Uhelbredelig kræft – en kronisk sygdom og ikke en dødsdom

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Colourbox

Vi frygter det alle. At høre lægens ord: “Du har uhelbredelig kræft.” Men træk vejret dybt og find din indre ro. Der er store chancer for, at beskeden langt fra er en dødsdom.

Et stigende antal mennesker lever i dag i mange flere år, end deres prognoser forudsiger, når de har fået diagnosen ”uhelbredelig kræft” Det viser nye tal fra det nordiske cancerregister, Nordcan.

– Og det betyder, at uhelbredelig kræft mere og mere skal betragtes som en kronisk sygdom frem for en dødsdom, siger overlæge, faglig redaktør Jens Oluf Bruun Pedersen, Kræftens Bekæmpelse. Det er en række små fremskridt på en lang række områder, som har givet det positive gennembrud, så diagnostikken, kirurgien og den medicinske behandling er blevet bedre. Nye teknologier, billeddiagnostik – f.eks. avancerede scanningsmetoder og genforskning har givet lægerne langt bedre redskaber, når de skal stille diagnosen og finde frem til den helt rette behandling. Og ikke mindst skifte den ud med en anden, hvis den første behandling ikke virker hurtigt nok.

– De nye tal viser klart, at selv om man ikke er blevet behandlet i et hug for sin cancer, så er der alligevel meget, der kan gøres. F.eks. at skifte behandling eller prøve et nyt stof, forklarer Jens Oluf Bruun Pedersen, der forventer, at fremtiden vil byde på en lang række nye, små gennembrud, som tilsammen vil være et kæmpestort fremskridt i kampen mod cancer.

– Vi må tænke på, at cancer dækker over 240 forskellige, komplekse sygdomme. Så derfor er det ikke en enkelt kur eller medikament, som kommer til at kurere kræft. Men derimod mange små bække af nye viden, som sammen gør en stor å af fremskridt., fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen. Et eksempel er et nyt engelsk forskningsprojekt, som viser, at det er muligt på et meget tidligt tidspunkt at diagnosticere kræft i bygspytkirtelen, som er én af de helt store dræbere.

Problemet er, at den type cancer er meget svær at opdage. Det sker typisk i tredje stadie. Men nu kan lægerne ved en avanceret urinprøve opdage den type kræft i stadium 1 og dermed forbedre overlevelses-prognosen fra meget få pct. til hele 60 pct. inden for et år.

 

Langtidsprognosen for danskere med en cancer-diagnose

Over halvdelen overlever deres diagnose i fem år eller mere.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

De tre hyppigste kræft-former hos kvinder og relativ overlevelse efter fem år

Brystkræft: 83 pct.

Lungekræft: 14 pct.

Tyktarmskræft: 57 pct.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

De tre hyppigste kræftformer hos mænd og relativ overlevelse efter fem år

Prostatakræft: 82 pct.

Lungekræft: 11 pct.

Tyktarmskræft: 56 pct.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Hvilken kræftform er den mest dødelige?

Lungekræft er den kræftform, som flest mennesker i Danmark dør af. Kræft i bugspytkirtlen er for øjeblikket den kræftform, der giver den laveste chance for at overleve. Fem år efter diagnosen er stillet, er der kun fem pct. af mændene, der er i live. Og seks pct. af kvinderne. Anden hudkræft end modermærkekræft er den kræftform, som giver størst chance for at overleve.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

De fem hyppigste kræftformer i Danmark

(Gennemsnit for årene 2008-2012)

alder 0-85+

Brystkræft 4.941
Lungekræft 4.427
Prostatakræft 4.413
Tyktarmskræft 2.829
Modermærkekræft 1.925

Kilde: Kræftens Bekæmpelse