, der ikke vil dø, kan styrke knoglerne og forebygge osteoporose.

Til angreb! De gamle celler skal væk. Sådan kunne en meget forsimplet udgave lyde af det studie, som læge, Ph.d.-studerende Shakespeare Jeromdesella og et forskerhold fra Odense Universitetshospital (OUH) lige er begyndt på støttet af midler fra Osteoporoseforeningen.

I dag behandler man knogleskørhed med forskellige former for medicin, der enten bremser eller fremmer knogle opbygningen, men Shakespeare Jeromdesella og hans kolleger vil med deres projekt gå nye veje i arbejdet med lidelsen.

Forskerne fra OUH vil undersøge, om de ved at rydde ud i senescente celler – aldrende celler, der er så nedslidte, at de ikke orker at dø – kan skabe bedre vilkår for de celler i knoglevævet, som styrker knoglerne og forebygger osteoporose.

– Vi vil se, om vi kan skabe et sundere knoglemiljø ved at fjerne disse ”zombieceller”. De er i en form for dvale og udskiller signalstoffer, som hober sig op i knoglernes væv og dæmper aktiviteten af de knogledannende celler. Hvis vi kan modvirke den ophobning, kan knoglerne gendannes, forklarer Shakespeare Jeromdesella og tilføjer, at senescente celler findes overalt i kroppen.

Levende væv

Knogler er levende væv, som livet igennem bliver udsat for påvirkninger som tryk, stød og revner. Den slags skader kan cellerne i knoglevævet ”reparere”. Men med alderen opstår der ubalance i knoglevævet og heriblandt ophobning af senescente celler. Hvornår det sker, varierer.

Vi vil se, om vi kan skabe et sundere knoglemiljø ved at fjerne disse ”zombieceller”.

– Nogle er mere udsatte, og når stadiet hurtigere end andre. Det kan blandt andet være på grund af arvelighed, livsstil eller bivirkninger fra medicin, siger Shakespeare Jeromdesella.

Studiet, som han står i spidsen for, begyndte sidste efterår. For tiden er Shakespeare Jeromdesella og hans kolleger i gang med at rekruttere 120 60- til 90-årige mænd og kvinder, der skal opfylde en række krav for at kunne deltage i projektet.

Når deltagerne er fundet, bliver de inddelt i tre forsøgsgrupper, hvoraf to vil få forskellige behandlinger i en periode på 20 uger. Den tredje gruppe er en kontrolgruppe, som ikke vil modtage behandling.

Får kosttilskud og medicin

Patienterne i gruppe et får en blanding af lægemidlet, dasatinib, og kosttilskuddet, quercitin, i to-tre dage ad gangen. Det dæmper cellernes evne til modstå kroppens immunforsvar og giver det plads til at fjerne de senescente celler, mens der samtidig opbygges nye celler i knoglevævet. Pauserne mellem behandlingerne giver kroppen tid til at komme sig.

I den anden gruppe øges cellernes energiproduktion gennem kosttilskuddet nicotinamide riboside (NR). Ud over at undersøge effekten på de senescente celler vil forskerne studere NR’s effekt på de knogleopbyggende celler, muskelmassen samt muskelstyrken.

Læs også: Forskere går i offensiven mod ”den stille sygdom” – knogleskørhed

– Målrettet behandling mod de senescente celler og dermed kroppens grundlæggende mekanismer er en ny tilgang til at modvirke aldersrelaterede sygdomme som knogleskørhed. Hvis det lykkes, åbner det for at lancere nye metoder til at behandle eller forebygge knogleskørhed, siger Shakespeare Jeromdesella.

Begge kosttilskud i projektet er i handlen i dag og vil kunne indgå som supplerende behandling, hvis resultaterne af OUH-studiet er positive. Dasatinib er et lægemiddel, som kræver yderligere undersøgelser.

Resultaterne af projektet ventes klar i begyndelsen af 2026.